Uutiset

Työkoneet

Eurooppa rakentaa: Istanbuliin maailman suurin lentokenttä

Sarjassamme Euroopan massiivisia maarakennustöitä esitellään nyt Istanbulin uuden, Euroopan puoleiseen osaan rakennettavan lentokentän (Istanbul New Airport) työmaata. Se sijaitsee 35 kilometrin etäisyydellä Istanbulin keskustasta pohjoiseen. Uusi lentokenttä tulee valmistuttuaan korvaamaan vanhan Euroopan puoleisen lentokentän (Atatürk Airport) ja on sitten matkustajakapasiteetilla mitattuna maailman suurin lentokenttä. Neljässä urakkavaiheessa rakennettava, noin 12 miljardia euroa maksava kenttä tulee olemaan kokonaan valmis vuonna 2030. Maanrakennustyöt alueella alkoivat viime vuoden keväällä.

Ykkösvaihe valmistuu vuoden 2018 loppuun mennessä ja tällöin kapasiteetti on jo 90 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Pääurakoitsijana toimii useasta eri yrityksestä muodostettu konsortio IGA (Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Consortium).

Ensimmäistä vaihetta rakennetaan parhaillaan ja sen on luvattu valmistuvan vuoden 2018 loppuun mennessä. Joulukuussa 2016 noin 40 prosenttia ykkösvaiheen maarakennustöistä oli tehtynä. Se pitää sisällään kaksi terminaalirakennusta, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on 850 000 neliömetriä. Ensimmäisen terminaalin kapasiteetti tulee olemaan noin 90 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Se tulee olemaan maailman suurin yksittäinen terminaalirakennus. Kiitoratoja on tässä vaiheessa kolme ja “taxiväyliä” koneille kahdeksan kappaletta. Samalla terminaalin läheisyyteen rakennetaan sisäparkkitilaa 18 000 autolle.

Valmistuttuaan koko kentän kapasiteetti tulee olemaan 150-200 miljoonaa matkustajaa vuodessa, mikä on suurempi kuin kaikkien Lontoon alueiden lentokenttien yhteenlaskettu matkustajakapasiteetti tänä vuonna (150 miljoonaa). Pariisin alueen kenttien vuotuinen matkustajamäärä jää noin 100 miljoonaan. Eli kyseessä tulee olemaan varsin selvästi maailman suurin yksittäinen lentokenttä, sillä maailman ykköskentällä (Hartsfield-Jackson Atlanta) liikutetaan noin 100 miljoonaa ihmistä vuodessa.

Maailman suurimmat lentokentät 2015 matkustajamäärien mukaan lajiteltuna.

Vertailun vuoksi kerrottakoon myös, että tänä vuonna kahden Istanbulin olemassaolevan lentokentän (Atatürk Airport ja Sabiha Gökçen Airport) läpi kulkee noin 90 miljoonaa matkustajaa ja niiden kapasiteetti on kutakuinkin käytetty. Laajenemisvaraa ei enää ole.  Uusi lentokenttä kasvattaa siis alueen lentoliikennettä merkittävästi. Tällä hetkellä Istanbulin Euroopan puoleinen kenttä, Atatürk Airport on matkustajamäärissä sijalla 11 maailmassa ja sijalla kolme Euroopassa.

Istanbulin Euroopan puoleinen lentokenttä Atatürk Airport suljetaan, kun uusi Istanbul New Airport valmistuu noin 35 kilometrin etäisyydelle keskustasta, lähelle Mustanmeren rannikkoa.

