Uutiset

Työkoneet

JCB Xseries – Perusteellisesti testattu

JCB piti maaliskuun puolivälissä perinteisen lehdistötilaisuuden pääkonttorillaan Englannin Staffordshiressä. Intermat on reilun kuukauden kuluttua ja JCB on ottanut järkevän tavan lanseerata uutuudet aina ennen vuoden päänäyttelyitä. Näin ihmiset tietävät, mitä näyttelyssä kannattaa poiketa katsomaan. Nyt suurin huomio kohdistui tietenkin uuteen Xseries-kaivukoneperheeseen, josta esimakua antoi 22-24 tonnin ensimmäinen edustaja 220X. Mallisarjaa on kehitetty huolellisesti yhteensä neljän vuoden ajan.  Lue myös muista tilaisuuden uutuuksista: JCB akuilla – Hiljaa työssä.

JCB tuo markkinoille uudistetun Xseries-kaivukoneperheen, joka on pitkän kehitystyön tulos. Ensimmäinen sen edustaja on malli 220X, joka sijoittuu yhteen maailman suosituimpaan eli reilun 20 tonnin kokoluokkaan. Ulkoisesti suurin muutos on vastapainossa. Kuljettaja taas arvostaa uutta hiljaista ohjaamoa, joka on noin 15 prosenttia tilavampi kuin aiemmin.

Innovaatiojohtaja Tim Burnhope luotsasi tilaisuutta omistautuneeseen tapaansa, silmät innostusta hehkuen.

”Kaikki yksityiskohdat uudessa mallisarjassa on käyty läpi. Haastattelimme asiakkaita ympäri maailmaa, niin JCB:n kuin muidenkin merkkien omistajia ja kuljettajia. Tätä palautetta hyödynnettiin tuotekehitystyössä. Uskallan nyt luvata luotettavuuden ja kestävyyden olevan maksimitasolla. Xseries -perhe kasvaa lisämalleilla tulevaisuudessa.”

Uutuus sisältää monia muutoksia vanhaan malliin verrattuna. Muotoilua esimerkiksi koneen vastapainon osalta on muutettu radikaalisti ja Xseries erottuu edeltäjästään selvästi myös ulkonäkönsä suhteen. Puomi on sijoitettu entistä leveämmän ylävaunun keskelle, mikä kuormittaa kääntökehää nyt tasaisesti. Ylävaunu on 2 700 millimetriä leveä eli 200 millimetriä leveämpi kuin edeltäjässä.

Puomin sijoittelu ja leveämpi ylävaunu ovat sallineet osaltaan ohjaamon koon kasvattamisen. Pituutta on tullut lisää 100 ja leveyttä 50 millimetriä. Kokonaisleveys ohjaamon sisältä mitattuna on 1 000 millimetriä. Säilytystilaa on lisätty muun muassa istuimen taakse. Kylmäboksi sijaitsee kuljettajasta katsoen takaoikealla. Koko ohjaamo on ripustettu uudenlaisten, vahvasti vaimennettujen neljän tyynyn päälle, minkä luvataan osaltaan vähentävän melutasoa ohjaamossa. JCB ilmoittaakin tason ohjaamossa tippuneen 73:sta desibelistä 68:aan. Melutasoon alentavasti vaikuttaa myös ilman otto jäähdyttimille. Jäähdytysilma imetään yhden ainoan luukun ritilän läpi, takaa vasemmalta.

Ohjaamossa on uudelleen sijoitetut katkaisimet oikealla sekä uusi kallistuva seitsemän tuuman kokoinen näyttö, jota ohjataan rullalla oikeanpuoleisen kaivuvivun tuntumasta. Säilytystilaa on lisätty. Lämmityslaitteen suuttimia ohjaamossa on kaikkiaan 11 kappaletta.

Koneessa on kaksi tuntimittaria, toisen voi lukea maan tasossa seisten ohjaamon ulkopuolelta. Se nimittäin sijaitsee vasemmassa vipukonsolissa. Kaivuvivut liikkuvat penkin mukana. Ohjaamon lattiassa on uudenlainen kumimatto, joka viettää hieman ovea kohti. Näin se on helppo lakaista ja voidaan myös ottaa nopeasti kokonaan irti. Katkaisinrivistö on nyt keskitetty istumen oikeaan reunaan kiinnitettyyn alustaan. Kallistettava, seitsemän tuuman kokoinen näyttö tarjoaa valikot koneen säätöihin ja toimintoihin. Näyttöä ohjataan nykyään niin muodikkaan ohjausrullan avulla. Pyyhkimen moottori on sijoitettu vasemmalle alas, jolloin näkyväisyys alas työalueelle on kohentunut.

