Uutiset

Työkoneet

Havelilta kolme uutta kantojyrsintä

Havelin kantojyrsinperhe sai kaivattua lisäystä, kun Hassinen Veljekset Oy toi markkinoille kolme uutta kantojyrsintä. Mallisto kasvaa jo kahdeksaan laitteeseen. Havel-kantojyrsimet voidaan kiinnittää erilaisiin työkoneisiin. Ne ovat myös helposti huollettavia. Jyrsimet valmistetaan omalla metallipajalla Ilomantsissa.

Muovi- ja metallialan monialayritys Hassinen Veljekset Oy on kehittänyt valikoimiinsa uusia kantojyrsinmalleja. Jyrsimiä löytyy nyt kolmessa eri tuoteperheessä yhteensä kahdeksan eri mallia. Kaikki jyrsimet voidaan kiinnittää erilaisiin työkoneisiin. Niillä kantoa ei poisteta juurineen, vaan kanto hävitetään jyrsimällä sitä hieman maan tason alapuolelle. Näin vältytään kannon juurien poiskuljetukselta ja kuopan täytöltä. Lisäksi pihakivetykset ja maakaapelit ovat turvassa, kun kannon juuret voidaan jättää maahan.

Kantojyrsinnän ammattilaisille suunnatuissa K-sarjan jyrsimissä K10, K20, K32 ja K40 on pyörivät terät, jotka on valmistettu kulutuskestävästä Hardox 500:sta. Teriä pystyy teroittamaan sekä vaihtamaan kokonaan uusiin. Jyrsinperheen isoimmissa kantojyrsimissä on myös kauhaosa, jonka ansiosta niillä onnistuu jyrsinnän lisäksi myös maanmuokkaus. Uutuuslaite, K-sarjan pienin malli, K10 soveltuu loistavasti myös minikaivukoneisiin. K10 on pienikokoinen ja se painaa noin 100 kilogrammaa. Jyrsin onkin näin helposti liikuteltavissa. Pienestä koostaan huolimatta se on erittäin tehokas ja silppuaa isommankin kannon vaivatta.

K10 pääsi viime kesänä todelliseen testiin Savonlinnassa ELY-keskuksen kohteessa. Jyrsimellä poistettiin 40 kilometrin matkalta kantoja tien molemmin puolin. Jyrsinnän pääurakoitsijana toimi YIT ja aliurakoitsijana Arskan Kone Oy. Koneena oli pyöräalustainen Hitachi ZX 140 W.

”Olen erittäin tyytyväinen, miten jouhevasti iso kantomäärä saatiin poistettua ja jäljestä tuli siistiä. jälkeä”, kertoo YIT:n työmaapäällikkö Pekka Koskela. ”Kauimmaiset kannot olivat kahdeksan metriä tien reunasta. Tienvarsikantojen jyrsinnästä jäi hyvin positiivinen mielikuva.”

Myös jyrsinnän suorittaneessa Arskan Kone Oy:ssä oltiin hyvin tyytyväisiä K10-kantojyrsimeen.
”Toimiva ja tehokas paketti”, kommentoi jyrsintä Ari Haapalainen Arskan Kone Oy:stä. ”Kerran viikossa teroitettiin terät. Kohteessa jyrsittiin hiekkaiset tienvarsikannot maan pinnan tasalle.”

Kaikissa K-sarjan jyrsimissä on kuminen suojareunus estämässä puusilpun ja kivien sinkoutumista. Tämä lisää työskentelyn turvallisuutta sekä helpottaa puujätteen keräämistä. Jyrsinten moottorikoko on mahdollista räätälöidä työkoneen hydrauliikkatuoton mukaisesti. Näin työkoneen tuotto saadaan hyödynnettyä täydellisesti.

Havel L -sarjan kantojyrsimet leikkaavat kannon palasiksi hydraulisesti toimivilla terillä. Jyrsinnän aikana kannonpaloja tai maa-ainesta ei sinkoudu ympäriinsä, mikä tekee laitteesta erittäin turvallisen käyttää. Jyrsitty puuaines on helppo kerätä ja hyödyntää. Uusi malli L12 soveltuu myös minikaivukoneisiin. Kapean muotonsa ansiosta L12- ja L16-kantojyrsimillä kannonpoisto onnistuu myös haastavissa paikoissa. Helppokäyttöisyyden ansiosta L-sarjan jyrsimet soveltuvat myös vuokrattaviksi lisälaitteiksi. L12- ja L16-jyrsimien suurin ero on niiden rakenteessa. L16 on pikkuveljeään vankkarakenteisempi. Siinä on vahvistettu runko, jonka vuoksi se soveltuu vaativimpiin jyrsintäprojekteihin.

Havel-kantojyrsimien pienin malli V5 saa seurakseen jykevämmän V9-mallin. Ne on tarkoitettu satunnaiseen kannonpoistoon. Jyrsimissä on yksi terä, jolla kanto vuollaan palasiksi 3–5 senttimetrin siivuina. Jyrsimet soveltuvat yli neljän tonnin työkoneisiin, eivätkä ne vaadi koneelta minkäänlaista lisähydrauliikkaa. Alle sata kilogrammaa painavat V-sarjan jyrsimet on helppo ja kevyt kantaa työmaalta toiselle.

Hassinen Veljekset Oy on vuonna 1989 perustettu ilomantsilainen perheyritys. yritys valmistaa myös suoja- ja niputusspiraaleja. Viime vuosien aikana yritys on panostanut vahvasti metallituotteiden kehittämiseen, ja niistä onkin tullut merkittävä osa yrityksen liiketoimintaa. Yli 10 vuoden ajan markkinoilla olleet Havel-telankiristimet ja -ketjutyökalut ovat vakiinnuttaneet jalansijan metsäkoneiden valmistajien ja käyttäjien keskuudessa. Havel Mechanics -tuoteperheeseen kuuluvat myös työkonekäyttöiset kumiterät ja tasauslevyt sekä betoniasemien sekoituslavat. Yritys valmistaa myös Ranturi-nimeä kantavia venenostimia. Tuotteita viedään yli 20 maahan. Yritys työllistää 14 henkilöä. Kaikki tuotteet valmistetaan edelleen Ilomantsissa, omalla tehtaalla.Lue seuraavaksi