Uutiset

Työkoneet

JCB 6,5 tonnin minilinjalla

Englantilainen maarakennuskonevalmistaja JCB esitteli syyskuun puolivälissä tämän vuoden uutuuksiaan lehdistölle Englannin tehtaillaan. Kun moottorien päästömääräyksiä noudatetaan eri aikatauluissa maailmassa, on konevalmistajienkin valmistettava koneita monilla eri moottoreilla. Haasteet ovat valtavat ja vaativat resursseja.

Minikaivukoneiden kysyntä maailmassa noudattaa nousevaa käyrää ja JCB esittelikin useita uutuuksia alle 10 tonnin painoluokkiin. Kuuden ja puolen tonnin kokoluokkaan on kaksi mallia: kuvan lyhytperäinen 65R-1 ja konventionaalinen 67C-1.

JCB:n mukaan mallin 8065 RTS korvaava 65R-1 (Stage IIIA) on tarkoitettu USA:n ulkopuolisille markkinoille ja kuvan 67 C-1 juuri ensikädessä Amerikkaan. 67C-1 on varustetu jo Stage IV –moottorilla ja se tulee olemaan saatavilla myöhemmin myös Euroopassa. Molemmilla uuusilla malleilla JCB pyrkii kasvattamaan osuuksiaan maailman kompaktikoneiden markkinoilla, joiden uskotaan kasvavan 16 prosenttia seuraavan neljän vuoden aikana.

Stage IV vaihe on toteutettu ilman partikkelisuodatinta. 67C-1:n moottorina on Kohler (41 kW), hydrauliventtiilit valmistaa Bosch Rexroth ja kääntö- ja ajomoottreissa lukee Nachi. Muita ominaisuuksia midiluokan koneille ovat muun muassa 30 astetta kallistuva ohjaamo, 500 tunnin rasvausvälit ja helposti puhdistettava alavaunu.

Isoista kaivukoneista tuttu 2Go –järjestelmä on nyt myös pienemmissä malleissa. Kuljettajan täytyy aktivoida hydrauliikka erillisellä napilla konsolista. Pelkkä kaivuvivun ja kaivulukituksen ylösnosto ei riitä. Näin pyritään estämään kaivuvipujen liikuttelun mahdollisuus esimerkiksi telan päällä seisten.

Koneiden huippunopeutta on nostettu 4,6 kilometriin tunnissa. Puskulevyn muotoilua on muutettu ja valmistaja lupaa maa-aineksen rullaantuvan entistä tehokkaammin. Neljään suuntaan kallistuva puskulevy on saatavana optiona.

”Alle kahdeksan tonnin painoisten kaivukoneiden markkinat kasvavat yli 200 000 vuoteen 2017 mennessä ja uusilla malleilla pystymme vastaamaan kasvavan kysynnän haasteisiin”, tiivisti johtaja Tim Burnhope lehdistötilaisuudessa.

Viime vuonna JCB juhli jo miljoonan valmistetun maarakennuskoneen rajapyykkiä (kuva).

Lue seuraavaksi