Uutiset

Työkoneet

Kaapelit piiloon Rototiltin avulla

Isokyröläinen Tiiko Oy tekee sähkö- ja telekaapelointitöitä ympäri Suomen. Yritys toteuttaa paljon puhetta herättävää säävarman verkon rakentamista. Myrskyn hälvettyä nämä puheet yleensä unohtuvat. Säävarman verkon rakentaminen on kuitenkin ympärivuotista puuhaa, johon talon kaikki 26 Rototiltin kallistuvaa kauhanpyörittäjääkin osallistuvat.

Hannu Korvola perusti Tiiko Oy:n vuonna 2004 kumppaninsa kanssa. Yrityksen nimi juontaa juurensa kaverusten nimistä. Sittemmin Hannun kumppani jäi pois toiminnasta, ja näin yrityksestä tuli Korvolan perheyritys, jota Hannun pojat Juha ja Sami alkoivat vetämään vuonna 2007. Juha on toimitusjohtaja huolehtien urakkalaskennasta, tarjousten teoista sekä muista juoksevista asioista. Sami puolestaan pitää niin sanotusti kaluston liikkeellä.

Isä-Hannu teki kaapelitöitä kaivukoneella jo 1980-luvun lopulla Vaasan Läänin Puhelimella. Niistä ajoista voi sanoa vain reviirin muuttuneen. Tuolloin kauha heilui lähinnä kyseisen puhelinlaitoksen hallitsemalla alueella eli Vaasan ympäristössä. Tänä päivänä Tiikon toimialue on Juha Korvolan mukaan koko Suomi ja toimenkuva sähkö- ja telekaapelointi. Yritys tekee pääasiassa uutta kaapelointiverkostoa. Myös vahvassa kasvussa oleva tuulivoimarakentaminen työllistää Tiikon henkilökuntaa.

Tiiko tekee sähkö- ja telekaapelointitöitä pääosin kaapeliauran avulla, joka on aina kytkettynä kallistuvan kauhanpyörittäjän perään. Kokemusten mukaan Rototiltin pyörittäjät ovat kestäneet vuosien saatossa kaapeliauran käytössä syntyvää vääntöä hyvin.

Tapasimme Juha Korvolan Mustasaaren Tuovilassa, jossa valmistauduttiin tien alitukseen. Myyrälle kaivettiin parhaillaan aloituskaivantoa. Samaan aikaan isä-Hannu oli työryhmineen Oulaisissa, niin ikään kaapeliverkostoa rakentamassa. Isä siis viihtyy edelleenkin hyvin kaivukoneen puikoissa. Yritysjohtamisen vastuun hän on jättänyt pojilleen toiminnan laajentuessa ja palvelutarjonnan lisääntyessä. Tiikolla on toistakymmentä porukkaa, jotka työskentelevät kentällä koneineen. Omaa henkilökuntaa on lähemmäs 50 henkeä. Yritys myös työllistää sesonkiluontoisesti paljon alihankkijoita, joita voi työmailla olla parhaimmillaan 30 henkeä ympäri Suomen. Oman henkilöstön määrä on lähes tuplaantunut parin viime vuoden aikana.

Kaapeliauroilla
Kaapelit upotetaan maahan mahdollisimman paljon kaivukoneisiin sovitetuilla kaapeliauroilla. Juha Korvolan mukaan juuri kallistuva kauhanpyörittäjä tuo työhön tarvittavaa joustavuutta ja joutuisuutta. Kauhanpyörittäjän perään kytketty kaapeliaura toki lisää vipuvartta ja kohdistaa pyörittäjään reilusti enemmän rasitusta kauhaan verrattuna. Rototiltin kallistuvat kauhanpyörittäjät ovat Juhan mukaan kuitenkin kestäneet nämä haasteet esimerkillisesti.

Kallistuva kauhanpyörittäjä tuo kaapeliaurankin käyttöön tervetullutta joustavuutta. Koneen vekslaaminen vähenee oleellisesti.

Varsinkin taajama-alueilla pyörittäjä tuo tervetullutta joustavuutta työskentelyyn. Koneen ”vekslaaminen” vähenee oleellisesti, kun kallistuvan kauhanpyörittäjän avulla saa kaapeliauran soviteltua muutoin kaivukoneelta yltämättömiin paikkoihin.

”Suotuisissa olosuhteissa olemme saaneet valmista jälkeä kaapeliauran kanssa jopa 5,8 kilometriä päivän aikana. Se tapahtui Vt 8:n varrella Pohjanmaan lakeuksilla. Keskiarvo lienee kuitenkin luokkaa 300 metriä päivässä”, ynnäilee Juha Korvola.

