Uutiset

Työkoneet

Irtiporausta DX-sarjan sandviklaisella

Kalliorakentamisessa irtiporaus railonporauksella on yleistynyt, koska sillä saadaan louhinnan reuna tarkasti tehtyä ja siistiksi sekä louhinnan tärinät pieniksi. Työ tehdään yleensä avovaunulla porarin seistessä aivan vieressä, sillä työ vaatii huolellisuutta ja keskittymistä. Louhinta-Ässät Oy:n Tero Nikkinen on porannut railoa jo pitkään Sandvikin DX780:llä, eli työ onnistuu kyllä hytilliselläkin versiolla.

Ensimmäisen railonsa Tero Nikkinen on porannut viime vuosituhannen puolella. Hän on louhintatöihin kasvaneita miehiä, astelee isänsä jalanjälkiä. Työura poravaunun ohjaksissa on lähtenyt isän yrityksessä. Oman toiminimen Tero perusti 14 vuotta sitten ja osakeyhtiömuotoinen Louhinta-Ässät on ollut olemassa sekin jo kymmenen vuotta.

Poravaunuja Louhinta-Ässät omistaa tällä hetkellä kaksi kappaletta, viime kesänä tulleen Sandvik DX780:n, ”Rangerin” ja DC550:nen.

”Kaikkea louhintahommaa teemme, mutta tämä irtiporaus on meidän erikoisosaamisaluettamme”, kertoo Nikkinen. Hän on pioneeri hytillisen poravaunun käyttämiseen railonporauksessa. ”Vanhat porarit sanovat, että Rangerilla ei pysty railoa poraamaan. Mutta kyllä se käy, loppupelissä poraus on jopa helpompaa Rangerilla. Oman ammattitaitonsa se kyllä toki vaatii. Hytissä ei tarvitse niellä pölyäkään ja muutenkin ympäristöolosuhteet ovat miellyttävät, joten työturvallisuuskin on paremmalla mallilla.”

Kiinteää yhteistyötä Nikkinen tekee Suomen Räjäytyslouhinnan Jyrki Peltolan kanssa, jolla on astetta kevyempää poravaunukalustoa. Miehet pystyvät yhteistoimin tarjoamaan isojenkin erikoistöiden urakoihin ratkaisut. Myös räjähdysaineeton louhinta kiilaamalla kuuluu palvelutarjontaan.

”Irtiporauksessa reikäsuoruus on oleellista ja sen saavuttamisessa ammattitaito tärkeintä. Se on vallan hermoja rassaavaa, kun tehdään 14 metriä syviä railoja. Rikkonaisessa kivessä se on jo todella vaikeaa, mutta mahdollista kuitenkin”, tietää Nikkinen.

Haastavat kohteet ovat hitaita, mutta hyvässä kiviolosuhteessa seinäneliöitä syntyy yli 30 päivässä.

Tampereen rantatunnelityömaalla Jyrki Peltola porasi railoa Sandvik DX780 -vaunulla ja Tero Nikkinen Sandvik DC550 -avovaunulla. Peltola oli ehtinyt porata vasta muutamia irtiporauksia hyttivaunulla, mutta tekijämieheltä homma kävi jo hyvin.

Katso viereisestä kuvasta video Tampereen rantatunnelityömaalta.

Lue koko artikkeli Konepörssistä 6/2014 A sivut 76-77.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi