Uutiset

Työkoneet

Ei varaa kokeiluihin, siksi Rammer

Timo Tanskanen on kahden viime vuoden ajan urakoinut aluepalvelua Kylylahden kaivoksella. Urakkaan kuuluu monipuolisesti erilaiset kaivoksen avustavat työt, kuten materiaalihuolto tunneleihin. Maaliskuun alusta alkaen hänelle on kuulunut myös malmin rikotus kentällä.

Uusi  Rammer 2577 tuli Tanskaselle maaliskuussa ja huhtikuun lopulla sille oli kertynyt reilu 200 käyttötuntia. Hankintapäätös oli luotettavalla pohjalla. ”Edellisellä urakoitsijalla oli käytössä samanlainen vasara eikä sen kanssa ollut mitään ongelmia. Ei siihen muuta kuin piikkejä vaihdettu”, sanoo kuljettaja Kari Hakkarainen, joka teki rikotusta myös edellisen urakoitsijan palveluksessa. Tanskasella on rikotuskoneella yrittäjäpohjaiset kuljettajat.

”Varsinkin, kun ei ollut aikaisempaa kokemusta rikotuskoneista, en lähtenyt kokeilemaan mitään outoa merkkiä. Tässä homman pitää toimia, muuten ei tule mitään”, toteaa Tanskanen.

Peruskoneen Tanskanen osti Ojala Machinelta. ”Harrilta sain esimerkillisen hyvin tähän työhön varustellun ja suojatun koneen”, kiittelee Tanskanen. Doosaneita Tanskasella on ollut ennenkin kolmekin kappaletta, mutta tätä pienempiä.

Polvijärvellä sijaitsevan, vuonna 2010 avatun Kylylahden kupari- ja kultakaivoksen on rakentanut Kylylahti Copper Oy, joka on australialaisen kaivosyhtiö Altona Miningin tytäryhtiö. Maanalaisesta kaivoksesta malmi kuljetetaan maanpäälle välivarastokentälle, jossa ylisuuret kivet rikotetaan. Malmi kuljetetaan kentältä rikastettavaksi 43 kilometrin päässä Kaavin Luikonlahdessa sijaitsevalle rikastamolle.

Timo Tanskanen on polvijärveläisiä ja toiminut traktori- ja kaivukoneurakoinnin parissa. Kylylahden kaivoksen aukeamisesta lähtien mies on urakoinut pääasiassa siellä. Kaivospalvelun peruskoneena Tanskasella on Lännen 8600G -kaivurikuormain. Tämä nykyinen kone on ollut käytössä vasta helmikuun alusta lähtien, mutta on jo viides vastaava kone hänellä. ”Tällainen kone on todella monipuolinen ja sopiva maanalaisen kaivoksen palvelussa, varsinkin kauhanpyörittäjällä varustettuna”, mainitsee Tanskanen.

Kivi on tässä pääasiassa kohtuullisen pehmeää. Kuluttavaa se on siitä huolimatta ja piikkejä kuluu. Tosin välillä on hyvinkin kovia kiviä. Toisinaan kivi on hyvinkin pieneksi louhittua, mutta toisinaan rikottavaa on enemmänkin. Kivet on rikottava alle 500 mm kokoon.

Automaattirasvauslaite huolehtii, että vasara pysyy hyvin rasvattuna koko ajan.

Marakonin huollolle kiitoksia, aina on neuvoja saatu tarvittaessa ja paneutuminen asiaan on aina ollut kiitettävää”, sanoo Hakkarainen. Marakonin palvelua on ehtinyt jo Tanskanenkin kokeilla. ”Pikaliitin ei ollut peruskoneeseen sopiva, mutta se kyllä vaihtui sopivaan vauhdilla. Olen kyllä hyvin tyytyväinen palveluun”, vahvistaa Tanskanen.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi