Uutiset

Työkoneet

Hautalalta öljykäynnistysvastus

Murskaamoilla on usein haikailtu vanhojen kunnon strömbergläisten öljykäynnistinten perään, kun niitä ei enää tahdo saada mistään käytettynäkään. Vastaavia käynnistimiä on olemassa vesiliuosratkaisuna, mutta metallikuorista öljytäytteistä ratkaisua on Hautalan Sähkömoottori Oy:ssäkin etsitty pitkään. Nyt sellainen on löytynyt ja tuote on Hautalalla maahantuonnissa. Siinä on säädettävä automaattikäynnistys ja käsikampi.

Hautalan Sähkömoottori Oy:n toimintaperiaatteena on perinteisesti nopea palvelu ja sitä ovat tukemassa suuri varasto sekä nopeat toimitukset päämiehiltä: ABB-taajuusmuuttajat ja -sähkömoottorit sekä Marathon- ja Dutchi-sähkömoottorit. ”Omistajat asuvat tässä aivan vieressä ja tulevat antamaan moottorin vaikka keskellä yötä, jos on suuri hätä”, kertoo myyntipäällikkö Rauno Rajala. ”Meillä on moottoreita varastossa yli 15 000 kappaletta, uusia ja käytettyjä.”

Samoissa tiloissa toimiva Hautalan sisaryhtiö Geneset Powerplants Oy on varavoima- ja muita generaattoriratkaisuja sekä hydraulisia lisälaitteita, kuten generaattoreita, hitsauskoneita, kompressoreita, korkeapainepesureita /-pumppuja ja nostomagneetteja edustava ja valmistava yhtiö.

Maarakennukseen erikoisuutena Hautalalla ovat liukurengassähkömoottorit, joita on myös varastotavarana 160, 200 ja 250 kW:n tehoisina. Liukurengasmoottoreita käytetään muun muassa murskaamoiden voimanlähteenä, tosin oikosulkumoottorit ovat ottaneet sijan uusissa laitoksissa taajuusmuuttajien yleistyessä. Yksinkertaista toimintavarmuutta sekä käsi- ja kuulotuntumalla tapahtuvaa käynnistämistä varten kuitenkin liukurengasmoottori ja sähkömekaanisella säätimellä tai kammella käytettävä käynnistysvastus ovat edelleen monen mielestä paras ratkaisu. ”Olen tyytyväinen, kun löysimme tuon öljytäytteisen käynnistimen tuotevalikoimaamme”, päättää Rajala.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi