Uutiset

Työkoneet

FinnMetko 2022 – osa 2

Tässä vielä lisää tunnelmia FinnMetko-messuilta.




Menseltä uutta tela-ajattelua

Mense Oy:n Seppo Mentula esitteli pääportin läheisyydessä kehittämäänsä uutta telarakennetta metsäkoneisiin. Toki uusi telasto sopii käytettäväksi missä tahansa pyöräalustaisessa laitteessa, joka halutaan varustaa teloilla.

Rakenteessa on pyritty sivuketjun keskiosan (kuvassa peukalo) ja telan harjan (etusormi) välisen mitan pienuuteen. Mitan ollessa suuri, aiheutuu luistoa telan ja maaston välille, mikä näkyy maaperän vaurioina ja polttoaineenkulutuksen kasvuna. Telasto myös rasittuu tuolloin enemmän, mikä vaikuttaa sen kestävyyteen.

Seppo Mentulan mukaan uusi telakonstruktio rullaa perinteisiä malleja paremmin, mikä juuri vaikuttaa polttoaineenkulutukseen. Telastoa on jo testattu käytännön olosuhteissa ja tulokset ovat olleet lupaavia, niin polttoainekulutuksen kuin maastovaurioidenkin osalta. Mense on tehnyt uudesta telarakenteesta kansainvälisen patenttihakemuksen.


Seppo Mentula




Miska Kangasniemi

Metsätyöltä terää ja telaa

Miska Kangasniemi esitteli uutta ja miehen mukaan paljon odotettua, booriteräksestä valmistettua verkkoterää. Tuote on kokonaan valmistajan omaa kehitystä. Kulutuskestävyyttä lisää materiaalirakenteen lisäksi myös paksumpi ainevahvuus, ennen 10 millimetriä, nyt 14. Kovuus on 550 Brinelliä (HB). Osaltaan terän kestävyyttä lisää Kangasniemen mukaan tuotantomenetelmä, jossa viimeisenä vaiheena on aina hallittu teräksen päästö. Uutta booriteräksistä verkkoterää on saatava viitenä eri mittana haarukassa 692–1 525 millimetriä.




Markku Sivelä

Metsätyön toinen uutuus oli Cover B -kantava tela, josta Markku Sivelä pitää kuvassa kiinni. Hieman kaarevan rakenteensa johdosta lappu istuu hyvin renkaalle ja tarjoaa Sivelän mukaan näin erinomaisen veto- ja sivuttaispidon sekä myös renkaan ja telan välisen pidon. Cover B -tela on pitkän tuotekehityksen tulosta. Tuote on nyt jo myynnissä ja sitä on saatavana eri mittaisina. Kuvassa näkyy Cover B:n yläpuolella telamalli Cover X.




Digitaalista liikenteenohjausta

Ramudden esitteli uutta digitaalista liikenteenohjaustaulua, joka on asennettu henkilö- tai pakettiautolla vedettävään, jarrulliseen VMS-perävaunuun. Näin laitteen siirto paikasta toiseen käy nopeasti. Paketin kokonaispaino on 1 350 kilogrammaa. Aurinkokennot avustavat virranhallinnassa. LED-näytön toimintoja pystyy ohjaamaan etänä konttorilta käsin. Näytön yläosa laskeutuu alas kuljetusasentoon. Kuljetuskorkeus on 2,8 metriä. Perävaunuosassa on hahlot trukkipiikeillä nostoa varten.

Uusi Svea-kaide liikenteen ohjaukseen.




RealMachineryltä metsävarusteita ja minikoneita

RealMachineryn osastolla nähtiin kaksi Doosanin uutuusmallia ensi kertaa esillä. Molemmissa uusissa malleissa on Stage V -normit täyttävä dieselmoottori.

Isompi DX160LC-7 (16,8 t/85 kW) oli saanut metsävarusteisen sotisovan, muun muassa leveämmät telat, telojen tukisukset, kylkisuojat jne. Kauhanvarren pituus on kolme metriä. Lisähydrauliikkaa on tarjolla reilusti ja kuljettajan mukavuutta lisäävät lämmitettävä/jäähdytettävä ilmajousitettu istuin, 360 asteen kamerajärjestelmä ja runsas led-työvalaistus. Tankkauspumppu on vakiona. Messuilla uusi DX160LC-7 odotti jo innokkaana työmaalle pääsyä.

Pienempi uutuus, DX55R-7 asettuu minikoneluokkaan 5,7 tonnin painollaan. Moottoritehoa on tarjolla 36,4 kilowattia. Kumitelaisen koneen ohjaamossa on ilmastointi vakiona sekä ilmajousitettu istuin lämmityksellä. Kaivuvarren pituus on 1,9 metriä. Lisähydrauliikkaa on riittävästi tämän päivän tarpeisiin. Puskulevy on varustettu kelluntatoiminnolla.

Doosan DX160LC-7
Doosan DX55R-7




Renault Trucks




Rentti




L5 Finlandin tarjonta kasvaa

Mittalaitteita ja koneohjausjärjestelmiä edustava L5 Finland esittäytyi Konekorjaamo Riikosen osastolla. L5 Navigation -koneohjausjärjestelmien tuotepaketti kasvaa. Kaivukoneissa käytettävä U3D-X-koneohjausjärjestelmä saa rinnalleen käsimittalaitteen, jota L5 Finlandin Jani Korkiakoski kuvassa esittelee. Käsimittalaitteen ”rauta” on samaa tavaraa, jota käytetään työkoneiden järjestelmissä. Käsimittalaitteen synnyttämä data tallentuu samaan pilvipalveluun, jota kaivukoneiden koneohjausjärjestelmät hyödyntävät. Eli tiedot ovat täysin yhteensopivia keskenään kaikissa eri L5-laitteissa. Lisää tulossa. Myöhemmin on odotettavissa koneohjausjärjestelmäsovelluksia muihinkin konetyyppeihin, kuten pyörä- ja kaivurikuormaajiin sekä tiehöyliin.

Jani Korkiakoski ja uusi L5-käsimittalaite.




Lyhytperäinen Hyundai metsään

Suomen Telakone Oy esitteli ensimmäistä Suomeen saatua, jo tehtaalla metsäalustalla varustettua Hyundai HX145AHW -lyhytperäistä kaivukonetta (18,6 t/100 kW). Cumminsin polttomoottori täyttää Stage V -päästönormit ilman EGR:ää ja ureaa. Telalappujen leveys on 800 millimetriä ja alla on täyspitkät telaohjurit vakiona. Automaattinen ilmastointi, lämmitettävä ja ilmajousitettu istuin sekä nelikamerajärjestelmä piristävät kuljettajan oloja. Lyhytperäisyydestä huolimatta koneessa on iso vastapaino, 3 300 kilogrammaa. Telakoneelta sanottiin kuvan koneen lähtevän messuilta jo heti suoraan työmaalle, mutta lisää samanlaisia kokoonpanoja on tulossa varastoon.

Hyundai HX145AHW
Hyundai HX130A LCR
Hyundai HL960A
Hyundai HW170A CR




Vimelco

Komptech Axtor 4510 -hakkurimurskain




Lue seuraavaksi