Uutiset

Työkoneet

Finncont Oy:ltä uusia polttoainehuollon tuotteita

Finncont Oy suunnittelee sekä valmistaa muovi- ja metallituotteita ympäristö-, logistiikka- ja ajoneuvoteollisuudelle. Finncont on yksi Euroopan suurimmista rotaatiovalajista sekä IBC-säiliöiden valmistajista. Finncont-tuotteet valmistetaan kemian- ja elintarviketeollisuuteen sekä ympäristötoimialalle ja ne ovat useimmiten erilaisia IBC-pakkauksia. Tähän omaan tuoteryhmään on tuotettu erilaisia polttoainehuollon säiliöitä ja kokonaisratkaisuja. Finncont on lisännyt omien tuotteiden suunnittelun kapasiteettia. Tuotepäällikkö Rami Heikintupa on vuoden alusta lukien työskennellyt täyspainotteisesti polttoainesäiliöiden parissa.

”Tässä tehtävässä saa käyttää laajasti osaamistaan”, kiittelee Heikintupa. ”Haemme kokemuksia asiakaspinnasta ja niiden perusteella kehitämme tuotteitamme. Nafta-Nasu on esimerkki Finncont Design Studion osaamisesta, siinä on sekä muotoilua, että teknistä suunnittelua.” Tänä kesänä lanseerattavat uudet säiliömallit ovat Heikintuvan käsialaa.

”Käyttämämme polyeteeni on ominaisuuksiltaan teknisesti sopiva säiliökäyttöön, sillä se ei haurastu kylmässä kuten muovit yleensä. Se soveltuu myös erittäin hyvin käyttämäämme rotaatiovalumenetelmään. Säiliömateriaalimme on UV-suojattua ja käyttölämpötila on -40–+70 astetta, mutta pitää ominaisuutensa tätä laajemmallakin alueella hyvin. Polyeteeni on luja materiaali, joten se kestää myös ulkoisia iskuja. Uusille tuotteille tehdään standardin mukaiset rakennehyväksynnät sekä kuljetettaville tuotteille tyyppitestaukset. Muovi ei ruostu eikä kondensoi kuten teräs, mikä on tärkeää nykyaikaisten moottorien polttoainejärjestelmien puhtausvaatimusten kannalta.

Isoveli Nasulle

Nafta-Nasun isoveli, 6000 litran varastosäiliö esitellään OKRA-maatalousnäyttelyssä heinäkuussa. Tilavuutta uudessa mallissa on reilusti tuplaten Nafta-Nasuun verrattuna, joten säiliö on varsin kookas. Perusajatus tässä on sama, eli muovisäiliön päällä on muovikuori, joka toimii sekä sääsuojana että valuma-altaana. Kuoren sisälle sopivat myös kaikki tankkausvarusteet ja esimerkiksi letkukela. Varustelumahdollisuuksia tässä on vielä enemmän kuin Nafta-Nasussa.

”Tuotteen kaikki osat ovat rotaatiovalettu ja se on SFS-EN-13341-standardin mukainen”, kertoo Heikintupa. ”Käyttöikä tällä on standardin mukaisesti pitkä, siten kuin tarkastukset antavat myöden. Varastosäiliöitä ei koske maantiekuljetuksissa oleva viiden vuoden sääntö.”

Varastosäiliö on tarkoitettu erityisesti maatalouden tarpeisiin, mutta se soveltuu moniin muihinkin kohteisiin, kuten teollisuuteen sekä koneiden ja laitteiden tankkaukseen konevarikoille.

Isoveli on edelleen ilman nimeä ja Okrassa onkin tämän tiimoilta nimikilpailu, jossa on luvassa hyvä palkinto.

Carry kovaan käyttöön

DTD-sarjan teräksiset polttoainesäiliöt ovat olleet Finncontin ratkaisu kovaan ammattikäyttöön työmailla niin varastointiin kuin kuljetukseen. Tuotteen tulee korvaamaan uusi Carry-tuotesarja, jossa kulmikkaan teräskuoren alla varsinaisena polttoainesäiliönä on muovisäiliö. Tarjolle tulevat 1-, 2- ja 3-tonniset vaihtoehdot.

”Tankkausvarusteet tässä ovat samat kuin DTD:ssä. Rakenne on avattava, jolloin mahdolliset vauriot on helppo korjata. Rakenne on modulaarinen – jalusta, allas, säiliö ja kansi ovat erillisiä osia. Muovisäiliö on vaihdettavissa ja sekin on tärkeä ominaisuus, sillä muovisäiliön käyttöikä on maantiekuljetuksissa viisi vuotta. Kun kaikki kuljetuskäytössä olevat IBC-pakkaukset (polttoainesäiliöt), tulee tiiveystarkastaa 2,5-vuoden välein, takaamme, että ratkaisu on kustannustehokas ja huollettuna sisäsäiliötä vaihtamalla saavutetaan turvallinen ja pitkäaikainen käyttö, lupaa Heikintupa.

Carry-säiliön moduulirakenteessa on erittäin vahva rakenne, jolloin säiliö saadaan kestämään myös vaativissa olosuhteissa, kuten murskaamoilla. Suojaluukut on mahdollista tiivistää, mikä on erityisen tärkeää murskaamo-olosuhteissa. Carry on mahdollista räätälöidä asiakkaan tarpeisiin ja varustaa se lisäominaisuuksilla, kuten esimerkiksi työkalulaatikoilla.

Käyttötarkoituksia tällaiselle muovisäiliölle voidaan keksiä muitakin. ”Samaa säiliötä tullaan käyttämään myös vesisäiliönä maataloudessa. Käyttötarkoituksina ovat muun muassa kasvinsuojeluruiskutusten vesihuolto ja karjan juotto”, paljastaa Heikintupa.

Carry-tuotesarja esitellään jo Oripäässä ja on Finncontin päätuotteena FinnMetko-näyttelyssä elo-syyskuun vaihteessa.

Jerry urealle

Urealiuos on tulevaisuudessa uusien dieselmoottoreiden tarvitsema neste, jota tarvitaan niiden pakokaasujen typen oksidien päästöjen alentamiseen. Muiden uusien tuotteiden lisäksi Finncont tuo markkinoille 250 litran kuljetussäiliön urealle. Myös tämä tuote on nähtävillä messuilla.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi