Uutiset
JLM nyt Suomeenkin – älä kaiva, vaan poraa
Halonen on aiemmin työskennellyt mm. kuusi vuotta Rotatorilla ja JLM:n palvelukseen mies tuli Lännen Centeriltä. Viikon kestänyt tuotekoulutus JLM -yhtiön Euroopan pääkonttorilla Barcelonassa on Halosella juuri käytynä.
”Parhaillaan rekisteröin tytäryhtiötä Suomeen ja nimi on JLM Finland Oy. Samalla kartoitan mahdollisia markkinoita Suomessa ja tulevaisuudessa tavoitteena on jollain aikavälillä eli puolesta vuodesta kahteen vuotta löytää toimi- ja huoltotilat pääkaupunkiseudulta. Ja kun tuotteita Suomeen on myyty, myös huoltoa viedään eteenpäin. Siihen saakka toimitaan Ruotsissa sijaitsevan pääkonttorin ja organisaation tuella. Esimerkiksi vaakaporauslaitteita on Ruotsissa käytössä useita ja asiakkaitten kanssa voi nopeasti käydä naapurissa tutustumassa työmenetelmään. Nettisivujen kääntäminen suomeksi on sekin alkuviikkojen projekteja”, valottaa Mika Halonen toiminnan ensiaskeleita.
Isojakin putkia
Tuotevalikoima on laaja erilaisista minikaivureista ja pienkuormaimista ketjukaivureihin. Mielenkiintoisimmat laitteet liittyvät vaakaporaukseen. Menetelmällä on mahdollista asentaa putkia ja kaapeleita pitkiäkin matkoja pintoja rikkomatta. Esimerkiksi 250 millimetrin halkaisijalla olevia putkia voidaan porata maan sisään satojakin metrejä. Maxpon jälkeen Suomeenkin myytiin jo yksi vaakaporauslaite mallia 2020. Toimitus on loppuvuodesta 2009.
”Suomi on kaivukoneitten luvattu maa ja täällä tiet ja pihat yleensä kaivetaan auki. Pienelle putkelle tai kaapelille tehdään usein iso kaivanto, joka saattaa olla auki viikkokausia liikennettä häiritsemässä. Pintatyöt kuten asvaltointi ja kivetykset vievät nekin oman osansa. Vaakatasoporauksella päästään esteitten alta huomaamattomasti ja nopeasti. Ja ennen kaikkea edullisesti. Kyseessä ei maailmalla ole enää kovin uusi menetelmä, vaikka meillä ei niin kovin tunnettu olekaan. Suomestakin vanhempia laitteita löytyy, mutta suuremmissa laitteissa poratangon syöttö on usein käsin, kun se nykyään on automaattista”, jatkaa Halonen.
Kaksi miestä, yksi reikä
”Systeemi vaatii kaksi henkilöä. Ensin tehdään ns. pilottireikä, joka on lopullisesta putki- tai kaapelikoosta riippumatta aina samankokoinen. Porauslaitteen kanssa toimiva ”mikseri” sekoittaa porausnesteen, jota suihkutetaan porauksen yhteydessä vahvistamaan onkalon seinämät. Itse poraustapahtuma vaatii kaksi miestä. Toinen tekee poralaitteella porausta ja toinen käyttää paikannuslaitetta porauslinjalla maan päällä. Ammattitaitoiset operaattorit pystyvät satojen metrien matkalla kymmenien senttien tarkkuuteen. Maaperän mukaan valittavan porakärjen taakse asennetaan paikannuslaitteen kanssa kommunikoiva majakka. Porauskulma ja poran asento näkyy porauslaiteen näytöstä ja paikannuslaitteen avulla porauskärki on paikannettavissa sekä syvyytensä että sivusuuntansa mukaan varsin tarkasti. Kun pilottireikä on tehty, asennetaan poraustangon päähän avarrin, jonka koko määräytyy asennettavan putken mukaan. Poratankoja taaksepäin vetämällä avartimeen kiinnitetty putki/putket tai kaapeli vedetään pilottireikään. Peruskone on tuolloin ankkuroitu maahan lujasti. Hyvä vetovoima onkin porauslaitteen ehdottomasti tärkein ominaisuus. Avartimeen voidaan kiinnittää myös useampia pienempiä putkia esimerkiksi samaan kaivantoon upotettavien erilaisten kaapeleitten suojaputket”, valistaa Halonen.
”Matkalla vastaan tulevat pienet kivet kyllä väistyvät ja suuret saadaan kierrettyä asennettavan putken salliman taivutussäteen rajoituksin. Ruotsalaisilla nettisivuilla on esimerkki työkohteesta, jossa 280 metrin mittainen alitus porattiin kalkkikiveen. Poraus eteni 15-30 metriä tunnissa ja poraustarkkuus oli 200 millimetriä toisessa päässä. Tarkkuus on aina täysin kiinni käyttäjistä. Meillä laitteen kauppaan kuuluu aina viikon koulutus asiakkaan työmaalla. Koska maaperän on tutkimattomana aina arvoitus, kannatta pitkissä porauksissa käyttää välikaivantoja mikäli mahdollista. Asiakkaan ensimmäinen kysymys onkin yleensä, että miten poraa ohjataan. Ja siihen voi vastata, että koulutettujen henkilöitten tekemänä tarkka poraus paikasta A paikkaan B onnistuu.”
Vanhat putket uusiksi
Vaakaporauslaitteet ovat Halosen mukaan yrityksen ehdoton ykköstuote. Toinen mielenkiintoinen, meillä vähemmän käytetty menetelmä liittyy vanhojen putkilinjojen uusimiseen. Vanhaan putkilinjaan tehdään pilottiporaus, aivan kuten alituksissakin. Poratangon päähän asennetaan ns. putkenhalkaisija. Se vedetään sitten siihen tarkoitetulla laitteella putken läpi vanhaa putkea halkaisten. Samalla uusi samankokoinen putki vedetään tilalle. Menetelmä on esimerkiksi vanhan putken halkaisijaa pienentävää sujutusta käyttökelpoisempi. Halkaisumenetelmällä saadaan vanhan putken kokoinen uusi putki tilalle eikä halkaisija siis pienene.
JLM:n valikoimista löytyy myös erilaisia pieniä maarakennuskoneita. Halosen mukaan muita mahdollisia, meillä myytäviä tuotteita tutkitaan nyt tarkkaan. Yrityksen tuotevalikoima tulee näkymään nettisivuilla jatkossa myös suomeksi. Nyt englanninkieliset sivut löytyvät osoitteesta www.ditcwitch.com ja ruotsinkieliset www.jlm.se.