Uutiset

Työkoneet

Holder Muvo hoitaa kesät talvet

Saksalainen taajamakonevalmistaja Max Holder GmbH ja ympärivuotiseen kunnossapitoon työlaitteita valmistava RASCO d.o.o. solmivat viime vuonna sopimuksen yhteistyöstä. Rasco valmistaa nyt Muvo-merkkistä taajama-autoaan Holderille. Aiemmin Muvo-merkkisenä valmistettu kone on nyt nimeltään Holder Muvo ja sen myynnistä ja varaosista vastaa Holder-verkosto eri maissa. Suomen maahantuoja Oy J-Trading Ab oli tuonut ensimmäisen myymänsä Holder Muvon Lepaa 2016 -näyttelyyn. Monipuolisesti ympärivuotiseen käyttöön varusteltavissa oleva kone täydentää kätevästi J-Tradingin sorttimenttia.

“Muvo on ihanteellinen ratkaisu niille, jotka hakevat ympärivuotista käyttöä. Tämäntyyppinen taajama-auto on Euroopassa varsin suosittu peruskoneena, kun meillä niin sanottu pyöräkuormaajatyyppi on ehkä perinteisesti ollut ykkösvaihtoehto. Keski-Euroopassa ei kuitenkaan ole lumen kuormaustarvetta ja meilläkin se on vähentynyt ainakin Etelä-Suomessa”, aloittaa George Gustafsson J-Tradingiltä. Ensimmäinen kone oli myyty vantaalaiselle Kiinteistönhoito Olanderille.

“Asiakkaallamme oli jo ennestään Holder 270 -malli. Imulakaisutarvetta on, mutta ei niin paljoa, että erikoiskonetta siihen olisi kannattanut hankkia. Niinpä ratkaisuna oli varustaa Muvo imulakaisuyksköllä, hiekottimella sekä TOP-auralla. Näillä varusteilla päästään jo melko hyvään ympärivuotiseen käyttöasteeseen. Rasco valmistaa itse runsaasti eri työlaitteita, joten yhteensopivuus on taattu”, jatkaa Gustafsson.

Imulakaisuyksikköön kuuluu 2000 litran roska- ja 350 litran vesisäiliö. Hiekottimen säiliön tilavuus on 1500 litraa.Valmistajan mukaan Muvon päälirakenteen vaihto onnistuu noin vartissa.  Peruskone painaa ilman työlaitteita 2690 kiloa ja kantavuus on 2,5 tonnin luokkaa. Moottorina on nelisylinterinen VM-turbodiesel ja teholukema on 80 kilowattia.

“Ohjamon melutaso on erittäin alhainen, henkilöautojen tasoa. On ehkä hiljaisin kone, millä minä olen ajanut. Siirtoajo on miellyttävää, sillä molemmat akselit ovat jousitettuja”, valistaa Gustafsson edelleen.

Voimansiirto on hydrostaattisen ja mekaanisen yhdistelmä. Nopeusalueita on kaksi. Ohjaustapa muuttuu automaattisesti nelipyöräohjatusta etupyöräohjatuksi, kun suurempi nopeusalue valitaan. Ja myös päinvastoin kun siirtoajosta siirrytään töihin alentamalla nopeusaluetta. Esimerkiksi harjaamaan ryhdyttäessä kierrokset lukittuvat 1500:aan ja koneen etenemisnopeutta säädetään ohjaussauvalla. Potentiometrillä säädetään muun muassa harjojen pyörintänopeutta.

“Muvon hallinta on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi”, tiivistää Gustafsson.

Lue seuraavaksi