Uutiset

Työkoneet

JCB 434S – Agri tarjoaa jouhevaa kuormausta

(Voit katsoa Konepörssi TV:n videon ”Videot” -välilehdellä tai HD -tasoisena Konepörssin Youtube -kanavalta tästä.)

JCB  434S Agri ei ole tuore tulokas JCB:n mallistoon, mutta meille maahantuotuna Konepörssin koeajama kone oli ensimmäinen laatuaan.

”Agri -malli on alun perin suunnattu enemmän maatiloille. Juuri kuten Agri -sana kuvaa.  Suomessa nämä kyllä menevät täysin urakointikoneiksi. Koneisiin saa tehtaalta matalampaa maatalouskuviolla olevaa rengasta, jolloin siitä tulee enemmän maatalousmalli. Meillä koneeseen laitettiin enemmän urakointiin soveltuva Nokian Loader Grip -rengas. Alun perin malli hinnoiteltiin tehtaalla liian korkeaksi, emmekä nähneet sille markkinoita Suomessa. Nyt tehdas on saanut sen edullisemmaksi. Meillä tämä on ensimmäinen kappale, mutta muualla Euroopassa sitä on myyty paljon”, kertoo Kari Aunesneva Mateko Oy:stä.

”Vakiovarusteena näissä koneissa on ilmastointi, kaksi lisähydrauliikkaa, aisaston vaimennus, kuusipykäläinen automaattivaihteisto, hydraulinen työvälineen pikakiinnitys, yksivipuhallinta, radio, jauhesammutin jne. Asiakkaat yleensä tilaavat varusteiksi trukkipiikit ja sorakauhan sekä talvityölaitteita kuten u-auran, siipilumikauhan sekä jonkinmoisen harjalaitteen. Kaikki Suomeen tulevat koneet varustellaan myös aisaston jousituksella”, selventää Aunesneva.

Laajan toimilaitevalikoiman ansiosta työtehtävien kirjo on laaja.

Mateko ja JCB ovat tasaisesti kasvattaneet myös pyöräkuormaajien markkinaosuuksiaan Suomessa. Viime vuonna yritys myi oman ilmoituksensa mukaan 28 pientä ja 19 suurta pyöräkuormaajaa.

”JCB 434S omaa painoluokassaan hyvän tehon ja väännön. Myös hydrauliikka on nopea”, päättää Aunesneva tarinointinsa pieniin kehuihin.

Konepörssin lyhyessä koeajossa tehtiin tuttuja mittauksia sekä kuormattiin autoihin noin 300 kuutiometriä hiekkaa.

11 kuutiometriä lavalle kertyi neljällä – viidellä kauhallisella. Kuutiometri hiekkaa painaa noin 1600 kiloa. JCB 434S oli varustettu kahden ja puolen kuution Gjerstadin sorakauhalla eli yhden täyden autoon mätetyn kauhan paino oli noin 4000 kiloa.

Mittarien kertomaa

Mittaukset tehtiin tutussa paikassa eli Kuljetus Isotalon pihamaalla Nousiaisissa. Kuormaimen nostovoimat mitattiin sekä maantasossa että kahden metrin korkeudelta. Runkonivel suorana JCB nostaa maasta yli 7000 kiloa, joten esimerkiksi edellä mainitulla täydellä sorakauhalla voimaa jää reilusti reserviinkin. Täydellä ohjauskulmalla vaaka näyttää 7000 kilon lukemaa vastakkaisen takapyörän noustessa ilmaan.

Kahden metrin nostokorkeudella vastaavat lukemat ovat 7000 ja 6200 kiloa. Nyt takapyörät nousevat ilmaan jo runkonivel suorassakin.

Yllämainitut lukemat saatiin kiinnittämällä vaaka kauhan huulilevyyn, joten valmistajan ilmoittama 8000 kilon kaatokuorma alhaalla ja runkonivel suorana täsmää hyvin mitattuihin tuloksiin. Ja mittauksissa lukemaa pudottaa hieman myös hydraulinen pikakiinnitin, jota tehtaan arvoissa ei ole huomioitu. Yhtä kaikki noin neljän viiden tonnin kuormalla koneella saa operoida varsin vapaasti ja vakaasti.

