Uutiset

Työkoneet

Jalo & Jalo Oy avaa uuden toimipisteen Tampereen seudulle

Turkulaisen henkilönostopalveluja tarjoavan Nostolava-auto Jalo & Jalo Oy:n toiminta on laajentunut viimeisen kymmenen vuoden aikana koko maan kattavaksi. Yrityksen nostolava-autoja ja muita nostimia on toki työskennellyt aikaisemminkin Tampereen talousalueella lähinnä projektiluonteisesti, mutta omaa tukikohtaa siellä ei ole ollut. Nyt sellainen on valmistumassa Lempäälään. Avajaisia pidetään vuoden vaihteen kulmilla.

Toimitusjohtaja Sami Jalo (vas.) ja palvelumyynnistä vastaava Ari Niilola.

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä perheyritys Nostolava-auto Jalo & Jalo Oy eli arkikielessä Jalo & Jalo on laajentunut viime aikoina voimakkaasti kotimaassa. Samanaikaisesti on ollut käynnissä myös Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden markkinoille asettuminen. Tukholmassa toimiikin jo nostopalvelujen vuokraus Jalo & Jalon tytäryhtiö Stockholm Höjdliftarin nimissä.

Jalo & Jalo on nostolava-autoja ja henkilönostimia vuokraava yritys. Myyntipäällikkö Ari Niilola tarkentaa, että kyse on palvelumyynnistä, johon sisältyy itse laitevuokrauksen ohella monesti tarvittavien viranomaislupien hankinnat ja muut nostotapahtumaan liittyvät järjestelyt ja suunnitelmat.

Vuokrattava kalusto koostuu nostolava-autoista, jotka kaikki ovat tamperelaisvalmisteisia Bronto Skyliftin laitteita sekä monista erilaisista henkilönostimista, niin sisäkäyttöisistä sähkönostimista aina maastokelpoisiin kuukulkijoihin. Nostolava-auton vuokrauksen yhteydessä pakettiin kuuluu aina ammattitaitoinen kuljettaja, joka myös toimii apumiehenä ylhäällä asennus- tai korjauskohteessa. Muut nostimet edustavat pienempiä nostokorkeuksia, ja ne vuokrataan aina ilman kuljettajaa. Näitä ovat kuukulkijat, saksilavat ja hinattavat nostimet.

Henkilönostopalveluita tarjoava Jalo & Jalo on vahvassa kasvussa. Kalustossa on muun muassa 60 erikokoista Bronto Skylift -nostolava-autoa. Tampereen seudulle avataan näillä hetkillä uusi palvelupiste. Näin yrityksen palvelut ovat alueella aikaisempaa helpommin tavoitettavissa.

Maailman suurin Bronto Skylift -laivue

Jalo & Jalon toimitusjohtaja Sami Jalo kehaisee vaatimattomasti, että heillä on tällä hetkellä maailman suurin Bronto Skylift -nostolava-autoarsenaali. Sami edustaa perheyrityksen kolmatta sukupolvea. Hän sanoo aloittaneensa nostolava-auton kuljettajana ja tehneensä kaikkea mahdollista, mitä yrityksessä vaan voi tehdä. Tuntemus lajiin on siis vahva. Nyt hän on toiminut neljä vuotta toimitusjohtajana.

”Jollei jouluna ole lunta, voiko joulupukki tullakaan?” No totta kai voi, nostolava-autolla.

Jalo & Jalolla on yhteensä 60 kuorma-autoalustaista nostolava-autoa, jotka kaikki ovat Brontoja. Niiden nostokorkeudet asettuvat haarukkaan 34–104 metriä. Kyse on työskentelykorkeudesta. Suurimmat nostokorikuormat ovat 600 kilogrammaa. Lisäksi nostimiin saa hydrauliikalla toimivan vinssivarustuksen, jolloin yläilmoihin saadaan nostettua jopa 400 kilogramman taakka.

