Uutiset

Työkoneet

Ecomeca-murskakauhalla rakennusjätteistä teiden ja rakennusten pohja-ainetta

Maaliskuussa Vaasan Silmukkatiellä Kuusakoski Oy:n työmaalla Jari Rekola murskasi Ecomeca-kauhalla purettavan talon perustuksia. ”Kaikkiaan murskattavaa oli 2000–2300 tonnia, jonka kauha pystyy optimioloissa murskaamaan 20 tunnissa”, Arttu Malkamäki kertoo. Silmukkatien kohde on uutuuskauhamurskaimelle hyvin sovelias, koska tontilla on hyvin vähän tilaa perinteiselle murskauslaitokselle. ”Rakennusjätteen murskaaminen ja hyödyntäminen työmaalla vähentää kuljetuskustannuksia ja jätemaksuja kun murskattu aines käy rakennusten ja teiden pohja-aineeksi”, Arttu Malkamäki selvittää. Viime syksynä keksintö sai Pohjanmaan INNOSUOMI-palkinnon Ely-keskuksen, Tekesin ja Keksintösäätiön järjestämässä kilpailussa.

Parin kuukauden testiajojen jälkeen kauhalle tehtiin patenttihakemus ja nyt on alkanut sen myynti ja markkinointi. Nolla-sarja on valmistumassa ja ensimmäinen Meca 100 toimitetaan asiakkaalle huhtikuun alussa. Kolmen Malkamäen vel­jeksen; Artun, Matiaksen ja Mi­kaelin pyörittämä yritys perustuu isä-Jorman ideoimaan murskainkauhaan.

”Markkinoilla olevat, kovan materiaalin murskaukseen tarkoitetut kauhat ovat perinteisesti ns. leukamurskaimia. Meillä kauhassa on kaksi rumpua, jotka on varustettu vaihdettavilla kovametallikärkisillä terillä. Murskaus tapahtuu takimmaisen rummun kovametallikärkite­rien ja karbidipinnotteisilla kulutuspaloilla päällystetyn murskainlevyn avulla. Hieno materiaali seuloontuu ja tippuu pois jo ennen murskausta, näin murska ei pääse tukkeutumaan”, kertoo Arttu Malkamäki.

”Kauhalla voidaan murskata kaikkea kovaa rakennusjätettä kuten betonia ja tiiliä. Myös ns. säästöbetonin murskaus onnistuu eikä ki­vienkään murskaus ole ongelma. Terät rummuille on vaihdettavissa nopeasti irrottamalla sokka terän takaosasta”, kertoo Arttu Malkamäki.

Kauhaa on saatavilla kolmessa eri kokoluokassa. Pienin malli on Meca 70. Tyyppinumero on yhtä kuin kauhan kidan leveys senttimetreinä. Kauha on hydrauliikkakäyttöinen ja voimansiirto rummuille tapahtuu ketjuvälityksellä. Murskausvoima saadaan aikaan murskainrummulla olevilla vauhtipyörillä. MECA 70 soveltuu kaivukoneille 21–25 tonnia ja sen tilavuus on 650 litraa. Lisälaidoilla tilavuus voidaan nostaa 750 litraan. Kauha painaa 3350 kiloa.

Meca 100 -mallin tilavuus on 920/1060 litraa ja paino 3650 kiloa. Peruskonesuositus on 25–35 tonnia. Suurinta mallia MECA 130 vastaavasti suositellaan painoluokkiin 30–40 tonnia. Kauhan paino on 3950 kiloa ja tilavuus 1190/1370 litraa.  

Lue seuraavaksi