Uutiset

Työkoneet

Fortecta-mattojen kehitys lähti tarpeesta

Fortecta-matot on koottu käyttäen kahta vaijeria. Veto kohdistuu nostotilanteessa vaijeriin ei kumiin. Renkaan profiili on käytetty reunaan saakka, jolloin rakenne on ryhdikkäämpi.

Kesällä 2003 hän oli suorittamassa vaativaa räjäytyskohdetta, joka piti peittää matoilla. Muutaman käyttökerran jälkeen matot olivat jo riekaleina ja siitä syntyi idea paremman maton valmistamiseksi.

”Vuonna 2004 syntyi patentoitu Fortecta-matto, jonka sidontatekniikka poikkeaa aiemmista matoista. Matoissa oleva ensimmäinen vaijeri sitoo renkaan kulutuspinnat yhteen. Toinen, suora vaijeri pudotetaan läpi ensimmäisen vaijerin muodostamasta silmukkarakenteesta. Kun mattoa liikutellaan, rasitus eli veto kohdistuu pääasiassa suoraan vaijeriin ja maton heikoin kohta eli rengasrakenne välttyy venymiseltä. Perinteisessä matossahan vaijeri on pujotettu mattojen läpi – vuorollaan päälle ja alle. Elikä myös sidontatekniikka tekee osaltaan Fortecta-matosta kestävän”, aloittaa Aarrekorpi.

Fortecta-mattoja käytetään siten, että nurja puoli on kalliota vasten ja suora vaijeri ylöspäin.

”Meillä matoissa on myös enemmän rengasta. Profiili on syvempi. Monet kilpailijat käyttävät vaan renkaan ”pinnan”, jolloin renkaan selkäranka katkeaa. Pystymme leikkureillamme jättämään reilusti renkaan sivua mattoelementtiin eli säätämään maton paksuutta. Rengassoiroon jää näin oma jäykkyytensä ja vuorotellen asetetetu palat vaan lisäävät maton jäykkyyttä. Palat menevät myös tiiviimmin yhteen eikä kiviä ym. pääse niin helposti soirojen väleihin”, kehaisee Aarrekorpi.

”Oikea nostotekniikka lisää mattojen käyttöikää. Suositeltava menetelmä on ensinnäkin kauha, josta löytyy nostokoukku. Koukkuun ripustetaan ketju ja ketjuun kiinitetään vapaasti pyörimään pääsevä matto. Kauhaa kipertämällä saadaan huulilevy osumaan maton reunaan ja näin siirtäminen on helppoa ja hallinnassa.”

”Maailma on muuttunut. Kun ennen vanhaan räjäytettiin vaikkapa metsässä, niin ei niillä puilla niin väliä ollut. Nykyään on toisin ja jokaiselle puulle ja pensaallekin on hintansa. Räjäytystyöt on nykypäivänä tehtävä hyvin suojattuna ja turvallisuus on ykkösasia”, jatkaa Aarrekorpi.

”Sekä yli- että alipanostamisessa on riskinsä. Mutta kun kenttä on oikein panostettu, niin matoilla hoidetaan ainoastaan sirpalesuojaus. Myös kaivukoneen kuljettajan koulutus oikein peittämiseen on välttämätöntä”, lopettaa Aarrekorpi.

Fortecta Oy valmistaa päivässä kolmesta viiteen mattoa päivässä Kaarinan tiloissaan. Koneet on täysin omavalmisteisia ja tuotantolinja itse kehitetty. Kumi on Aarrekorven mukaan varsin vaikea materiaali työstettäväksi. Fortecta-maton vakiokoko on kolme kertaa viisi metriä ja paino noin 1200 kiloa. Nostolenkkejä on kuusi. Muitakin kokoja tilauksesta saa.

Lisätiedot: www.fortecta.com

Lue seuraavaksi