Uutiset

Työkoneet

Hammerglass – särkymätöntä lasia

Uusi piioksidipinnoite parantaa polykarbonaattilasien ominaisuuksia. Ruotsissa kehitetty Hammerglass on polygarbonaattimuovi, joka on päällystetty yrityksen kehittämällä pii­oksidipinnoitteella. Keksinnöllä on saatu noin 300 kertaa tavallista lasia kestävämpi tuote. Lasille myönnetään jopa 10 vuoden takuu.

–Perinteisten polykarbonaatti­lasien ongelmana on ollut mm. töhryjen puhdistaminen, jolloin lasi naarmuuntuu ja muuttuu maitolasimaiseksi. Myös värin muuttuminen ajan saatossa keltaiseksi tai harmaaksi auringonvalosta johtuen – aiheutti suurta päänvaivaa, kertoo Anton Salmi Pomaco Oy.stä Hammerglass on ratkaisu näihin ongelmiin. Erittäin kirkas lasi kestää hyvin eri kemikaaleilla puhdistusta. Hammerglass-pinnoitteen ansiosta ovat myös lasin optiset ominaisuudet parantuneet verrattuna muihin akryylimuoveihin tai polykarbonaatteihin. Hammerglass-pinta kestää naarmuuntumista paremmin, hylkii likaa tehokkaammin ja kestää mm. asetonilla puhdistamisen.

Hammerglassin kehittämä piioksidisuojaus on tehnyt Hammer­glass-lasista todella suositun Ruotsissa. Hammerglassia on saatavana 4, 6, 8, 10, 12, 15 ja 17 mm paksui­sena.
Ohuimmat lasit soveltuvat kaivukonekäyttöön ja 12 mm vahva lasi soveltuu, jos käytössä on esimerkiksi iskuvasara. Metsäkoneet on syytä varustaa 17 mm lasilla varsinkin jos käytössä on ketjusaha, opastaa Anton Salmi. Hammerglassia suositellaan käytettäväksi riskialttiissa ympäristössä, kuten murskaamot, louhinta-, poraus- ym. työmaat. Kustannussäästöjä kertyy kun esimerkiksi ilkivallan takia ei tarvitse konetta seisottaa lasin vaihdossa.

Mallikohtaiset lasiruudut

Hammerglassin tietokannassa on jo nyt useita lasipohjia yleisimmille
kaivinkoneille ja traktorimerkeille.

– Tiedostostamme löytyy lasit esimerkiksi suurimpaan osan Åkermanin, Volvon sekä Hitachin koneisiin. Yleisimmät lasit saadaan toimitettua tulevaisuudessa suoraan hyllystä.  Laseja tehdään myös mittatilauksena. Tämän lisäksi tietokantamme kasvaa päivittäin, sillä tallennamme jokaisen mittatilaustyön CAD-tietopankkiimme, jonka löytää Pomacon kotisivuilta. Pystymme valitettavasti toimittamaan vain suoria laseja. Hammerglassia voi jonkun verran kylmä taivuttaa, mutta erittäin kaarevia laseja – esimerkiksi mitä on traktoreissa ja dumpereissa, emme ikävä kyllä pysty toimittamaan, kertoo Anton Salmi.
Hammerglass Ab on kehittänyt myös erikoissuojakalvon. Se soveltuu käytettäväksi tavallisessa ja Hammerglass-lasissa. Kalvoa on saatavissa 2- ja 3-kerroksisena. Uutuuskalvo antaa suojaa työnteossa ja myös ilkivaltaa vastaan. Ominaisuudet ovat samoja kuin Hammerglass-lasissa. Naarmuuntunut kalvo on helppo poistaa ja lasi on jälleen kuin uusi.

–Hammerglass-lasia saa myös infrapunasuojalla. Valikoimastamme löytyy 6 mm IR vihreä ja 12 mm IR harmaa. Käyttäessäsi IR lasia jopa 50 % auringon säteilylämmöstä heijastuu pois hytistä. Tämä luo suuria säästöjä dieselkustannuksissa sillä ilmastointia ei tarvitse huudattaa täysillä kuumanakaan kesäpäivänä. Lisäksi kuljettajalla on paljon mukavammat oltavat hellepäivinä, päättää Anton Salmi.  

Lue seuraavaksi