Uutiset

Työkoneet

JCB:ltä uusia midikaivukoneita

Englantilainen JCB on lanseerannut Los Angelesin ConExpo-näyttelyssä uudet midikaivukonemallinsa. JCB:lläkin tiedetään, että vuoteen 2017 mennessä mini- ja midikaivukoneiden maailmanmarkkinat tulevat kasvamaan yli 200 000 koneen vuositasoon, mikä vastaa 16 prosentin kasvua nykytasosta.  Siksi uuden malliston tuotekehitykseen onkin satsattu runsaasti panoksia. Valmistuksen aloittamista on edeltänyt laaja asiakaskysely.

Uuden mallisarjan ensimmäiset pitkäperäiset koneet ovat mallimerkinnöiltään 67C-1 (6,7 t) ja 86C-1 (8,5 t). 85Z-1 (8,5 t) on lyhytperäinen malli. Moottorimerkki on Kohler (Stage IIIB) ja tehoja saadaan ulos 41 ja 48 kilowattia. Valmistajan mukaan tämän vaiheen päästörajat alitetaan ilman partikkelisuodatinta.

H-malliset alavaunut koneissa on vahvistettu edellisiin malleihin verrattuna. JCB:n itse valmistama ohjaamo kallistuu enemmän ja sitä on suurennettu kuutisen prosenttia. Polttoainetalouden JCB mainitsee parantuneen 10 prosenttia ja koneiden muotoilulla on tavoiteltu dynaamisuutta ja modernia ulkonäköä. Suurin muotoilua koskeva muutos näyttäisi olevan nyt kulmikkaasti muotoillussa peräpuntissa ja koneen ylävaunun takapäässä.

Hydrauliikka on uusittu ja venettilit ovat Bosch Rexrothin valmistamat. Hydraulipumput ja -moottorit niin voimansiirrossa kuin käännössä on valmistanut Nachi. Koska vastapainetta on saatu JCB:n mukaan alennettua hydraulijärjestelmässä, niin moottori kuormittuu vähemmän ja säästää siten polttoainetta. Hydrauliputkistojen tunnistamista auttaa värikooditus.

Suuremmista kaivukoneista tuttu hydrauliikan kuittaustoiminto ja aktivointi on nyt minikoneissakin. Aktivointi onnistuu vain kun kuljettaja istuu tuolilla turvavyö kiinnitettynä. Eli vipuja ei heilutella enää ohjaamon ulkopuolelta kurottamalla.

Työlaitteen pikakiinnityksen käyttäminen onnistuu vain maantasossa. Tämäkin lisää turvallisuutta, kun kauhaa ei pysty irrottamaan ilmassa.

Tapien laakeroinnissa on käytetty grafiittia ja rasvausväli on nostettu tapeissa ja laakereissa 500 tuntiin. Tehtaalla koneisiin asennetaan jo kauhanpyörittäjien vaatima hydrauliikka.

Ohjaamossa on siis lisätty tilaa ja sama ohjaamo on sekä lyhytperäisissä että perinteisissä malleissa. Automaattinen tyhjäkäynnille pudotus on vakiona ja kuljettaja voi säätää ajan 2-30 sekunnin väliin.

LCD-näyttö on uusi ja mahdollinen peruutuskamera tuo vielä toisen näytön ohjaamoon. Työalueita on kaksi: ECO ja Heavy. Maksimi siirtonopeus on noussut viiteen kilometriin tunnissa.

Myös puskulevyn muotoilu on pantu uusiksi ja JCB lupaa maa-aineksen juoksevan nyt paremmin. Neljään suuntaan kallistuva puskulevy on saatavana optiona. Puskulevyn joystick on sekin esiohjattu.

Lue seuraavaksi