Uutiset

Työkoneet

JCB:ltä kauko-ohjattu purkukone

Englantilainen JCB on toimittanut kauko-ohjatun kaivukoneen birminghamilaiselle,  purku-urakointiin erikoistuneelle Coleman & Company –yritykselle. Siihen on yhdistetty mallin JS 190 ylävaunu ja JS220LC:n alakerta. Neljän tonnin leikkurilla varustetun purkukoneen kokonaispaino sijoittuu 25 tonnin paikkeille.

Uutuusmalli on kehitetty yhteistyössä JCB:n, jälleenmyyjä Gunnin ja Colemanin suunnitteluosaston kanssa. Koneen ensimmäinen työmaa on Birminghamin rautatieasemalla, jota uusitaan samaan aikaan aseman yhteydessä olevan Grand Central –ostoskeskuksen kanssa. Aluksi kone purkaa betonisia lattioita uusien rakenteiden tieltä.

Coleman on pääurakoitsija Birminghamin New Street-projektissa, jota on tehty jo viisi vuotta. Nyt käynnissä olevan vaiheenaikana vuosina 2014/2015 poistetaan 6000 tonnia vanhoja betonirakennelmia. Suurimmat ovat painoltaan 80-90 tonnia sekä mitoiltaan 2,5 metriä leveitä ja 1,5 metriä syviä.

Purkutyötä tehdään myös uuden teräsrakenteisen asemahallin alla ja näitä rakenteita ei saa vahingoittaa purkutyön aikana. Aseman läpi kulkee päivittäin 140 000 ihmistä ja myöskään tämä liikenne ei saa häiriytyä purkutyöstä.

”Pyysimme JCB:tä suunnittelemaan erikoiskoneen tähän teknisesti vaativaan purkuprojektiin. Yhtiö ei ottanut tätä ongelmana vaan haasteena. Operoimme myös 12 rautatielinjan alla ja yläpuolellamme kulkee tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä päivässä”, kertoo Coleman & Companyn tekninen johtaja Chris Holland.

”Uusi JCB tulee työskentelemään täällä asemalla seuraavat yhdeksän kuukautta”, valistaa Holland.

”Kauko-ohjaus antaa mahdollisuuden työskennellä ahtaissa ja osin vaarallisissakin paikoissa kuljettajaa vaarantamatta. Jatkossa tulemme käyttämään konetta juuri sellaisissa kohteissa, jonne kuljettajan laittaminen on liian riskialtista”, jatkaa Malcom Hurst Colemanilta.

Koneen operaattori hallitsee puomin ja työlaitteen liikkeitä yleensä nostimen tai saksilavan avulla. Yläilmoista on parempi näkyväisyys työkohteeseen kuin maantasosta. Koneen ympärille luodaan infrapunasäteen avulla (kuva) niin sanottu turvavyöhyke, jonka ulkopuolella koneen moottori automaattisesti pysähtyy.

JCB:n uudessa purkukoneessa on erikoisvarustuksena muun muassa tehokas LED-työvalaistus, kolmiosainen puomi, erillinen hätäpysäytys sekä automaattinen tulipalon sammutusjärjestelmä

Coleman & Company on perheyritys, jota johdetaan jo kolmannessa polvessa. Se on yksi UK:n johtavia purkuyrityksiä. Paitsi Englannissa, se operoi myös ulkomailla aina Uutta Seelantia myöden.

Lue seuraavaksi