Uutiset

Työkoneet

Kaksi uutta kurottajamallia – MRT 3050 ja MRT 2470

Manitou group esitteli kesäkuun alussa Ranskassa Ancesissa kaksi uutta ympäripyörivää kurottajaa mallimerkinnöiltään MRT 3050 ja MRT 2470. Ne täydentävät korkealle nostavaa mallistoa. Manitou group tarjoaa näin alan ensimmäisenä toimijana ympäripyöriviä kurottajia, jotka pystyvät nostamaan yli seitsemän tonnin kuorman. Pienemmillä kuormilla päästään jopa yli 20 metrin korkeudelle.

Uudet koneet lanseerattiin ennennäkemättömällä tavalla.  Pääkonttorissa järjestetyn tilaisuuden kaksisataapäisen yleisön lisäksi tapahtuma välitettiin suorana live-lähetyksenä internetin kautta ympäri maailman. Tapahtuma on edelleen katsottavissa osoitteessa www.live.manitou.com. Uusien mallien tekniset tiedot sekä esitteet ovat myös ladattavissa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun materiaalinkäsittelykoneiden ryhmä käyttää tällaista julkaisutapaa. Manitoulla innovaatiot koskevat myös tiedonvälitystä, ei pelkästään tuotteita.

MRT 3050
Euroopan rakennusalan tarpeiden tyydyttämiseksi Manitou tarjoaa nyt uuden mallin, joka pystyy nostamaan viiden tonnin kuorman maksimissaan 30 metrin korkeuteen. Monikäyttöisessä MRT 3050 -mallissa yhdistyvät tarkkuus ja turvallisuus. Koneessa on helposti luokse päästävät huoltokohteet sekä jopa 6,25 metriin levittäytyvät tukijalat. Niissä kaikissa on nyt anturointi, joka takaa tarkemman ja varmemman tiedon kunkin tukijalan pintapaineesta maata vasten. Käyttäjä pystyy myös tarkastamaan tukijalkojen kulloisetkin leveydet kojetaulun näytöstä.
MRT 3050 on varustettu hydrostaattisella voimansiirrolla, jossa on kaksi nopeusaluetta. Huippunopeus on 40 kilometriä tunnissa. Tämä malli soveltuu hyvin Pohjois-Euroopan vaativiin olosuhteisiin. Se soveltuu asuinrakentamiseen, teollisuuteen sekä kattojen ja teräsrakenteiden tekoon. Manitou MRT 3050 -kurottajassa on Mercedes-Benzin 129 kilowattinen (176 hv) moottori, joka täyttää Euro IV -päästömääräykset.

MRT 2470: ensimmäinen ympäripyörivä kurottaja, joka nostaa seitsemän tonnia yli 20 metriin
Manitou groupin italialaisen tytäryhtiön suunnitteluosasto on tehnyt tiivistä yhteistyötä markkinoinnin kanssa uuden innovatiivisen tuotteet luomiseksi. MRT 2470 on vastaus raskaisiin nostoihin. Sen 24 metrinen puomi kantaa seitsemän tonnin kuorman. MRT 2470:ssä on MRT 3050:n tavoin uusi edistyksellinen runko. Tämä uusi ympäripyörivä kurottaja pysyy vakaana jopa maksimikuorman ollessa 24 metrissä – kiitos siitä kuuluu uudelle vastapainolle.
Koneessa on hydrostaattinen voimansiirto kahdella nopeusalueella. Huippunopeus on 40 kilometriä tunnissa. Optiona on saatavana ”lennosta vaihdettavalla ” voimansiirrolla varustettu malli. Siinä voidaan valita automaattisen tai käsivalintaisen voimansiirron väliltä.
Ohjaamoon käyntiä on helpotettu leveämmällä astinlaudalla. Lisävarusteena on saatavana sähköisesti toimiva lisäaskelma. Se liukuu automaattisesti ulos rungon sisältä, kun kone on tukijalkojen varassa. Lisäporras helpottaa näin ohjaamon nousua ja poistumista. Kone nousee 230 millimetriä, kun se on tukijalkojen varassa.
”Olemme sisällyttäneet näihin malleihin runsaasti uusia ominaisuuksia, jotta asiakkaamme pystyvät toimimaan tehokkaammin ja turvallisemmin. Manitou group on aloittanut uuden ympäripyörivien kurottajien aikakauden MRT 2470 -mallilla, joka kantaa erittäin raskaitakin kuormia”, sanoo markkinoinnista ja tuotekehityksestä vastaava Arnaud Boyer.
Sisäkäyttöön on lisävarusteena saatavana polttomoottorin ohella sähkökäyttö. Sen myötä melutaso ja hiukkaspäästöt laskevat kuten myös kokonaiskäyttökulut.
Molemmissa uusissa malleissa on huoltojen tekoa helpotettu, mikä myös pienentää kokonaiskäyttökuluja. Ilman- ja öljynsuodattimet ovat helposti vaihdettavissa. Rasvanipat on sijoitettu helposti päästäviin kohtiin. Kojelaudan näyttö kertoo myös huolloista ja osien vaihtoväleistä käyttöasteesta riippuen. Huoltojen seurantaa helpottaa Easy Manager -ohjelmisto. Pidennetty takuu on tarjolla kaikkiin MRT-sarjan koneisiin kahden, kolmen tai viiden vuoden lisäjaksona.

Uuden ajattelun lisälaitteita
Manitou group on kehittänyt uudet ympäripyörivät trukkihaarukat, CAT 1200/4000 R. 360 asteen pyöritys lisää kurottajan tuottavuutta, kun kuormien käsittely helpottuu. Leveys on 1,2 metriä ja nostokapasiteetti neljä tonnia, kun kierto keskiasennosta on ±15 astetta. Kapasiteetti on 2,5 tonnia,  kun kierto menee yli 15 asteen. Tämä malli on suunniteltu trukkilavojen käsittelyyn teollisuusympäristöissä sekä rakennustyömailla.
Manitoun työlaitemiehet ovat suunnitelleet työlaitteen valvontaominaisuuden. Se koostuu pyörityksen CAN-bus-anturista sekä sisäänrakennetusta ohjelmistosta. Kuorman sijainti ja paino sekä trukkihaarukoiden kiertokulma tarkistetaan useita kertoja sekunnissa. Näin taataan kuorman turvallinen ja vakaa käsittely. Tämä järjestelmä estää ylikuormituksen (riippuen juuri haarukoiden kiertokulmasta). Se estää myös kuorman laskun, jos kierto on enemmän kuin 90 astetta.
Manitou on suunnitellut myös uuden kääntyvän alumiinisen nostokorin. Sen leveyttä voidaan säätää jatkopalojen avulla. Tyyppimerkintä on PSE 4200/365 ALU, ja se on tarkoitettu käytettäväksi MRT-sarjan kurottajien kanssa. Alumiinirakenne keventää nostokoria oleellisesti teräsrakenteiseen verrattuna, jopa 150 kiloa. Nostokapasiteetti on kolme henkilöä tai yhteensä 365 kiloa. Korin kasvanut Offset tehostaa korissa työskentelyä sekä maksimoi koneen tehokkaan käytön.

Manitou groupin pääkonttori on Ranskassa. Konsernin liikevaihto oli viime vuonna 1,3 miljardia euroa. Toimintaa on 140 maassa ja työntekijöitä yhteensä 3 300.

Lue seuraavaksi