Uutiset

Työkoneet

Hiekkaa vain – ja Volvoja

Rub’ al Khali on maailman eniten hiekkaa sisältävä aavikko ja samalla yksi pallomme hedelmättömimmistä alueista. Maisema on silmänkantamattomiin pelkkää punahehkuista hiekkaa dyyneiksi kasaantuneina. Dyyneiksi, joita tuuli siirtää ja muokkaa koko ajan.

Maailman suurin aavikko Sahara on kooltaan 15-kertainen, mutta hiekkaa on vain puolet Rub’ al Khalin määrästä.  Rub’ al Khali  sijaitsee neljän eri arabivaltion alueella ja tunnetaan myös lempinimellä Tyhjä neljännes. Nyt tämän äärettömän aavikon halkoo uusi tie, jonka rakentaminen oli varsin haastava projekti kaukana asutuksesta, äärimmäisissä luonnon olosuhteissa.

Rub’ al Khalin aavikko on kooltaan 1000 x 500 kilometriä. Korkeusero koko aavikolla on 800 metriä.  Olosuhteet ovat kovat, eikä aavikko tarjoa edellytyksiä juuri minkäänlaiseen elolliseen toimintaan. Päiväsaikaan lämpötilat kohoavat aina 50 celsiusasteeseen saakka ja yöllä käydään nollan tuntumassa.  Dyynit voivat kasvaa jopa yli 300 metrin korkuisiksi. Rub’ Al Khalin aavikon sanotaan olevan yhden maailman autioimmista paikoista.

Suurin osa aavikon 600 000 neliökilometristä sijaitsee Saudi-Arabiassa, mutta osia siitä on myös Omanissa, Jemenissä ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Nyt sen läpi on siis rakennettu kolmessa vuodessa tie Saudi-Arabiasta Omaniin. Kokonaispituudeltaan tämä asfaltoitu tie on 519 kilometriä.

Meillä kova routiva talvi ja vaihtuvat maaperän laadut aiheuttavat omat vaikeutensa teitä rakennettaessa. Kantavia kerroksia joudutaan rakentamaan paksulti  ja paalutustakin tietyömailla yleensä on tehtävänä runsaasti. Aavikolle tien rakentaminen lienee tässä suhteessa helpompaa, tosin pöllyävä hiekka asettanee omat haasteensa huoltotöille ja myös rakennusvaiheessa koneille.

Tieprojektissa siirrettiinkin aavikon hiekkaa yhteensä 130 miljoonaa kuutiota paikasta toiseen.

Aiemmin Saudi-Arabiasta Omaniin matkatessa piti kulkea Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kautta eli Rub’ al Khali pohjoisesta kiertäen. Uusi reitti lyhentää ajomatkaa jopa 800 kilometriä. Uudesta tiestä 519 kilometriä on Saudi Arabian ja 160 kilometriä Omanin puolella.

Kaupankäynnin, turismin ja investointien uskotaan nyt lisääntyvän näiden kahden maan välillä.

Yksi tien pääurakoitsijoista oli Al-Rosan Contracting, joka rakensi tietä yhteensä 256 kilometrin matkalle. Pääasiassa tieosuudella oli yksi kaista molempiin suuntiin, mutta mäkiosuuksiin tehtiin myös ryömintäkaistoja raskaalle liikenteelle. Työ vietiin läpi yhteensä 95:llä Volvo-merkkisellä koneella.

”Tämä urakka oli haasteellinen vallitsevan ilmaston ja kumpuilevan maaston takia. Myös pitkät etäisyydet lähimpiin kaupunkeihin tuottivat logistisia ongelmia niin miesten kuin koneidenkin huollon suhteen”, kuvailee projektia Al-Rosan Contracting –yhtiön toimitusjohtaja  Fahad Hazza Aba Alros.

”Tien rakentaminen alati siirtyvien dyynien keskelle ei ole helppoa. Kuumuus ja villi erämaa asettavat kovat haasteet käytettävälle kalustolle”, jatkaa Fahad Hazza Aba Alros.

Konetoimittajaksi projektiin valikoitui  Saudi-Arabian Volvo-maahantuoja FAMCO (Al-Futtaim Auto & Machinery Co. LLC).

”Volvolla on Arabian niemimaalla hyvä maine ja koneet tunnetaan luotettaviksi kovissakin olosuhteissa. Kehitämme myös koko ajan teknistä ja logistista tukeamme asiakkaille. Uskon, että nämä seikat vaikuttivat kauppaamme Al-Rosanin kanssa”, lisää FAMCOn toimitusjohtaja Amal Almizyen.

Saudi Arabian lisäksi FAMCO edustaa Volvoa myös Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.

“Pääasialliset ja suurimmat haasteet olivat ilmasto ja valtava siirrettävä määrä hiekkaa. Volvot meille valittiin, koska tiesimme niiden luotettavuuden äärimmäisissä olosuhteissa”, kehaisee vielä työnjohtaja Eslam Reddah.

130 miljoonaa siirrettyä hiekkakuutiota vastaa tilavuudeltaan 26 jättimäistä pyramidia. Tuulelta ja hiekalta suojaaviin valleihin käytettiin 12 miljoonaa kuutiometriä materiaalia. Tie rakennettiin pienissä osissa kerralla valmiiksi.

Kaikki 95 Volvoa toimitettiin projektin eri vaiheissa ja pääasiassa laivasto koostui runko-ohjatuista dumppereista, kaivukoneista ja tiehöylistä.

Työntekijöitä projektissa oli kolmen vuoden ajan noin 600. He asuivat työmaan etenemisen mukaan siirtyvissä, täysin omavaraisissa ja mukavuuksilla varustetuissa leireissä. Volvo-maahantuojalla oli oma varikkonsa huoltohenkilökuntineen ja korjaamoineen noin 1000 kilometrin päässä Saudi Arabian pääkaupungista Riyadhista.

Työpäivät olivat 14 tunnin mittaisia ja koostuivat pääasiassa hiekan siirtämisestä sekä sen tiivistämisestä asfalttipohjaksi suolatun pohjaveden avulla. Al-Rosan Contracting sai oman osuutensa valmiiksi aikataulussa ja uusi tie tullaan avaamaan lähitulevaisuudessa liikenteelle.

Lue seuraavaksi