Uutiset

Työkoneet

JCB:n pyöräkuormaajia Stage V -tasolle

Edellisessä Konepörssissä kerroimme muun muassa JCB:n kautta aikojen ensimmäisestä pyörivästä kurottajasta mallimerkinnältään Hydraload 555-210R sekä sarjatuotannossa olevasta akkukäyttöisestä minikaivukoneesta 19C-1E. Pyöräkuormaajapuolellakin on tuotekehitys kulkemassa vääjäämättömästi eteenpäin. Päästörajoitusten kiristyminen sanelee moottorivalintoja.

JCB:n kolme suurinta pyöräkuormaajamallia eli 457, 437 ja 427 saavat kaikki nyt tehonsa Cummins-dieselmoottorista.

JCB-pyöräkuormaajaperheen järein malli 457 (noin 21 t/210 kW) seuraa pikkuveljiensä jalanjälkiä päästöasioissa. Malleissa 437 ja 427 on jo aiemmin siirrytty ylimpään päästöluokkaan ja nyt siis lippulaivakin siirtyy Stage V -aikaan. MTU vaihtui Cumminsiin ja teho on kasvanut 18 kilowattia. Käytössä on nyt sekä SCR (AdBlue) että DPF (partikkelisuodatin). Cumminsissa on käytössä niin sanottu moduulirakenne, jossa pakokaasujen jälkikäsittelylaitteet on pakattu yhteen pakettiin.

JCB 409.

Myös voimansiirrossa on muutoksia, sillä aiempi neljäpykäläinen Powershift on korvattu viisivaihteisella versiolla. Valmistajan mukaan tällä saavutetaan parempi soveltuvuus eri töihin sekä säästetään myös polttoainetta. JCB onkin mitannut 10 prosentin kulutuksen aleneman edelliseen malliin verrattuna.

Moottorissa on automaattinen pysäytystoiminto, jonka kuljettaja voi säätää haluamalleen ajalle. Ohjaamo on tietenkin tuttu Command Plus, joka kerää kiitosta käyttäjiltään. Nyt kuljettajan ahteria hellitään uusilla KAB-istuinvaihtoehdoilla. Penkki on saatavana sekä Deluxe- että Super Deluxe -versioina. Runko-ohjauksen sylintereissä on vaimennus.

Lisävarusteiden listalle on tullut uutta rastitettavaa. Katolle kun voidaan jo tehtaalla asentaa etunäkymää tarjoileva kamera. Se on valmistajan mukaan erityisen käyttökelpoinen suurilla kauhoilla ja pitkillä aisoilla työskenneltäessä. Tälle kameralle laitetaan ohjaamoon oma erillinen näyttöruutunsa.

Pienemmän mallin 437 teholukema on nostettu 145 kilowattiin. Myös näissä malleissa on nyt viisivaihteinen Powershift ja automaattinen moottorin pysäytys. Ja kamerat saa katolle myös näihin. Pienen pään pyöräkuormaajista mallit 407 (5 t/48 kW) ja 409 (5,8 t/55 kW) ovat nyt myös Stage V -yhteensopivia. Moottorin merkki (JCB by Kohler) ja tehot ovat entisellään, mutta peltien alle on nyt sovitettu partikkelisuodatin.

Molemmissa kompakteissa pyöräkuormaajissa on uusi, valmistajan kuiskauksen hiljaiseksi mainitsema ja melutasoja laskeva Rexrothin hydrauliikkapumppu. Voimansiirrossa on niin ikään uusi polttoainetta pihistävä alue (Eco Drive Mode).  Sen avulla luvataan siirtoajossa säästyvän polttoainetta 16 prosenttia perusvoimansiirtoon verrattuna. Mallille 407 luvataan 35:n ja 409:lle 40 kilometrin maksimi tuntinopeus. Ohjaamon interiööriä on muutettu muistuttamaan enemmän suurempien koneiden Command Plus -ohjaamoa.

Moottorin vaihdos on nostanut suurimman mallin 457 tehoa 18 kilowattia. Konepeitto on avattavissa sähköisesti nappia painamalla.

Mallista 403 on nyt saatavilla entisen 26 kilowatin tehon lisäksi kesympi 19 kilowatin versio. Tämä asiakkaille, jotka eivät kaipaa maksimi tehokkuutta vaan sen sijaan mahdollisimman pientä polttoainelaskua. Suurempitehoiseen malliin saa nyt myös 160 kiloa painavan lisävastapainon. Kaatokuorma kasvaa lähes saman verran eli 150 kiloa.

JCB-koneet Suomessa myy Mateko Oy.

Lue myös: JCB:ltä ympäripyörivä kurottaja ja JCB-pyöräkuormaajia 50 vuotta.

JCB 457.

JCB 427.

JCB 403.

JCB 403 taittuvalla turvakaarella.

Lue seuraavaksi