Uutiset

Työkoneet

Jarkan Maansiirto Oy – pikkuhitachilla huoltamoremppaa

Kesällä Turun ohikulkutien varressa Liedossa, Tuulissuon tiehaarassa, touhuili uutuuttaan kiiltelevä lyhytperäinen Hitachi Zaxis 55U (esite tästä). Pakkohan se oli pysähtyä katsastamaan, mitä tekemistä koneella oli Nesteen tankkauspisteellä. Vain 10 tuntia ajetun koneen puikoista löytyi Jarkan Maansiirto Oy:n Ari Tannermaa.

Ari Tannermaa.

Vuonna 1989 perustettu Jarkan Maansiirto Oy tunnetaan paremminkin isosta kalustosta ja mittavista projekteistaan. Yritys tarjoaa monenlaisia maarakennusalan palveluja, kuten murskan syöttöä sekä louheen kuormausta ja kuljetusta tunnelityömailla. Yritys toimii esimerkiksi Seepsula Oy:n Tuusulan kivainesalueella murskan syötössä. Parisen vuotta yrityksellä on ollut sulan maan aikaan myös minikaivukone Nesteen huoltamoiden saneeraustöissä. Uusia, huoltamoita koskevia määräyksiä on lähivuosina tulossa voimaan ja siksi niitä saneerataan nyt vauhdilla.

”Pitkin Suomea tässä on menty, päästä päähän. Tällaiseen projektiin kuuluu yleensä ilmasulku- ja näytteenottokaivojen sekä polttoaine-erottimien uusimista ja asennusta. Myös kaapeliojia pitää kaivaa ja hälyttimiä asentaa. Tyypillisesti yhdessä kohteessa ollaan vain päivä tai kaksi”, kertoo Tannermaa.

Miehellä on kokemusta Jarkan Maansiirrolle tyypillisemmistäkin töistä. Muun muassa tunnelien rusnausta on kertynyt ansioluetteloon. Liedon Tuulissuon kohteessa eteen tuli jotain odottamatonta, kuten maan alle mentäessä usein tuppaa käymään.

”Tähän piti upottaa maahan betonilaatta uutta 4 000 litran vetoista AdBlue-säiliökonttia varten, mutta asfaltin alta paljastui siitä kohtaa vanhojen polttoainesäiliöiden imuputkia. Suunnitelma meni kutakuinkin uusiksi. Nyt puretaan vanha vesikaappi ja AdBlue-kontti asennetaan sen paikalle”, toteaa Tannermaa. Samaan hengenvetoon mies muistelee yhtä kohdetta, missä veti asfalttileikkurilla kuusi kaapelia poikki.

”Ei näiden vanhojen asemien rakenteista oikein ole selvyyttä kellään. Varovasti pitää edetä.”

”Maksimissaan näissä saneerauskohteissa tarvitsee mennä noin kahden metrin syvyyteen, joten tämä viiden tonnin kokoluokka on kaikin puolin sopivin. Hitachissa ulottuvuus ja maksimi kaivusyvyys ovat paremmat kuin edellisessä koneessani. Ainakin puoli metriä tuli lisää ulottuvuutta, mikä on paljon näissä hommissa. Lyhytperäisyys on sekin ehdoton etu. Huoltoasemilla on paljon herkkiä elementtejä, joita ei vastapainolla passaa niistää”, jatkaa kuljettaja.

Ari Tannermaan mukaan viiden tonnin kokoluokka on mitä sopivin huoltoasemien saneerauksessa. Lyhyt perän ylitys on ehdoton vaatimus ja monien hyödyttömänä pitävä tyvitaittokin löytää Tannermaan käsissä käyttökohteensa.

Yleensä tämän kokoisella kaivukoneella pärjää, harvoin tarvitaan isompaa. 30 metriä korkeiden LED-mainostaulujen perustuksia varten usein tuodaan järeämpää kaivavaa kalustoa. Seitsemän kertaa seitsemän metrin kokoiseen betonilaattaan menee betoniakin jo noin 130-140 tonnia. Laatan päälle valetaan vielä kolmio eli valu tehdään kahdessa osassa”, päättää Tannermaa.

Liedosta matka jatkui Hämeenlinnaan ja sieltä ties minne. Tämän vuoden viimeiset huoltamosaneeraukset tehtiin lokakuun lopussa.

Hitachi Zaxis 55U on varustettu kallistuvan Rototilt-kauhanpyörittäjän lisäksi tyvitaitolla. Tannermaa kertoo, että esimerkiksi katosten alla työskenneltäessä tyven taittumisestakin on usein hyötyä, kun erilaisten rakenteiden ympäriltä pitää kaivaa. Moottorina on Yanmarin neljäsylinterinen diesel (28,2 kW). Hitachin nykymalliston minikaivukoneissa on aiempia malleja tilavampi ohjaamo. Myös etulasi ja ovi ovat suuremmat. Tilaa on lattiatasolla saatu lisättyä taittuvien poljinten ansiosta.

Lue seuraavaksi