Uutiset

Työkoneet

Intermat 2015: Komatsun 11-sarjalaiset Eurooppaan

Intermat-näyttely toimi julkisena ensiesiintymisenä Komatsun uusille 11-sarjan kaivukoneille (Stage IV). Myös valmiiksi integroitu koneohjausjärjestelmä sai julkisuutta niin sisäosastolla kuin työnäytöksessä ulkona. PC210LCi-10 (23 t/123 kW) varustetaan jo tehtaalla Topconin ja Komatsun yhteistyössä kehitetyllä integroidulla järjestelmällä. Anturit saadaan piiloon sylinterien sisään.

Suomalaisille urakoitsijoille ja kuljettajille ei koneohjausjärjestelmä ole enää uutinen, mutta tehtaalla järjestelmä on tosiaan koneen kokoamisvaiheessa helpompi asentaa kuin jälkikäteen. Tämä intelligence-systeemi on saatavilla myös Komatsun puskukoneeseen. Lisävarusteiden tehdasasennuslinja on askel oikeaan suuntaan.

Intermatissa oli esillä kuvan 11-sarjan malli PC360LC (35,8–36,9 t/202 kW). Toinen Eurooppaan ehtinyt 11-sarjalainen on PC240LC-11 (24,7–26,2 t/141 kW).

Myös Komatsun peltien alla on nyt AdBlue-liuosta vaativaa SCR/EGR-tekniikkaa. Muuttuvatilavuuksinen turboahdin on myös yksi osa Stage IV -vaiheen rajoitusten alittamista.

Moottori on totutusti Komatsun omaa valmistetta Japanista. Komatsu lupaa uusien 11-sarjalaisten kuluttavan viisi prosenttia vähemmän polttoainetta kuin edellinen 10-perhe.

Komatsulta kerrotaan, että uusissakin malleissa moottorin lisäksi hydraulipumput, hydraulimoottorit ja venttiilit edustavat nekin Komatsun omaa valmistusosaamista. Ohjaamossa on kuten ennenkin seitsemän tuuman värinäyttö, jonka avulla kuljettaja voi valita kuudesta eri työalueesta sopivimman. Taloudellisen Eco-työtavan opastus ja AdBlue-nesteen määrä sekä polttoaineen kulutushistoria ovat muutamia näytön kertomia asioista. Peruutuskamera on vakiona, lisäkamera on vakiovaruste. Koneen molemmilla puolilla on nyt huoltotasot ja jäähdyttimet on asennettu rinnakkain.

Komatsun uusi pitkäpuominen purkukone on kuvan PC490LC-10 (270 kW), joka painaa maksimissaan 28 metriin ulottuvalla puomillaan varustettuna noin 65 tonnia. Tähän ulottuvuuteen työlaite saa maksimissaan painaa 3,35 tonnia.

Etähallintajärjestelmä Komtrax on vakiona. Järjestelmän kautta näkee vanhojen tuttujen huolto-, polttoaineenkulutus- ja sijaintiasioiden lisäksi myös AdBlue-nesteen määrän. Komtraxiin saadaan myös hälytys polttoainevarkauksien varalta. Kuljettajille voidaan ohjelmoida useita eri avaimia, joiden avulla tunnistautuminen järjestelmään tapahtuu.

Pyöräalustaisten tuoreimpia malleja on kuvan PW148-10 (13,7-15,6 t)/90 kW). IIIB-vaihe saavutetaan hapetuskatalysaattorin avulla eikä partikkelisuodatinta tarvita.

Lue seuraavaksi