Uutiset

Työkoneet

Kallistuvat kauhanpyörittäjät 2020 – SMP Parts

Lähestyimme kallistuvien kauhanpyörittäjien edustajia seuraavilla kysymyksillä koostettamme varten:

  • Mikä on mallistonne kattavuus tällä hetkellä? Kuinka monta mallia ja minkä kokoluokan peruskoneisiin? Mikä on suurin malli?
  • Valmistusmaa?
  • Minkä kokoluokan mallit ovat suosituimpia/myydyimpiä tällä hetkellä?
  • Onko tulossa uusia malleja tälle kaudelle? (Kesä 2020)
  • Mitä seikkoja uusissa malleissa on paranneltu? Mihin on kiinnitetty huomiota?
  • Mikä on huoltoverkoston/varaosapalvelujen kattavuus tällä hetkellä?
  • Sopivuus 3D-järjestelmiin?
  • Lisähydrauliikan läpivientimahdollisuus?
  • Etähallintamahdollisuus? -liitettävyys?
  • Muutoksia yritystoiminnassa? Nimityksiä?

SMP Parts

SMP Parts AB:n kallistuvien kauhanpyörittäjien valmistus alkoi Keski-Ruotsissa jo vuonna 1985. Suomen myynnistä vastaavan Jens Björkin mukaan SMP Parts on pohjoismaiden vanhin kauhanpyörittäjien valmistaja. Tuotanto tapahtuu edelleen samalla tehtaalla, josta valmistus aikanaan alkoi. Tehdas on lähellä Hudiksvallin kaupunkia, jossa Huddig-kaivurikuormaajatkin syntyvät tänä päivänä.

Merkin kallistuvien kauhanpyörittäjien sarjassa on kuusi mallia ja ne soveltuvat käytettäväksi yleisimpien pikakiinnikkeiden kanssa. Mallit ovat ST6, ST10, ST15, ST18, ST22 ja ST28. Niillä katetaan kaivukoneet 3–30 tonnin haarukassa. Suurin pyörittäjä ST28 on tarkoitettu 22–30 tonnin peruskoneisiin. Toukokuussa mallisto saa uuden jäsenen, kun ST4 esitellään. Se on tarkoitettu 2–4 tonnin minikaivukoneisiin. Tekniikaltaan se on isoveljiensä kaltainen, mutta kooltaan vain pienempi. SMP:n myydyimmät mallit ovat ST10, ST18 ja ST28. Isompaan päähän on siis SMP:n pyörittäjämyyntikin painottunut.

SMP Parts ST28 -kallistuva kauhanpyörittäjä on mallisarjansa suurin laite. Se on myös merkin myydyimpiä malleja. ST28 soveltuu käytettäväksi maksimissaan 30 tonnin kaivukoneissa. ST28:n omapaino on noin 750 kilogrammaa.

Viimeaikaiset ominaisuuksien parannukset liittyvät sähköpuolen komponentteihin. Pyöritysanturi vaihtui kaikkiin malleihin viime vuonna. Nyt pyöritystapahtumasta saadaan tarkempaa tietoa muun muassa liitettävien 3D-järjestelmien hyödynnettäväksi. Myös muita sähköosia on uusittu.

SMP-kauhanpyörittäjien sopimushuoltopisteitä on ympäri maan. Suomen myynnistä vastaava SMP Finland avasi äskettäin uudet toimitilat Lohjalle. Hyllystä löytyy Björkin mukaan 95 prosenttia kaikista pyörittäjien varaosista.

”Sieltä osat myös saadaan perille asiakkaille Suomen alueella seuraavaksi työpäiväksi”, lupaa Björk. Lohjan uudelta toimipisteeltä voi ostaa suoraan uuden, käytetyn tai peruskunnostetun kauhanpyörittäjän. Asennuksetkin onnistuvat sopimuksen mukaan. Uuden toimipisteen valikoimissa on myös kallistuvia kauhanpyörittäjiä pikaiseenkin toimitukseen.

”Ja jos jotakin mallia ei varastossa ole, saadaan sellainen nopeastikin tehtaalta Ruotsista. Volyymimalleja pyritään toki pitämään aina saatavilla”, toteaa Björk.

Nykyiset tunnetuimmat koneohjausjärjestelmät (Leica, Novatron, Topcon, Trimble) osaavat hyödyntää SMP:n pyörittäjältä saatavaa tietoa. Siihen tarkoitettu, parannettu pyöritysanturi on laitteissa vakiona, kuten jo aikaisemmin todettiin. Samaista anturia voidaan käyttää myös kalibroinnissa.

Hydrauliikkojen läpivienti on SMP:n kauhanpyörittäjissä vakiona. Kaikissa malleissa saadaan ajettua hydrauliikan tuottoa läpi 80 litraa minuutissa. Lisäksi kaikkiin malleihin sopii merkin täysautomaattinen pikakiinnike (fast oil connection = f.o.c).

SMP:n pyörittäjiin ei ole saatavilla etähallintaa tai -seurantaa. Björkin mukaan se on tarpeeton, koska diagnostiikka hoituu helposti laitteen oman vakionäytön avulla sekä nimenomaan omin avuin. Näytölle saadaan myös vikakoodit. Samoin kauhanpyörittäjän asetukset hoidetaan saman näytön välityksellä.


SMP Finland avasi äskettäin uudet toimitilat Lohjan Tynninharjun teollisuusalueelle. Nyt hyllyssä on tilaa pyörittäjälaitteille. Näin niitä voidaan toimittaa asiakkaille nopeastikin.


Lue myös: SMP Finland uusiin toimitiloihin

Lue seuraavaksi