Näkyvyyttä oikealle parantaa myös ylävaunun päälle vievän portaikon uudelleen muotoilu.

Vastapainoakin kehitetty

Ylävaunun kaiteet on nyt pultattu kiinni koneen runkoon ja ovat näin ollen helposti vaihdettavissa, mikäli vioittuvat. Kaikki sivuluukut ovat rakenteeltaan kaksinkertaiset ja

Kaikki koneen sivuluukut on vahvistettu ja tehty kestämään kymmeniä tuhansia avaamisia ja sulkemisia. Oikealta takaa paljastuu Kawasakin uusi hydraulipumppu, sekä joukko suodattimia.

saranat ovat entistä jykevämmät. Myös lukot ja kädensijat niissä ovat vahvistettuja. Luukkujen hitsattu rakenne ei anna periksi ja tekee niistä tukevat käyttää. JCB lupaa niiden olevan ryhdissään vielä vuosien käytön jälkeen.

Ylävaunun alareunan suojapalkki varjelee muun muassa ohjaamon ovea kolhuilta. Myös uuden ilmeen ja muotoilun saaneen vastapainon ”kaksiosainen maalaus” on uusi keksintö. Useimmiten kolhut tulevat puntin, nyt uudessa JCB:ssä muodoltaan viistettyyn alaosaan, joka on maalattu mustalla. Yläosa on keltainen. Kun kolhu tulee, riittää mustan alaosan maalaus.

Kuljettaja näkee peileistä vastapainon uloimpana olevat sivualakulmat. Jos kulma ohittaa esteen, on muukin vastapaino turvassa kolhiintumiselta. Tosin tämä kulma lienee sitten se kohta, joka on ensimmäisenä kolhuilla. JCB:n logo on suojassa vastapainon ”kuopassa”. Usein asiakkaat myös liimaavat oman logonsa tähän. Huono uutinen tietenkin tarrakauppiaille, että se ensimmäinen takapään raapaisu ei heti tuhoakaan logoa. Peruutuskamera on nyt paremmin suojattu vastapainon päällä.

EcoMax ilman partikkelisuodatinta

Kaikki nestesäiliöt on sijoitettu rungon sisään ja AdBlue-nesteen täyttö sijaitsee ylävaunun päälle vievän ylimmän askelman rakenteessa, oman lukittavan kantensa alla.

Vasemmalla puolella ylävaunussa on kaksi luukkua, joista takimmaisen taakse on pinottu eri jäähdyttimien kennot. Ilmanotto tapahtuu luukussa olevan ritilän läpi. Akku sijaitsee tukevasti pultatun kannen alla (sakkelin ja liinojen alla). Moottorin ilmansuodatin on samassa tilassa.

Hieman ihmetyttää, että JCB ei vielä ole asentanut Stage V -yhteensopivaa moottoria uutuuteensa. Stage IV -vaiheessa siis vielä pysytään nelisylinterisen JCB EcoMax -dieselmoottorin (129 kW) ja AdBluen avulla.  Epäilemättä konehuone, runko ja muut osat ovat kuitenkin jo viitosvaiheeseen valmiit. Luultavasti siirtyminen siihen on vain järjestelykysymys tulevaisuudessa. Hydrauliikka on edelleen japanilaista Kawasakia (2×228 l/min), tosin JCB ilmoittaa suurentaneensa venttiililohkoja ja useita letkuja häviöiden vähentämiseksi. Esimerkiksi pääventtiilille pumpulta menevän letkun läpimittaa on kasvatettu 19 millimetristä 25:een.

Puomi sekä kauhanvarsi ovat täysin ennallaan. Jotain JCB:n suhtautumisen tasosta uuteen mallisarjaan kertoo se, että ensimmäistä kertaa tuotekehityksen historiassa koko kone rakennettiin ensin virtuaalimaailmaan.  Näin voitiin testata jokaisen osan saumaton sopivuus toisiinsa. Myös testausruljanssi oli mittava. Esimerkiksi jokaista koneen luukkuua avattiin ja suljettiin 10 000 kertaa testien aikana. Ohjaamon ovea jopa 30 000 kertaa. Aivan uutta oli myös laittaa koko kaivukone automaailmasta tuttuun ”ravistuskelkkaan” 150 tunnin ajaksi.

Tehdasasennuksena koneisiin saa koneohjausjärjestelmän, kauhanpyörittäjän sekä tietenkin keskusvoitelujärjestelmän.

Lue seuraavaksi