Uutiset

Työkoneet

HN-Rent Oy – edullinen hintataso, toimiva huolto

Heikki Nyberg (33 v.) aloitti maarakennuskoneyrittäjänä vuonna 2006. Kuljettajauran ensimmäiset tuntumat mies otti jo 15-vuotiaana soramontulla. Omien sanojensa mukaan töitä tehtiin heti päivät ja yöt hullun lailla.

Ensimmäisen sysäys oman koneen hankintaan tuli piruiluun taipuvaiselta työmaan mestarilta. Nybergin mitta täyttyi. Suuri 40 tonnin kaivukone vaihtui viiden ja puolen tonnin omaan kumitelakoneeseen. Sillä piti alun perin ensin vain kuokkia oman tontin rakennuspohjia vapaa-ajalla samalla, kun päivätyö pikkuserkun maarakennusfirmassa jatkui.

Nyt miehellä on monta rautaa tulessa. HN Rent Oy vuokraa maarakennuskoneita.

”Vuokraustoiminta käynnistyi puolivahingossa. Olin ostanut ensimmäisen valssijyrän omiin töihin, kun Hyvinkään Tieluiska ensimmäisenä vuokra-asiakkaana halusi sen työmaalleen. Sitten piti tietenkin ostaa toinen jyrä itselle. Sekin vietiin vuokralle ja piti ostaa kolmas jne. Muukin kalusto oli kasvanut sellaiseksi, että kaikkia ei tarvinnut koko ajan. Aloin sitten vuokraamaan myös kaivukoneita ja pyöräkuormaajia”, jatkaa Nyberg.

Viime vuonna kalustoon liitettiin neljä kappaletta vähän ajettuja Liugong-kaivukoneita, jotka hankittiin turkulaisen Powermanin raunioilta, suomalaisen maahantuoja HL-Vihannes Oy:n kautta.

Puskaradio vei alun jälkeen sanomaa eteenpäin: Hyvinkäältä saa edullisesti vuokrakoneita.

Nyberg harjoittaa nyt kolmea eri tomialaa; vuokrausta HN Rent Oy:n ja maarakennusta HN Maanrakennus Oy:n nimissä. Emoyhtiö HN Yhtiöt Oy tuottaa korjaamo- ja huoltopalveluita. Heikki Nyberg on kaikkien yritysten toimitusjohtaja ja ainoa omistaja.

”Maarakentamisessa teimme jo muutamia vuosia sitten suuriakin urakoita, jossa sidoimme kalustoa ja miehiä aika paljon pitkiksi ajoiksi. Vuokraustoiminnan kannalta pienet, lyhytkestoiset  työmaat ovat järkevämpiä, sillä näin kalusto voidaan nopeasti irrottaa vuokrakäyttöön. Nykyään meillä mennäänkin vuokraus edellä.”

Nybergin liiketoiminta-ajatus poikkeaa valtavirrasta. Kalusto hankitaan yleensä vähän käytettynä, jolloin hinta on asettunut uuden koneen hintaa järkevämmälle tasolle. Samalla vuokraushinnat pystytään pitämään huokeampina kuin yleinen taso on. Vuorokausi- ja viikkohinnat eri koneille ovat selkeästi esillä yrityksen nettisivuilla.

”Tällä hetkellä kalustossa on 25 kappaletta kaivukoneita painoluokkiin 1–25 tonnia. Pyöräkuormaajia on 14 ja liukuohjattuja tela-alustaisia pienkuormaajia kaksi. Tämän lisäksi vuokraamme kolmea seulaa ja jyriä on nyt kymmenisen kappaletta. Lähes kaikki kaivukoneet ovat varustettu muun muassa kauhanpyörittäjillä”, valistaa Nyberg.

”Omiin koneisiin ei enää haluta sitoa pääomaa samalla tavalla kuin joitakin vuosia sitten. Ennen myös aikaa oli enemmän ja aikataulut löysempiä eli suunnitteluun jäi aikaa. Nyt työmaalta saatetaan ilmoittaa illalla, että aamulla tarvitaan tietty kone töihin. Urakoitsija soittaa sitten minulle ja saan yleensä järjestettyä aamuksi koneen työmaalle. Iso konekanta ja oma, yleensä yöaikaan tapahtuva lavettikuljetus takaa nopean reagoinnin.”

”Luotettavien konetoimituksien lisäksi tarvitaan toimiva ja nopea huolto. Pystymme omassa korjaamossa tekemään kaikki huollot ja korjaukset moottoriremonteista lähtien ja tarpeen vaatiessa asiakkaan luo lähtee huoltoauto”, jatkaa Nyberg.

Kaivukoneiden yläraja pysyy 25 tonnissa. Nyberg näkee, että sitä suuremmissa koneissa on suuret kulut. Kilpailu niissä on myös kovaa. Viime aikoina purkumiehet ovat lisänneet kiinnostusta kaivukoneisiin. Näihin hommiin kone lähtee yleensä purkukouralla varustettuna.

”Vuokrausta vasarahommiin pyrin vähentämään. Se on liian kuluttavaa.”

Pienet jyrät ovat osoittautuneet hyviksi vuokrakoneiksi. Niiden kysyntä on ollut lähes ympärivuotista ja siinäkin pidättäydytään kokoluokissa 5–8 tonnia.

”Pienet jyrät eivät ole ihan ympärivuorokautisessa käytössä kuten isot. Isoja en tulekaan hankkimaan, vaan pitäydyn näissä pienissä. Sulaan aikaan jyrät ovat tiiviisti liikkeellä. Eräs asiakas halusi luopua kesällä kuukaudeksi välillä jyrästään. Kerroin, että en voi luvata jyrän olevan vapaana tarvittaessa. Edullisen vuokrahinnan ansiosta jyrä sitten jäikin asiakkaalle toisarvoiseen käyttöön väliviikoiksikin.”

Heikki Nyberg on laatinut oman tapansa harjoittaa vuokrausta ja asiat on mietitty tarkkaan. Vuokraustoiminnan lisäksi koneilla tehdään omaa urakointia. Kubota KX05-7 tasaa nurmikon pohjia Hyvinkäällä, missä kerrostalon pihasaneerausurakassa on jo tehtynä sadevesijärjestelmät, vesi- ja viemäriliitännät sekä sepelien ajot ja pihan kallistukset.

Lue koko artikkeli sähköisestä Vuokrata.fi -lehdestä.

Lue seuraavaksi