Koneen vetovoimaksi saatiin yli 10 tonnia, mikä selittää osaltaan hyvää tunkeutumiskykyä kasalle ja rintaukseen. Pyörät eivät myöskään alkaneet mittausvaiheessa sutimaan, vaan vetovoimalukema saatiin talteen helposti.

JCB on jo vuosikausia tehnyt hiljaisia ja ergonomisia ohjaamoita koneisiinsa. Eikä nykyinenkään tee poikkeusta. Kaikissa tilanteissa liikutaan reilustikin alle 80 desibelissä. Siirtoajossa (ilman puhallinta ja radiota) melumittarin lukema käväisi korkeimmillaan 78 desibelin tuntumassa. Kuormaustilanteen melutaso on vielä siirtomelutasoa joitain desibelejä alempi. JCB:n ohjaamoa voikin pitää erittäin hiljaisena työpaikkana.

Voimansiirrossa on kuusi pykälää eteenpäin. Näistä kaksi suurinta on käytössä vain automaattiasennossa. Maksimi siirtonopeudeksi valmistaja ilmoittaa 40 kilometriä tunnissa, mutta mittaustulos jäi muutamia kilometrejä sen alle. Parhaimmillaan lievässä alamäessä GPS –mittaus näytti 38 kilometrin tuntinopeuslukemaa. Siirtoajossa liikuttiin yleensä 35 kilometrin molemmin puolin tien kaltevuuksista riippuen. Todellinen siirtonopeus lieneekin juuri 35 kilometrin tuntinopeuden tuntumassa.

Koneeseen saa myös nopeamman eli 50 kilometrin tuntivauhdin tarjoaman voimansiirron kokeilukoneen 40 kilometrin version ohella.

Kuormaimen nopeus on kiitettävää tasoa. Noin neljän sekunnin nosto -/laskuajat ovat hyvät ja ripeä kuormaaja nopeuttaa työkiertoa, kun lyhyelläkään lastausmatkalla ei kuormaimen nousua tarvitse odottaa. Nostonopeus tyhjällä kauhalla on vain vajaan sekunnin hitaampi kuin täydellä.

Ohjaamossa nähtyä

JCB:n ohjaamoon käynti ja sieltä jalkautuminen on vaivatonta. Ovi on leveä (750 mm) ja kahvat molemmin puolin helpottavat kulkemista. Portaat ohjaamoon ovat karhennetut liukkauden torjumiseksi.

Ohjaamon lattia on tasainen ja helposti siivottavissa. Ilmajousitetulta istuimelta on hyvä näkyväisyys joka suuntaan. Peilit ovat reilut. Koneen taakse on asennettu peili, joka tarjoaa näkyvyyden takana olevaan vetopisteeseen.

Kuormaimen vipu on joystick –tyyppinen ja käden tuki on säädettävissä korkeus suunnassa. Joystickin kärjessä on suunnanvaihtokatkaisin ja etuosassa painonapit, mm. kickdown -toiminnolle.

Hallintalaitteet ovat kaikkinensa simppelit. Katkaisimia on sekä oikealla että vasemmalla. Katkaisinrivit kuten myös lämmitys -/ilmastointilaitteen hallintapaneli sijaitsevat alhaalla, joten ne eivät estä näkyvyyttä.

Käsijarrun hallinta on JCB:ssä vielä mekaaninen ja vipu sijaitsee lattialla istuimen vasemmalla puolella. Sähköinen hallinta keinukatkaisimineen olisi kyllä kätevämpi, sillä vipu on aika jäykkä käyttää.

Mittarinäyttö varoitusvaloineen sijaitsee ohjauspyörän takana ja on osittain sen peitossakin. Symbolit ovat kuitenkin selvät ja näytössä mm. polttoainemittari ja erilaiset koneen lämmöt ovat luettavissa helposti. Ohjauspyörän kallistus ja korkeus ovat säädettävissä.