Kaapeliauran lisäksi pyörittäjän kanssa käytetään tietenkin kauhoja sekä paljon iskuvasaroita ja routapiikkejä, kun maata pehmennetään kaapeliauraa varten. Tiikolla on Juhan mukaan käytössä reilun mittaisia routapiikkejä, joten pyörittäjiin kohdistuu suuria vääntövoimia.
”Hyvin ovat kestäneet vääntöä, nimimerkillä kokemusta on”, sanoo Juha.

Tutuksi jo 1990-luvulla

Hannu Korvola tutustui Rototiltin ”kantaisään” eli Indexatorin kallistuviin kauhanpyörittäjiin jo viime vuosituhannen puolella. Tänä päivänä valmistaja käyttää maarakennuksen tuotteissaan pelkästään Rototiltin nimeä. Indexator-nimi on käytössä puutavaranosturien pyörittäjissä. Tuotemerkkien erkaantuminen tapahtui viime vuosikymmenen puolessa välissä ja nyt Rototilt ja Indexator ovat eri omistajatahon valmistamia. Toki kentältä vielä löytyy paljon Indexatorin nimellä olevia kauhanpyörittäjiä, mutta uusia ei sillä nimellä enää synny.

Tiikolla on 28 kappaletta Komatsun kaivukonetta kokohaarukassa 3–25 tonnia. Kahta vailla kaikissa on Rototiltin pyörittäjä. Talon kaikki pyörittäjät ovat kiinni puomissa tappikiinnityksellä.

Tiikolla on tänä päivänä käytössä 26 kappaletta Rototiltin kallistuvaa kauhanpyörittäjää 3–25 tonnin kaivukoneissa, niin tela- kuin pyöräalustaisissa. Talon kaikki pyörittäjät ovat tappikiinnityksellä kiinni puomin päässä. Jos ovat kauhanpyörittäjät yhtä merkkiä, niin sitä ovat myös kaivukoneet.

Komatsu on Tiikon konemerkki. Kaivukoneita on muutama enemmän kuin Rototiltin pyörittäjiä. Yhtenä työntekoa jouduttavana ominaisuutena Juha mainitsee kaikissa pyöräalustaisissa kaivukoneissa olevan niin sanotun rullaohjauksen, jolla korvataan ohjauspyörän toiminnot. Koneen ohjaus tapahtuu joystickissä olevalla rullalla. Käsiä ei siis tarvitse irrottaa joystickeistä missään työnteon vaiheessa. Juhan mukaan tehokas työskentely edellyttää juuri tällaista rullaohjausta sekä kallistuvaa kauhanpyörittäjää.

Komatsu PW160 tässä Mustasaaren työmaalla tekemässä myyrälle tilaa risteyksen alitusta varten. Koneen puikoissa on Jim Storfors. Tässä kallistuvana kauhanpyörittäjänä Rototiltin R6. Tiikon kaikissa pyöräalustaisissa kaivukoneissa on ohjauspyörän lisäksi käytössä joystickin yhteydessä oleva rullaohjaus. Se on nopeuttaa Juha Korvolan mukaan työntekoa oleellisesti yhdessä kallistuvan kauhanpyörittäjän kanssa.

Yhden merkin edut

Juha Korvolan mukaan kyse ei ole mistään ”hysteerisestä” yhden merkin ihannoinnista. Niin Komatsun kaivukoneet kuin Rototiltin pyörittäjät ovat toimineet pitkässä juoksussa ongelmitta, joten merkinvaihtoon ei ole ollut mitään syytä. Yhden merkin edut tulevat esiin monissa asioissa, oli kyse sitten peruskoneesta tai lisälaitteista. Käyttö ja huolto ovat tuttuja, vaikka laitteiden koossakin olisi eroa. Myös varaosatoimintojen hallinta on näin helpompaa.

Yhtenä uskoa vahvistavana juttuna Juha mainitsee isä-Hannun käytössä olevan Rototiltin. Se on vuodelta 2009, ja ollut siitä asti säännöllisessä käytössä edellä mainittuja vääntöjä tehden. Nyt se päätettiin isän vastusteluista huolimatta purkaa osiin ja huoltaa perusteellisesti. Mitään varsinaista toiminnallista syytä ei purkuun ollut. Pyrittiin vain varmistamaan huoleton käyttö jatkossakin. Eikä sisältä mitään yllätyksiä löytynytkään, ei edes metallimurua. Kierukkapyörä ja matoruuvi olivat moitteettomassa kunnossa, eikä niitä tarvinnut koneistaa. Laite ei myöskään vuotanut öljyä, mutta kaikki tiivisteet tietenkin uusittiin huollon yhteydessä. ”Kyllä tällainen pitää kokonaiskuvan merkistä positiivisena”, toteaa Juha lopuksi.


Lue myös: Rototilt esittelee QuickChange™-järjestelmän uusimman sukupolven



Lue seuraavaksi