Uutiset

Työkoneet

Eumer ky – Välimurskaimella teho tuplaantui

Terex Finlay C-1540 -kartiomurskain tuli tammikuussa kasvattamaan Eumerin murskauskapasiteettia. ”Ennen tämän välimyllyn hankintaa jouduimme kierrättämään materiaalia paljon jälkimurskaimena toimivalla Terex Pegsonilla ja etupäätä jouduimme pitämään kireällä. Nyt esimerkiksi kolmikakkosella saamme noin 80 prosenttia suuremman tehon kuin ennen ja parhaimmillaan teho on kaksinkertainen aikaisempaan verrattuna”, kertoo Ville Ojamo Eumer Ky:stä.

Syötteenä C-1540:lle käytetään tällä työmaalla 195 mm:n kokoon esimurskattua kiveä. ”Olemme syöttäneet 230 mm:n syötteelläkin”, huomauttaa Ojamo, ”ja hyvin on mennyt.”

Eumerin välimurskaimessa on esiseula, joten murskaukseen menee vain se osuus syötteestä, joka on murskauksen tarpeessa. Tällä tavalla saadaan 30 prosenttia lisää tehoa välimurskaukseen. Esiseulassa Eumerilla on käytössä 60 mm:n verkko. Seula on hydraulisesti siirrettävissä pois käytöstä, jos on tarve saada koko materiaalivirta murskauksen kautta.

Murskauskapasiteetti kunnossa

Kolmanteen vaiheeseen menevän murskeen koko on 60 mm. Aikaisemmin, kun ei vielä ollut käytössä välivaiheen murskainta, piti leukamurskaimen asetusta pitää varsin pienellä, mikä vaikutti luonnollisesti laitoksen tehoon merkittävästi. Nyt laitoksen kapasiteetti ei enää ole kiinni murskauksesta vaan pullonkaulaksi alkaa muodostua seulan kapasiteetti.

Jälkimurskaimena Eumerillä on Terex Pegson 1000 Maxtrak, jossa itse murskainelementti on sama Terex TC1000 -kartio, kuin Terex Finlay C-1540 -murskaimessa. Ylärungot näissä on kuitenkin erilaiset ja välimurskainversio C-1540:n kartio on ekstra-karkea, jollainen ei ole kovin yleinen edes koko Euroopassa.

Kivisammolta hankittuun laitokseen Eumerilla päädyttiin muun muassa Terex Finlay J1175 -esimurskaimesta saatujen hyvien kokemusten perusteella. ”Leuka on toiminut pääsääntöisesti hyvin, mitään isompaa ei ole mennyt rikki”, tietää Ojamo.

Eumerin Terex Finlay 1540 on Sakari Rantasen mukaan kolmas tämän mallinen laite Suomessa. ”Terex Finlayllä on myös isommasta C-1550 kartiomurskaimesta ekstra-karkea välimurskainversio, jonka syötekoko lähentelee 300 millimetriä”, muistuttaa Rantanen.

Nopeaa palvelua Kivisammolta

Eumerin laitos on perusvarusteltu, mutta työvalaistus on lisävaruste samoin kuin esiseula. Varusteluun kuuluu lisäksi sekä radio- että lankaohjaus. Vakiovarusteena C-1540:ssä on kastelujärjestelmä putkituksineen ja suuttimineen, mutta vesipumppu pitää hankkia lisävarusteena. Pölyntorjuntaa varten Eumerin laitoksessa ovat myös kuljetinten peitteet, jotka ovat lisävarusteita.

Tankatessa pitää muistaa myös ureatankin täydennys. Moottorina on Scanian Stage 3B -päästövaatimustason moottori, jossa päästöjen alentaminen tapahtuu SCR-tekniikalla.

Suomalaisten toiveet kuullaan Terex Finlayn tuotesuunnittelussa hyvin, sillä Sakari Rantanen Kivisammosta kuuluu Terex New Product Taskforceen, joka suunnittelee uusien mallien kehittelyä ja priorisointia parhaiden mahdollisten laitteiden valmistamiseksi asiakkaiden tarpeisiin. Rantanen kertoo, että uusia tuotteita on tulossa paljon, esimerkiksi: aikaisempaa vielä isompi leukamurskain, keskipakoismurskain ja jälkipää, jossa on vaakatasoseula ja kartio samalla rungolla.

Terex Finlay -tuotteiden osalta apua Eumerille on saatu Kivisammolta tarvittaessa, myös puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Tarvittavat osatkin ovat tulleet kohtuullisessa ajassa. ”Mitä Tampereelta kestää tänne ajaa, menee osien saamiseen yleensä. Kaikkea yleisesti kuluvaa osaa tuntuu siellä olevan hyvin hyllyssä”, vakuuttaa Ojamo.

Tulevaisuus kokonaisurakoinnissa

Eumerin murskauslaitokselle tulee suhteellisen vähän siirtoja, noin 6-10 vuodessa. Siirrot käyvät kuitenkin suhteellisen helposti – muu kalusto siirtyy oman kuljetuskaluston avulla, mutta murskainten siirtoihin täytyy ottaa kuljetus muualta.

Päätuotteet ovat kalliomurskeet ja -sepelit, mutta myös soramurskeet ja -lajikkeet kuuluvat tuotantoon ja tarjontaan. Omat kallioalueet yrityksellä on Merikarvialla, Siikaisissa ja Porissa. Pääosa tuotteista tulee kallioalueilta, mutta Eumer jalostaa myös soraa. Valtaosa Eumerin murskaamasta kiviaineksesta menee yrityksen omaan tarpeeseen, eli myyntiin kiviainesalueilta. Myös asfalttimateriaaleja Eumer on tehnyt ja kallioalueiden kiven laatu on siihen riittävän hyvää, kuin myös betoniraaka-aineisiin.

”Olemme käyneet murskaamassa muun muassa Lemminkäiselle kalliota ja asfalttia aina tarvittaessa ja urakoimassa yksityisille, mutta viime vuoden murskasimme jo kokonaan itselle”, kertoo Ojamo. Omilta alueilta Eumer murskaa noin 200 000 tonnia vuodessa. Talviaikaan Eumerin työllistävä vaikutus on neljä henkeä, mutta urakoinnin ollessa kiihkeimmillään töissä on tupla määrä väkeä.

”Nyt olemme lähdössä Poriin tekemään kiviaineksia Maanrakennus Viitanen & Rajamäki Oy:lle Auramaan uuden terminaalin pohjatöitä varten. Sinne murskataan 70 000 tonnia kiveä. Lähdemme kyllä murskaamaan niin isompia kuin pienempiäkin kohteita urakalla”, mainostaa Ojamo ja kertoo vielä, että tulevaisuuden suuntana on kokonaisurakointi.

eumermurske.fi

kivisampo.fi

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi