Uutiset

Työkoneet

Kaivukoneesta purkukoneeksi Hollannissa

Matt Nielen Constructies BV teki Paupek Oy:n  DX340LC-kaivukoneeseen (Lue artikkeli: Paupek Oy purkaa kellarista kerroksiin) muutokset, joilla normi kaivukone muutettiin pitkäpuomiseksi purkukoneeksi. Yritys on aloittanut aikanaan kauhojen ja muiden maarakennuskoneiden työlaitteiden valmistamisella ja tekee niitä vieläkin. Eri peruskoneiden muutostöitä yrityksessä tehdään Gijs Nielenin mukaan 25-30 vuodessa. Näistä 20 on juuri puomien ja kauhanvarsien muutoksia. Paupekin koneen muutostöiden tavoitteena oli soveltuvuus sekä korkealla että matalalla tehtäviin purkuihin, mutta myös kaivettavuus pitää säilyttää.

Matt Nielen Constructies BV teki Paupekin uuteen Doosaniin muutokset Hollannissa. Muun muassa pitkä purkupuomi rakennettiin.

Hydraulisessa pikakiinnittimessä on neljä erillista tappia, joita liikutetaan kahden rungon suojassa olevan hydraulisylinterin avulla. Nielenin mukaan ”haarukkamainen” liitos on erittäin kestävä ja luja. Kaikki hydrauliliitokset on tehty Stucchin valmistamilla hydrauliliittimillä. Liittimien luvataan olevan täysin tippumattomat aina 460 baariin saakka. Normi kaivupuomiin lisättiin toinen kauhanvarren tappikiinnityksen paikka. Kauhanvarsi nousee tässä purkuasennossa melko suoraksi kaivupuomin jatkeelle.

Pitkä, kolmeosainen purkupuomi rakennettiin hydrauliikkoineen kokonaan Hollannissa. Ensimmäinen osa on 10, toinen 2,5 ja kolmas 6,6 metrin pituinen. Ulottuvuutta ilman työlaitetta kertyy 21 metriä. Puomi painaa 8,5 tonnia ja soveltuu painoluokkiin 34-38 tonnia. Maksimi työlaitteen paino edellä mainituille kokoluokille on 2,3-3,5 tonnia. Viimeisen puomiosan päällä sijaitseva kääntösylinteri on suojattu putoavien kappaleiden varalle. Vastapainoa koneessa on kasvatettu 3400 kilon verran lisäämällä koneen rungon ja vastapainon väliin teräslevy. Koneen kokonaispituus on tästä hieman kasvanut. Kokonaispaino vastapainolle on nyt 10500 kiloa.

Alavaunua ei ole ollut tarvis muuttaa. Ohjaamoon tehtiin 34 asteen kallistusmahdollisuus. Katolle ja tuulilasiin on lisätty vankat suojaukset. Turvajärjestelmiä on kaksi. Ensinnäkin koneen ylävaunu ei käänny pitkällä puomilla kuin 20 astetta molempiin suuntiin. Näin säilytetään tasapaino. Myös pääpuomin alas laskeminen on rajoitettu tiettyyn kulmaan.

Ohjaamoon tehtiin kallistus ja vastapainoa lisättiin.

Molemmat puomit saadaan mukaan samaan kuljetukseen, sillä Matt Nielen Constructies BV rakensi myös niin sanotut kuljetuskehikot niille. Kun pitkä puomi on paikallaan, on koneen kuljetuspituus 14,40, korkeus 3,32 ja leveys 3,28 metriä. Koneen lyhemmän puomin avulla voidaan nostaa pitkä puomi lavetin kyytiin, joten muuta kalustoa ei siirtoa tehtäessä tarvita.

”Suurin hyöty kahdesta eri puomista saavutetaan sillä, että yhdellä koneella voidaan purkaa koko rakennus katosta kellariin. Ja pikakiinnitykseen voidaan myös kiinnittää muitakin lisälaitteita ja puomivariaatioita tarpeen mukaan. Kyseessä on varsin monnipuolinen konstruktio”, lopettaa Gijs Nielen.

Lue seuraavaksi