Uutiset

Työkoneet

Eko Atlantic – kaupunki meren päälle

Kahdeksan miljoonan asukkaan Lagos Nigeriassa on Afrikan suurin kaupunki ja sijaitsee Guineanlahden pohjukassa. Se on myös Afrikan toiseksi nopeimmin ja maailman seitsemänneksi nopeimmin kasvava kaupunki, joka sijoittuu usealle saarelle. Kaupungin liike-elämä on keskittynyt Lagosin saarelle, joka sijaitsee laguunin keskellä.

Nyt kaupunki laajenee merelle Eko Atlantic –projektin myötä. Kyseessä on suurin meren päällinen rakennusprojekti maailmassa ja multimiljardiluokkaan nousevan hankkeen rahoittajat ovat pääasiassa yksityisiä.

Uuden saaren päälle rakennettava kaupunki (kuvat) tulee sisältämään sekä asuin- että liiketiloja.

Alunperin projekti alkoi vuonna 2003, kun Nigerian hallitus alkoi pohtia keinoja estää Victorian saarta kuluttavan eroosion etenemistä. Ratkaisuksi päätettiin rakentaa iso muuri suojaamaan rannikkolinjaa. Tämä oli kuitenkin vasta alkua.

Projektin isät päättivätkin muurin rakentamisen lisäksi korjata eroosion aiheuttamat tuhot täyttämällä 10 neliökilometrin kokoisen alueen merestä nostettavalla maa-aineksella (kuva) ja muualta tuotavalla kiviaineksella  sekä rakentamalla sen päälle uuden kokonaisen kaupungin. Noin Manhattanin kokoisesta kaupungista odotetaan muodostuvan Nigerian kaupallisen keskuksen. Saarelle asutettavan 400 000 asukkaan lisäksi  joka päivä 250 000 ihmistä tulee saarelle työpaikkoihinsa.

Tällä hetkellä hiekkaa on nostettu merestä jo 140 miljoonaa tonnia uuden kaupungin perustusta varten. Hiekkaralli jatkuu vielä useita vuosia. Kiveä paikalle on rahdattu jo 700 000 tonnia. Sitä on käytetty kahdeksan kilometriä pitkän suojamuurin (The Great Wall of Lagos) rakentamiseen uuden kaupungin ja meren väliin (kuva).

Rakennustyötkin ovat jo alkaneet ja ensimmäiset rakennukset alueelle valmistuvat ensi vuonna. Olosuhteet ovat osottautuneet varsin vaikeiksi. Kuumimpaan aikaan lämpötilat nousevat yli 40 asteen ja sadekausina näkyvyys putoaa lähes nollaan. Myös mereltä puhaltava tuuli tuo aaltojen vallia vasten rikkomaa suolavettä sumuna alueelle. Myös pöllyävä hiekka luo ajoittain haasteita muun muassa maarakennuskoneiden kuljettajille ja heidän koneilleen.

Eko Atlanticilla on 50:nen Volvo-maarakennuskoneen laivasto alueella. Volvo Construction Equipment onkin projektin suurin yksittäinen koneiden toimittaja. Kaivukoneilla kaivetaan alueelle vesijohtoja ja sadevesiviemäreitä. Dumpperit ajavat kiveä sekä hiekkaa ja tiehöylillä ylläpidetään ajoteitä.

”Täällä olosuhteet ovat äärimmäisen kovat, mutta Volvoilla olemme pärjänneet hiekkaa, kuumuutta ja tuulia vastaan hyvin”, kertoo Volvo EC460BLC –kaivukonetta ajava Monday Johnson.

”Ohjaamon ilmastointilaite pitää sisätilat viileinä ja vaihtelevassakin maastossa koneen balanssi on osoittautunut hyväksi.”

Johnson on rakentanut kivimuuria kahden vuoden ajan ja kellottanut 5000 tuntia Volvonsa mittariin.

”Johnson työskentelee Volvonsa kanssa erittäin haastavissa töissä. Muurilla on tultava toimeen kivien, hiekan, suolaveden ja suolaisten tuulien kanssa. Nämä olosuhteet kuluttavat konetta kaikin tavoin normaalia enemmän. Tämän takia koneet on huollettava säännöllisesti ja maahantuojan, SMT-Nigerian teknisen tuen rooli Volvolta on tärkeä”, lisää työnjohtaja George Tawk.

”Täällä Afrikassa koneissa pitää olla trooppisiin oloihin räätälöity moottori ja Volvo pystyy tarjoamaan koneisiinsa sellaiset.”

Video Eko Atlantic -projektista.

Toinen ilmasta kuvattu video, joka antaa kuvan työmaan laajuudesta.

Lue seuraavaksi