Uutiset

Työkoneet

FinnMetko 2022 – osa 1

Mennyt syksy oli vilkas messujen osalta niin kotimaassa kuin ulkomailla. Tässä vielä katsausta FinnMetkoon, joka päästiin viettämään tällä kertaa varsin suotuisissa olosuhteissa syyskuun alussa.
Allun uusi Veloci-sarja

Allun uusi Veloci-seulakauhamallisto sai ensiesittelynsä FinnMetkossa. Uuden malliston ideana on keveys. Se saavutetaan Allun Ilpo Ellosen mukaan runsaalla elastomeerisen materiaalin käytöllä. Runkorakenne on toki perinteisesti terästä, mutta terät on valmistettu joustavasta polyuretaanista. Ratkaisu tuo keveyttä rakenteeseen sekä myös hiljaisen käyttöäänen. Esimerkiksi kuvan noin viiden tonnin painoisiin minikaivukoneisiin tarkoitettu malli painaa 380 kilogrammaa. Se on 200 kilogrammaa vähemmän kuin vastaava metalliteräinen malli. Suuremmissa malleissa painoero on vielä suurempi. Teräakseleita on kolme ja niissä on hihnaveto, mikä osaltaan vähentää melua. Allu Veloci -seulakauhat on tarkoitettu perinteisiin seulontatöihin. Ellosen mukaan etenkin viherrakentajilta on tullut viestiä joustavateräisen mallin tarpeesta. Veloci-sarjassa on viisi erikokoista mallia 2–20 tonnin painoisiin kaivukoneisiin, ja miksei myös muihinkin konetyyppeihin.

Veloci-seulakauha
BussiPron sammutusjärjestelmä hakkurissa

BussiPro Oy esitteli FinnMetkossa Vermeerin mobiilihakkuriin kytkettyä palonsammutusjärjestelmää. Dieselmoottorin yhteyteen oli asennettu FireCare-nestesammutuslaitteisto ja sammutusnesteenä käytetään Dafon patentoimaa Forrex-seosta. Sen pinta-aktiiviset aineet parantavat nesteen virtaavuutta ja sammutustehoa. Seos peittää kaikki moottorin pinnat katkaisten näin palolta hapen saannin. Lisäksi muodostuu lämpösäteilyä imevä, jäähdyttävä nestekalvokerros, joka estää palon syttymisen uudelleen.
Palon torjunnassa nopeus ratkaisee. Kun ajoneuvon polttomoottori syttyy palamaan, on pikainen reagointi avainasemassa. Kuuma moottori, mahdolliset polttoaine- ja öljyjäämät ja muut epäpuhtaudet muodostavat riskialttiin yhdistelmän, joka karkaa hetkessä hallitsemattomaksi ja tuhoisaksi paloksi. BussiProlla on tarjolla runsaasti erilaisia, kiinteästi asennettavia palonsammutusratkaisuja erilaisiin ajoneuvoihin ja työkoneisiin.
Marko Melto

Pystyrumpuinen Cobra

Marko Melto esitteli Cernos Oy:n ensimmäistä, vuonna 1993 lanseeraamaa seulakauhaa, joka nykyisin tunnetaan Cobra K -sarjan seulakauhana. Kyseessä ei toki ole se ensimmäinen kauhayksilö, vaan samaa konseptia edustava tuote, joka on edelleen tuotannossa. Suurihalkaisijaiset pystyrummut ja kaksi hydrauliikkamoottoria takaavat Melton mukaan hyvän syötön.
HIAB:n uusi sukupolvi

HIAB:n osastolla nähtiin Logliftin uuden nosturisukupolven, Next Generation, ensimmäinen laite mallimerkinnältään 18Z. Nosturi pitää valmistajan mukaan sisällään paljon uusia, käyttäjää helpottavia ominaisuuksia. Laitteen toimintojen hallinta hoituu väyläohjauksella ja diagnostiikkaominaisuudet ovat ajan vaatimusten mukaisia. 18Z-puutavaranosturi vastaa kapasiteetiltaan (18 tm) Keski-Euroopassa paljon kierrätyksessä käytettävää kokoluokkaa, joten kysyntää tulee olemaan varmasti myös sieltä taholta. Loglift 18Z Next Generation -nosturin ulottuma on 10,4 metriä ja hydrauliikkajärjestelmä on kuormantunteva (LS). Siirtopuomi on 2-jatkeinen ja tukijalkapalkisto leveä, mikä lisää rakenteen kestävyyttä.


Loglift 18Z Next Generation
Honkatrading
JJ-Areena & JAK

Jukka Kouko
KOME
Koneosapalvelulta John Deeren varaosia

Koneosapalvelu Oy on saanut John Deereltä valtuutuksen alkuperäisvaraosien myyntiin merkin yli 15 vuotta vanhoihin metsäkoneisiin. Kyse on niin sanotuista Forestry Classic Parts -osista koneisiin, joiden tuotanto on jo päättynyt. Koneosapalvelu tulee Hannu Soimasuon mukaan pitämään jatkossa näitä varaosia hyllyssä. Nyt nimikkeitä on tarjolla jo kuulemma yli 500 erilaista ja määrä kasvaa kokoajan. Suomen myynnin lisäksi Koneosapalvelu toimittaa näitä Classic Parts -osia myös koko Eurooppaan. Tarjolla on alkuperäisosia niin sähkön, hydrauliikan kuin mekaniikan osalta. Kaikkia mahdollisia varaosanimikkeitä ei kuitenkaan ole tarjolla. Tuotekuvasto löytyy Koneosapalvelun verkkosivuilta. Soimasuo sanoo heidän asiakaskuntaansa kuuluvan paljon ”vanhojen” koneiden käyttäjiä, joten Koneosapalvelun tarjonta vain paranee näille tutuille asiakkaille.


Hannu Soimasuo
MaatoriLue seuraavaksi