Bronto-laivueessa on myös maastokäyttöön soveltuvia kokoonpanoja, joissa on korkealla maavaralla olevia alustamalleja monilla eri vetotapavaihtoehdoilla, esimerkiksi 4×4, 6×4, 6×6 ja 8×6. Nykyinen vilkas sähkönsiirtoverkkojen uusiminen työllistää paljon näitä laitteita. Toinen merkittävä ryhmä on sähkökäyttöiset nostolava-autot. Niissä kohteeseen ajo ja pienet siirtelyt tapahtuvat polttomoottorin voimalla. Itse nostotapahtumaa varten koneet voidaan liittää sähköverkkoon. Näin nostot hoituvat paikallisesti täysin päästöttömästi. Eli isoakin nostolava-autoa voidaan käyttää pitkäaikaisesti sisätiloissa. Pienempiä henkilönostimia on niin ikään tarjolla sähkökäyttöisinä sekä myös akulla varustettuina hybridimalleina.

Ylösnostavien Brontojen lisäksi Jalo & Jalolla on kaksi Bronto Skyliftin niin sanottua siltanostinta, joilla nostokori saadaan ajettua sillan alle kunnossapitotöitä varten auton seisoessa itse sillalla. Enimmillään tällaisella nostimella päästään 13 metriä alle seisomatason. Muutoinkin yrityksellä on paljon yhteistyötä Bronto Skyliftin kanssa.

Jalo & Jalon uusi Tampereen seudun toimipiste on hyvien kulkuyhteyksien takana, moottoritien varrella.

Rakentamisen filosofia muuttunut

Ari Niilola sanoo rakentamisen menetelmien muuttuneen tällä vuosituhannella totaalisesti. Nyt uudisrakennustyömailla noustaan yläilmoihin henkilönnostovälineillä. Osittain se on seurausta aikaisempaa enemmän arkkitehtien ehdoilla toimimisesta. Nyt tehdään ratkaisuja muotojen perusteella, ei rakennusmenetelmien.

Esimerkiksi nykyisin suositut, lasiset julkisivut edellyttävät lasien yksittäistä asennustyötä sokkelista ylös asti. Tällöin ainut vaihtoehto on nostolava-auto. Myös nykykohteiden kunnossapito edellyttää monesti juuri henkilönostinta. Talotekniikkaakin rakennetaan paljon juuri arkkitehtien suunnitelmien mukaisesti, jolloin huoltokohteet jäävät usein hankaliin paikkoihin, yläilmoihin.

Niilolan mukaan Jalo & Jalo on nykyisin usein mukana uudiskohteiden rakennesuunnittelussa, jolloin päästään vaikuttamaan rakentamistapaan ja huoltojen tekoon. Nostoyrityksessä osataan huomioida painorajoja ja huoltoteitä, joten niihin annetaan infoa jo suunnitteluvaiheessa. Yrityksen kaikilla toimihenkilöillä on nosturinkuljettajatausta, joten siltäkin osin osaamista on tarjolla.

Jalo & Jalon nostolavoilla päästään työskentelemään myös siltojen alle.

Monessa mukana

Henkilönoston tarpeet ovat rajattomat. Sami Jalo sanoo heidän asiakaskuntansa koostuvan yksittäisestä ikkunanpesijästä suuryrityksiin. Jalo & Jalo on tänä päivänä säännöllisesti mukana rakennustyömailla, sähkönsiirron projekteissa, telakoilla sekä 5G- ja tuulivoimarakentamisessa. Myös erilaiset kiinteistöhuollon toimeksiannot ovat arkipäivää.

Jalo & Jalo osallistui näkyvästi äskettäin avatun Nokia-areenan rakentamiseen. Parhaimmillaan työmaalla oli jopa seitsemän konetta kerrallaan.

Tampereen uusi toimipiste sijoittuu Lempäälään, Kuljun kylään, moottoritien varteen. Hallitilojen lisäksi käytössä on suuri piha-alue koneiden säilytykseen. Toimipiste tulee näin alkuun työllistämään kuusi henkilöä.

Jalo & Jalo on kovalla kasvun tiellä. Liikevaihto on nelinkertaistunut viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana. Nyt se on 14 miljoonaa euroa. Monien Suomen kaupunkien markkinoille on päästy yritysostojen kautta, mutta tämä Tampereen seudun piste on kokonaan uusi. Lisälaajentuminen kotimaassa on edelleen Jalo & Jalon jokapäiväisellä työlistalla.Lue seuraavaksi