Uutiset

Työkoneet

Euroopan ensimmäinen Hyundai R1200-9

Démolition et terrassement XL –purkuyritys Luxemburgista on hankkinut Euroopan ensimmäisen, 120 tonnia painavan Hyundai R1200-9 -kaivukoneen. Iso purku-urakka eli uuden koneen ensimmäinen työmaa sijaitsee Luxemburg Cityn finanssialueen sydämessä, Bulevard Royalin ja Rue Notre Damen risteyksessä. Vanhat betonirakenteiset rakennukset puretaan ja tilalle rakennetaan Kiinan Pankin (Bank of China) uudet konttorit. Ensimmäinen työ 120 tonniselle on purkaa kuusikerroksinen maanalainen parkkiluola.

Belgian ja Luxemburgin Hyundai-jälleenmyyjän HMB:n ja omistajat Paul Verbiest ja Tom Haesevoets ovat ylpeitä ollessaan ensimmäisen massiivisen Hyundain myyjiä.

”Carlos Alberto Rodrigues de Sousa, joka on purkuyrityksen omistaja, tuli tapaamaan meitä Baumassa 2016. Siellä solmimme myös heti tilaussopimuksen. De Sousa on vanha tuttu, sillä ennestään yrityksen kalustossa oli jo 12 Hyundai-merkkistä konetta. Uuteen projektiin hän haki massiivista voimaa ja suorituskykyä”, kertovat miehet.

Uusi R1200-9 moottoriteho on 567 kilowattia ja iskutilavuus on 23 litraa. Se on suunniteltu juuri raskaaseen jatkuvaan maansiirtoon. Kaivukone voidaan varustaa myös pitkillä erikoispuomeilla korkealla tapahtuvaa purkutyötä varten. Telaleveydelle on kolme vaihtoehtoa; 710, 800 ja 900 millimetriä. Nyt Luxemburgiin toimitettu kaivukone varustettiin kapeimmilla mahdollisilla teloilla, jotka soveltuvat koneen seuraavallekin komennukselle parhaiten. Se nimittäin on louhos lähellä Luxemburg Cityä. Koneeseen valittiin edelleen 7 550 millimetrin pituinen kaivupuomi sekä 3 400 millimetrin mittainen kauhanvarsi.

Hyndain tietokoneavusteinen järjestelmä (CAPO=computer aided power optimization) säätää moottoria ja kahta hydraulipumppua antamaan optimitehon eri työvaiheisiin. Kuljettajan valittavana on kolme eri tehoaluetta työn raskauden mukaan. Power antaa maksimitehot ja korkeat moottorikierrokset. Standard pudottaa kierroksia ja kohentaa polttoainetaloutta. Economy sovittaa hydrauliikan tuoton ja moottorikierrokset aina optimiksi. Tällä alueella polttoaineen kulutus on tietenkin alhaisin. Edellä mainitut tehoalueet sekä puomin/käännön priorisointi ovat valittavana yhdellä napin painalluksella.

Luxemburgilaisen purkuyrittäjän tallissa on myös pienempää Hyundai-kalustoa.

Edelleen vakiona on tyhjäkäyntiautomatiikka sekä hetkittäinen tehonlisäys mahdollisuus (power boost). Ohjaamon LCD-näytöstä kuljettaja näkee yhdellä silmäyksellä esimerkiksi moottorin kierrokset, eri nesteiden lämpötilat sekä myös mahdolliset virheilmoitukset.

Koneen tietokonemuistiin voidaan ohjelmoida myös kuljettajakohtaisia asetuksia. Esimerkiksi moottorin kierrosluku voidaan lukita tietylle tasolle. Tuotto, tyhjäkäynnin kierrokset ja vaikkapa hydrauliikan maksimi paine ovat henkilökohtaiseen profiiliin tallennettavia suureita. Eri työlaitteiden tuotto-/painearvot ovat tietenkin tallennettavissa muistiin myös.

Suomessa Hyundai-maarakennuskoneiden maahantuoja on Suomen Telakone Oy.

Lue seuraavaksi