Vaihteiston hallinta toimii totutusti ohjauspyörän varressa olevalla vivulla. Automaattivaihteistoa voidaan tarpeen mukaan käyttää myös manuaalisena . Toimintatapa valitaan keinukatkaisimella. Vain automaattiasennossa on käytössä kaikki vaihteet ykkösestä kuutosvaihteeseen ja sitä siis käytetään mm. siirtoajossa. Vaihtaminen tapahtuu erittäin jouhevasti ja oikea-aikaisesti. Voimansiirtolinja ja muunninvaihteisto toimivat erittäin hyvin.

Jos ohjaamosta haluaa löytää jotain huomautettavaa, niin iänikuinen säilytystilojen vähyys voi olla sellainen. Mukiteline ja asiakirjalokero istuimen takaa tosin löytyy, mutta kunnollisia eväs- ja muita lokerikkoja nykykoneista saa turhaan hakea. Suomessa moni kantaa eväitä ja nykyään myös jo vaikkapa miniläppäriä töissä, joten tulevaisuudessa ohjaamosuunnittelussa kannattaisi ottaa huomioon tietoyhteiskunnan asettamat haasteetkin. Nähtäväksi jää, kuka varustelee ensimmäisenä läppäritelineen maarakennuskoneen ohjaamoon. Puhumattakaan kunnon kännykkätelineestä, johon uskaltaa asettaa kalliin älypuhelimensa ilman putoamisriskiä.

Kuten jo todettiin, JCB:n ohjaamo on tilava. Leveys on 1340, korkeus 1500 ja pituus niin ikään 1500 millimetriä. Tämä kuljettajan hartioiden kohdalta mitattuna.

Kuusi vaihdetta eteenpäin

Moottorina JCB:ssä on Cumminsin kuusisylinterinen turboahdettu diesel ja teholukema 164 kilowattia on paperilla kokoluokan yläpäästä. Ja käytännössä tehon huomaa kauhaa täyttäessä. Kauha täyttyy kasasta kukkupäälle ujuttamatta ja hyvin toimiva voimansiirto edesauttaa sekin asiaa. Voimansiirrossa on kuusi pykälää eteen ja kolme taakse. Momentinmuuntimen merkki on ZF.

Hydraulijärjestelmässä on muuttuvatilavuuksinen kaksoishammaspyöräpumppu, josta tuottoa irtoaa yhteensä 264 litraa minuutissa.

Huoltokohteisiin JCB tarjoaa kohtuullisen pääsyn. Sivulla olevat moottoritilan suojat antavat pääsyn suodattimille, öljytikulle ym. Takana oleva jäähdytin on helppo puhdistaa sekä edestä, että takaa. Takana flekti kääntyy saranoilla ylös ja paljastaa koko jäähdyttimen kennon.

Valmistajan mukaan moottoriöljyt ja suodatin on vaihdettava normaaliolosuhteissa 1000 tuntiin asti 500 tunnin välein ja sen jälkeen vaihtoväli on 1000 tuntia. Ensimmäinen hydrauliöljysuodatin vaihdetaan 100 tunnissa, mutta muutoin vaihtoväli on 1000 tuntia. Hydrauliöljyn vaihtovälisuositus on 2000 tuntia.

Kokonaisuutena ottaen JCB 434S on kokoluokassaan varsin varteenotettava vaihtoehto. Se täyttää kirkkaasti kaikki pyöräkuormaajalle asetettavat kriteerit. Tehoa kuormaimessa ja voimansiirrossa on enemmän kuin riittävästi. Hallinta on helppoa ja ohjaamo on hiljainen ja valoisa. Runsaan työlaitevalikoiman ansiosta sillä pystyy suoriutumaan eri vuodenaikojen sesonkitöistä tehokkaasti.

Internet:

www.mateko.fiwww.jcb.com

Lue seuraavaksi