Uutiset

Työkoneet

Hitachin uusi hybridi

Vielä ei hybriditekniikka ole osoittautunut kovinkaan suureksi myyntimenestykseksi, ainakaan meillä Suomessa. Uusia malleja kuitenkin esitellään koko ajan, joten tulevaisuudessa asia toivottavasti muuttuu. Hybridien etuja ovat pienempi hiilijalanjälki, alemmat päästöt sekä yleensä useita kymmeniä prosentteja pienempi polttoaineen kulutus, kun vertailukohteena on saman kokoinen kone ilman hybriditekniikkaa.

Hitachi päivittää jo ensimmäisen sukupolven hybrikaivukoneensa ZH210LC-5, nyt kutossarjalaiseksi. Se nähtiin Mansen Mörinöillä Suomessakin jo vuonna 2014. Kuten jotkut saattavat muistaa, tätä mallia testattiin muun muassa Suomen Lapissa ennen markkinoille tuloa. Koeajot teki Maansiirtoliike Kemppe Oy.

Intermatissa 2015 esillä oli myös hybriditeknologiaa hyödyntävä pyöräkuormaaja ZW220HYB-5. Eli uutuus on mallimerkinnältään ZH210-6 (22-23 t) ja se esiteltiin Euroopassa ensi kertaa Matexpo-näyttelyssä Belgiassa. Hitachilta kerrotaan,että polttoaineen kulutustesteissä uusi ZH210-6 -hybridi kulutti 12 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin edellinen hybridimalli sekä 20 prosenttia vähemmän kuin standardi ZH210-6 -kaivukone.

Uutuuden voimanlähteenä on 73 kilowatin tehoinen dieselmoottori sekä 44 kilowatin tehoinen sähkömoottori. Hitachin mukaan dieselmoottorin teho yksin riittää normityöskentelyyn, mutta suuria tehoja tarvittaessa sähkömoottori tuottaa lisätehoa. Vitossarjan hybridikoneessa käännön pyörimisliikkeen jarrutuksen energia otettiin talteen kondensaattoriin, joka nyt on hylätty. Se on nimittäin korvattu Hitachi Automotive Systemsin valmistamalla litiumioniakulla.

Kun tarvitaan suurta tehoa, akku avustaa sähkömoottoria tuottamaan lisätehoa dieselin avuksi. Kun dieselmoottorin kuormitus on vähäistä, toimii sähkömoottori akkua lataavana generaattorina. Tekniikka muistuttaa hyvinkin autoteollisuuden hybridejä, sillä ohjausyksikkökin on sama kuin autoteollisuus käyttää.

Koko hydraulijärjestelmä on sekin uusittu ja kantaa nyt nimeä TRIAS-HX II (aiempi TRIAS-HX). Tehoja on siinäkin nostettu. Käännön moottorin vääntömomentti on noussut 160 Newtonmetristä 220:een. Stage IV-taso päästöissä alitetaan DOC+DPF -tekniikoilla.

Polttoaineen kulutus pienee myös kevyemmän kauhanvarren ansiosta. Uutta hybridimallia testataan parhaillaan Hollannissa, Belgiassa, Saksassa ja Englannissa. Näitä koeajoja jatketaan vielä vuoden 2018 alkupuolella.

Suomessa Hitachi-maarakennuskoneita edustaa Rotator Oy.

Lue seuraavaksi