Uutiset

Työkoneet

Hyundai toimii murskaimen syöttökoneena

Murskausaseman syöttävänä kaivukoneena ei Hyundai ole aivan tavallisin ratkaisu. JJ Kaivin ja Kallio on käyttänyt Hyundaita syöttökoneena jo viisi vuotta ja Jarno Virtanen on vakuuttunut toimivuudesta. Tänä keväänä viisi vuotta ja 26 000 tuntia hyvin palvellut kone vaihtui hieman isompaan samanmerkkiseen ja samalla toisen murskausaseman erimerkkinen syöttökone vaihtui Hyundai 520 LC-9 -kaivukoneeseen.

Kahta murskausasemaa pyörittävä JJ Kaivin ja Kallio Oy on käyttänyt toisen murskausaseman syöttökoneena Hyundai 450 -kaivukonetta vuodesta 2008 hyvin kokemuksin. ”Ensimmäinen Hyundai meille tuli jo vuonna 2005 ja siitä saatujen hyvien kokemusten perusteella hankittiin syöttökoneeksi tuo Hyundai”, kertoo Jarno Virtanen. ”Pikkuhiljaa kokemusten perusteella on merkki todettu toimivaksi. Ei tuohon 450-koneeseen tarvinnut suuria remontteja koko aikana tehty.”

Yrityksellä on myös infrarakennusurakointia kokonaispalveluna ja kaikkiaan sen Hyundai-kanta on tällä hetkellä viisi kaivukonetta. ”Toiselle asemalle vaihdettiin nyt Hyundai 450:nen tilalle Hyundai 480 ja siellä rammerikoneena on Hyundai 290. Tälle asemalle tuli erimerkkisen syöttökoneen tilalle Hyundai 520 ja muilla työmailla on vielä pari pienempää Hyundaita”, listaa Virtanen.

Erityisesti Virtasta Hyundaissa miellyttää jälkimarkkinoiden toimivuus, joita hän kuvailee sanoilla helppoa ja vaivatonta. ”Kokonaistaloudellisuus osuu nappiin, kun myös luotettavuus on kunnossa. Tällä alalla taloudellisuuden merkitys korostuu jatkuvasti, kun kustannukset kohoavat kiihtyvällä tahdilla urakkahintojen pysytellessä samalla tasolla vuosikaudet”, harmittelee Virtanen.

Viime helmikuusta lähtien JJ Kaivin ja Kallion murskausasemista vastannut Jorma Marjaniemi kertoo, että toisesta merkistä vaihtaneet kuljettajat ovat pitäneet 9-sarjan Hyundaita miellyttävänä. ”Hiljainenhan tuo on ja uusi ohjaamo on kaikkiaan kehittynyt huomattavasti aikaisemmasta aivan nykyaikaisten vaatimusten mukaiseksi. Myös tuntuma hallintalaitteisiin on ollut kuljettajille mieluinen. Koneen rakenne on kaikkiaan selväpiirteinen ja se on huoltoystävällinen.”

Ennen käyttöönottoa Hyundai 520 LC-9 oli Hyundai-maahantuojalla, Suomen Telakoneeella kevään Telakonepäivillä Humppilassa vierailijoiden ihmeteltävänä. ”Seuraavana maanantaina kone oli työmaalla ja on siitä lähtien ollut syöttämässä murskausasemaa”, kertoo Marjaniemi.

JJ Kaivin ja Kallion Hyundai 520 ei ole ainoa tällainen kone murskaimen syöttökoneena Suomessa, sillä ainakin Heavy-Sepät Oy on hankkinut samanlaisen tähän käyttötarkoitukseen. Kävimme katsomassa tätä konetta Heavy-Sepät Oy:n oman uuden tukikohdan rakennustyömaalla Lempäälässä.

Vesa ”Räyhä” Hiitiö kertoo, että hän oli etsimässä käytettyä 40-50 tonnin kaivukonetta, mutta oikein sopivaa ei ollut tarjolla. ”Lopulta käytetyn koneen ja uuden Hyundain hintaero oli hyvin pieni, joten pääsimme Antero Niemelän kanssa kauppoihin tästä koneesta. Aikaisempaa kokemusta Hyundaista ei minulla ole, mutta Virtasen Jarno, jonka kanssa teemme yhteistyötä, sai vakuutettua minut hyvillä Hyundai-kokemuksillaan.”

”Ja ihan hyvältä tuo tuntuu käteen, vaikka itse en kyllä ole tuolla kaivanut, mutta pihassa pyöritellyt ja ajanut sitä lavetille. Kyllä tämä 9-sarjalainen on hyvin kehittynyt malli”, sanoo Hiitiö ja noin 300 tuntia ajettua konetta kuljettava Pasi Rämö on samaa mieltä todeten, ettei koneessa ole moittimista.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi