Uutiset

Työkoneet

Ensimmäiset Catin hybridit Norjaan

Caterpillar toi Baumaan ja samalla Euroopan ensi-iltaan uuden hybriditeknologiaa hyödyntävän 336EH-kaivukoneensa (37 t/230 kW). Sen luvataan kuluttavan 25 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin standardimalli 336E ja jopa 50 prosenttia vähemmän kuin vanhempi malli 336D. Caterpillar on laskenut, että hybridimallista maksettava lisähinta tulee takaisin 12-18 kuukauden aikana säästyneinä polttoainekuluina.

Caterpillarin tekniikkana on ottaa käännön jarrutuksen hydraulienergiaa talteen jarrutusvaiheessa, ja vapauttaa taas sitä seuraavalle ylävaunun liikkeelle. Hydraulienergiaa ei siis muunneta sähköksi Catin ratkaisussa.

Jo aivan ensimmäisen hybridimallin tilauksen viime vuoden lokakuussa tehnyt norjalainen Sten Antonsen tutustui Baumassa koneeseen Catin osastolla. Toisen koneen tilauksen Antonsen laittoi sisään tammikuussa tänä vuonna. Mies tilasi Norjan jälleenmyyjältä heti hybridimallin sellaisesta kuultuaan. Vaikka hintakaan ei ollut tuolloin vielä tiedossa.

”Matala polttoaineen kulutus tulee koko ajan tärkeämmäksi kriteeriksi konetta ostettaessa. Haluamme myös olla ympäristön kuormitusta vähentämässä”, sanoi Antonsen Catin osastolla.

https://www.youtube.com/watch?v=g8zTl9RD5QA

Catin hybridi Baumassa.

https://www.youtube.com/watch?v=kPmUvKC9VHE

Tuotespesialisti Kent Pellegrini kertoo hybridin eduista.

Catin osastolla nähtiin myös uusi kasiparin 988 K-malli. Kyseessä on jo seitsemäs sukupolvi tästä käsitteeksi muodostuneesta pyöräkuormaajasta. Samalla konetyyppi täyttää puoli vuosisataa. Syksyllä markkinoille tulevassa koneessa on jo Stage IV-määräykset alittava Cat C18 ACERT-moottori.

Konepörssi palaa tähän mielenkiintoiseen pyöräkuormaajaan tarkemmin numerossa  kahdeksan, jossa julkaistaan artikkeli Caterpillarin kesäkuussa pidettäviltä louhos- ja kaivospäiviltä Malagassa.

Lue seuraavaksi