Uutiset

Työkoneet

Kallistuvat kauhanpyörittäjät 2020 – MenSe

Lähestyimme kallistuvien kauhanpyörittäjien edustajia seuraavilla kysymyksillä koostettamme varten:

  • Mikä on mallistonne kattavuus tällä hetkellä? Kuinka monta mallia ja minkä kokoluokan peruskoneisiin? Mikä on suurin malli?
  • Valmistusmaa?
  • Minkä kokoluokan mallit ovat suosituimpia/myydyimpiä tällä hetkellä?
  • Onko tulossa uusia malleja tälle kaudelle? (Kesä 2020)
  • Mitä seikkoja uusissa malleissa on paranneltu? Mihin on kiinnitetty huomiota?
  • Mikä on huoltoverkoston/varaosapalvelujen kattavuus tällä hetkellä?
  • Sopivuus 3D-järjestelmiin?
  • Lisähydrauliikan läpivientimahdollisuus?
  • Etähallintamahdollisuus? -liitettävyys?
  • Muutoksia yritystoiminnassa? Nimityksiä?

MenSe

Kotimaista valmistusta kauhanpyörittäjien tarjonnassa edustaa MenSe Oy. Yritys valmistaa Taavetin konepajallaan metsäkoneiden ja sahalaitosten syöttörullia sekä erilaisten työkoneiden lisälaitteita. Viime vuonna tuotevalikoima täydentyi kaivukoneiden lisälaitteena käytettävillä kauhanpyörittäjillä, kun niiden valmistus aloitettiin. Korostettakoon vielä, että nimenomaan kauhanpyörittäjien. Kallistusta ei MenSen laitteissa ole. Näin rakenne on saatu mahdollisimman matalaksi ja tukevaksi. Ensi kertaa näitä uusia lisälaitteita nähtiin viime syksyn Maxpo-messuilla.

Mallistossa on viisi eri kokoluokan kauhanpyörittäjää. Mallit ovat M3, M5, M10, M15 ja M20 ja ne soveltuvat käytettäväksi 3–20 tonnin kaivukoneissa. Mallimerkinnän numero kertoo peruskoneen maksimipainon, jossa kyseinen pyörittäjä soveltuu käytettäväksi.
Pyörittäjiin on jo nyt tarjolla mallista riippuen erilaisia pikakiinnikkeitä, kuten S30, S45, S60 ja NTP10.

Uusia pyörittäjämalleja ei kuluvana vuonna ole tulossa, mutta kiinnikevalikoima täydentyy. Olemassa olevien rinnalle tulevat vielä S40-, S50-, S70- ja NTP20-kiinnikkeet.

M3 tarjoaa edullista kauhanpyöritystä alle kolmen tonnin minikaivukoneisiin. Laitteen omapaino on 50 kilogrammaa. Tässä pienimmässä mallista työlaitteen lukitus on mekaaninen ja pikakiinnikkeenä S30.

Pienin malli (M3) on saatavilla vain mekaanisella työlaitteen lukituksella, esimerkiksi S30-kiinnikkeellä. Muihin malleihin on tarjolla joko puoliautomaattinen versio mekaanisella lukituksella tai hydraulisella lukituksella oleva versio työlaitteen vaihtoa helpottamaan.
Tee-se-itse-miehille on myös tarjolla kauhanpyörittäjien rakennussarjoja. Näin on mahdollisuus hankkia kauhanpyörittäjä hieman edullisempaan hintaan, jos on osaamista ja aikaa rakenteluun.

MenSen kauhanpyörittäjien suunnittelussa on kiinnitetty huomiota rakenteen mataluuteen sekä tukevuuteen. Lisäksi hydrauliikan läpivientien sijoituspaikat on mietitty tarkkaan. Käytettävyyttä lisää pyörittäjän helppo irrotus/kiinnitys, koska pakettiin ei kuulu sähköjen läpivientiä tai ”ohjausboksin” kytkentää. Samoin letkuliitosten teko on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi.

Kolmessa suurimmassa mallissa (M10, M15 ja M20) ovat kahden hydraulisen toiminnon läpiviennit vakiona. Läpiviennin koko on puoli tuumaa. Ne ovat vain malleissa, joissa on hydraulinen lukitus. Mekaanisen lukituksen malleissa ei läpivientejä ole vakiona. M5-malliin ei ole saatavilla lisäläpivientiä, mutta hydraulinen työlaitteen lukitus on. 
Mensen pyörittäjät eivät tue 3D-koneohjausjärjestelmiä, eikä niissä ole etähallintamahdollisuutta.

Kauhanpyörittäjien huollot ja korjaukset tehdään pajalla Taavetissa, kuten myös niiden myynti. Hyllyssä on pääsääntöisesti kaikkia pyörittäjämalleja varaosineen sekä erilaisia pikakiinnikkeitä nopeaankin toimitukseen.

MenSeltä muistutetaan vielä, että heidän kauhanpyörittäjänsä eivät ole kallistuvia. Eivät edes hinnoiltaan.


MenSen kauhanpyörittäjät esiteltiin suurelle yleisölle ensi kertaa viime vuoden Maxpo-näyttelyssä. Tässä malliston suurin, M20-pyörittäjä. Sen omapaino on 450 kilogrammaa.


Lue myös: MenSeltä pyörittäjä 20-tonnisiin koneisiin

Lue seuraavaksi