Uutiset

Työkoneet

Finnsuoja Oy – suojauksella melu ja sirpaleet kuriin

Kaivukoneeseen asennettu hydraulinen iskuvasara aiheuttaa kuormittavaa melua sekä saa aikaan ympäristöön sinkoavia kivensiruja. Terän iskuenergiasta voimansa saavat kiven palat aiheuttavat paitsi peruskoneen ikkunarikkoja myös haittoja ja vaaramomentin ympäristöön. Tätä ongelmaa torjumaan jyväskyläläinen Finnsuoja toi alkuvuodesta 2011 markkinoille iskuvasaran suojalaitteen.

Finnsuoja SP-1 nimeä kantava laite voidaan asentaa kaikkiin markkinoilla oleviin iskuvasaramerkkeihin.

Idea on yksinkertainen. Kuljetinkumista ja rengasrungosta tehdyt suojat nousevat ja laskevat kahden hydraulisylinterin avulla. Liukupinnat on tehty nailonista. Sylintereille öljy otetaan luiskahydrauliikasta. Kumielementit ovat kiinnitetty täkkipulteilla ja siksi helpot vaihtaa.

Louhintaliike Heimo Portaala Oy on ollut mukana laitetta kehittämässä. Kesällä 2011 Harri Portaala sai käyttöönsä testivasaran Rammer G88 ja siihen kiinnitetyn suojan Marakonin ja Finnsuojan yhteistyön ansiosta. Testikäytön jälkeen Portaala osti suojalla varustetun uuden Sandvik BR3288 iskuvasaran.

”Ainakin meillä eniten korvattavia vahinkoja on vuosien mittaan sattunut vasarahommissa. Enenevissä määrin työt ovat taajamissa ja tierakennuksessa, missä sivuavaa liikennettä ja ihmisiä liikkuu. Tällaista suojaa vasaroihin on kaivattu ja meillä se on nyt jatkuvassa käytössä”, kertoo toimitusjohtaja Harri Portaala.

Finnsuojan työnäytöksessä Liedossa viime vuoden lopulla esiteltiin iskuvasaran suojalaitetta käytännössä. Katso video vasemmalta.

Lue koko juttu Konepörssistä 1/2013 tai Lehtiluukusta.

Lue seuraavaksi