Vuonna 2030 terminaaleja on uudella lentokentällä suunnitelmien mukaan jo neljä kappaletta ja lennonjohtotornejakin kahdeksan. Kiitoratoja on kaikkiaan kuusi ja “taxiväyliä” lentokoneiden kulkea kentällä kaikkiaan 16 kappaletta. Kentällä on myös parkkipaikkoja 500 lentokoneelle. Kun nyt ykkösvaiheessa kiitoratoja siis rakennetaan kaikkiaan kolme kappaletta, niin kolme seuraavaa vaihetta lisäävät kukin aina yhden kiitoradan kentälle. Tällä hetkellä ykkösvaiheen urakassa työskentelee noin 21 500 ihmistä, josta 1500 on toimihenkilöitä. Kokonaan valmistuttuaan Istanbulin uusi kenttä tulee tarjoamaan työtä suoraan tai välillisesti noin 100 000 ihmiselle. Turkin taloudelle ja turismille kenttä tietää valtavaa piristysruisketta, uskotaan Turkissa.

Koko rakennettavan alueen koko on lähes 8000 hehtaaria ja suurelta osin valtion omistamaa metsää. Joitakin suljettuja hiilikaivoksia on alueella myös. Ne täytetään ja tiivistetään kentän rakennustöiden edistyessä.

Bomag tiivistää

Jättimäinen lentokenttäprojekti on samalla myös vaativa tiivistysurakka. Kyseessä on suurin Bomagin jyräkalustolla tehty työ koskaan. Alueella on tällä hetkellä töissä noin 130 Bomagin yksivalssijyrää. Jo kokonaan paalutettu terminaalirakennus ja ensimmäiset kiitotiet rakennetaan pääasiassa vanhan hiilikaivoksen päälle. Koska alun perin alue oli hyvin epätasainen, piti alueella tehdä alkuun mittavia massojen siirtoja. Kaikkiaan maata kaivettiin pois 400 miljoonaa kuutiota, jonka jälkeen täytöt tehdään tiivistämällä kerros kerrallaan. Tässä Bomag-jyrillä on merkittävä rooli. Lentokentän työmaalla tehdään parhaillaan kahta vuoroa seitsemänä päivänä viikossa.

BTM-järjestelmässä ja BCM -tiedonkeruujärjestelmässä tiivistystulos nähdään digitaalisessa muodossa reaaliaikaisesti ja heikot kohdat voidaan tunnistaa tiivistystä tehtäessä

Vuoden 2015 alussa Bomag toimitti ensimmäiset BW 226 (26 t) ja BW 216 (17 t) -yksivalssijyrät konsortiolle ja sen jälkeen laivastoa on kasvatettu tasaiseen tahtiin. Nyt Bomagin jyriä alueella on yhteensä 136 ja suurin osa niistä varustettu automatiikoilla kuten Bomag Terrameter (BTM) ja Bomag Compaction Management 05 (BCM 05) -järjestelmillä.

BTM-järjestelmässä ja BCM -tiedonkeruujärjestelmässä tiivistystulos nähdään digitaalisessa muodossa reaaliaikaisesti ja heikot kohdat voidaan tunnistaa tiivistystä tehtäessä. Tablettitietokone on liitetty osaksi järjestelmää. Tiivistettävät väylät voidaan numeroida ja tulostaa suoritetusta tiivistyksestä väyläkohtaiset tulosteet, joista nähdään muun muassa käytetty iskunpituus, tiivistystaajuus, kuljettu matka y-akselilla sekä saavutettu tiivistysarvo x-akselilla. Tulokset voidaan tallentaa tabletille ja siirtää myöhemmin tietokoneelle USB-tikulla.

Lentokenttätyömaalla toivottu tiivistys saavutetaan neljällä ajokerralla. Tämä suoritetaan ajamalla usella jyrällä peräkanaa. Kerralla tiivistettävän kerroksen paksuus on 400 millimetriä. Manuaalinen tiiviysmittaus on jäänyt pois Bomagin automatiikan ansiosta. Nyt data siirtyy työmaan koneista suoraan valvovaan laboratoriin useita kertoja päivässä. Tämä tuo toivottua tehokkuutta ja takaa osaltaan tiukassa rakentamisaikataulussa pysymisen.

Lue myös: Eurooppa rakentaa: Stuttgart-Ulm rataprojekti ja Eurooppa rakentaa: Maailman pisin tunneli aukeaa

Lue seuraavaksi