Uutiset
Drillcom RD22 – tehokasta kallioporausta pienellä tehontarpeella
Drillcom Oy:n synnyn taustalla on alkujaan Janne Virtasen idea vuodelta 2003 valmistaa perinteinen ja varmatoiminen porakone. Hän oli työskennellyt alan yrityksessä palkollisena ja siirtyi sieltä Tampereen teknilliseen yliopistoon opiskelemaan mekaniikkasuunnittelua. Vuodesta 2006 Virtanen toimi insinööritoimistossa konesuunnittelijana. Idea porakoneesta sai uudelleen tuulta purjeisiinsa vuonna 2009, kun Virtanen ryhtyi toteuttamaan protokoneen rakennusprojektia.
Ensimmäiset kokeet koneella tehtiin vapun aikaan vuonna 2010. Sen jälkeen kone oli koekäytössä Itä-Suomessa reilun kuukauden ja heinäkuusta eteenpäin protokone on ollut käytössä Peipohjan Kiviveistämöllä Kiukaisten Asennuspalvelu Oy:n valmistamassa poravaunussa. ”Peipohjalaisten louhimolla oli kaluston kestävyysongelmia aikaisemman porakoneen kanssa, mutta nyt kalustotappiot ovat tämän meidän vasaramme kanssa olleet pieniä. Myös Kiukaisten Asennuspalvelu on ollut tyytyväinen tuotteemme hinta/laatu -suhteeseen”, kertoo Virtanen. Kiukaisten Asennuspalvelu on jo ottanut Drillcomin vasarat kaikkiin pienempiin malleihinsa vakiovarusteeksi ja kaikki tarpeet tulevat täytetyiksi Drillcomin seuraavaksi suuremman porakoneen tullessa markkinoille.
Yritys on toiminut viime syksystä Drillcom -markkinointinimellä, ja Drillcom Oy rekisteröitiin Edustusliike Satsi Oy:n uudeksi toiminimeksi kesäkuussa 2011. Yhtiötä pyörittävät Virtasen lisäksi myös aikaisemmin kallioporakonealalla työskennelleet Teemu Hänninen ja Heikki Tervonen, joilla on pitkä kokemus porakonefirmassa työskentelystä, ja näkemystä alan tuotteista yli 12 vuoden ajalta. Uusiin tiloihin Drillcom muutti kesäkuun alussa ja toimii nyt Realmachineryn kanssa samassa rakennuksessa Nokialla. Tilat mahdollistavat entistä suuremmat tuotantomäärät ja laajemmat mahdollisuudet korjaustoimintaan kuin aikaisempi paikka. Porakoneiden kokoonpanoa varten oli kesä-heinäkuun vaihteessa rakenteilla puhdas tila. ”Paineita henkilökunnan lisäämiseenkin olisi”, lisää Tervonen.
Yksinkertainen, mutta tehokas
Porakoneen mallimerkinnän RD22 kirjaimet tulevat sanoista ”rock drill” ja luku käytettävän porakangen niskan koosta 22 millimetriä. Olemassa ovat myös mallit RD25 ja RD28, joissa itse porakone on sama, mutta käytettävä kalusto on erilainen; mallissa RD28 on erillishuuhtelu ja kierreniska. ”Kehitteillä on jo seuraavan kokoluokan porakone, jonka mallimerkintä tulee olemaan RD32 ja sillä saadaan 45-70 mm reikäkokoja, jopa 76 mm reikää. Tavoitteena on saada tämä kone koekäyttöön vielä tämän kesän aikana”, kertoo Virtanen.
Drillcomin porakoneen suunnittelun lähtökohtana on ollut mahdollisimman pienet vaatimukset peruskoneelle ja mahdollisimman yksinkertainen ja huoltoystävällinen rakenne. ”Porakoneen energiatehokkuus on tässä keskeistä, jotta pienilläkin hydrauliikan tuotoilla saadaan tehokkaasti reikää aikaiseksi. Iskumäntä on suunniteltu ja muotoiltu siten, että energiaa siirtyy kiveen mahdollisimman paljon. Voimaa säästyy myös alhaisen syöttövoiman tarpeen ansiosta, ja pieni syöttövoima merkitsee myös alhaista pyöritysvastusta. Koska tarvittavan energian määrä pysyy kurissa ja se siirtyy tehokkaasti kiveen, seuraa tästä vähäinen kaluston lämpeneminen ja sitä kautta kaluston kuluminen on vähäistä. Matalammalla taajuudella toimiva kone antaa myös helpommin anteeksi väärää käyttöä.”
RD22:n rakenne on hyvin yksinkertainen. Iskupaketissa ja venttiilikoneistossa on vain yksi liikkuva osa kummassakin. Osat ovat umpinaisista terästangoista ja leikkeistä koneistettuja, eivät valuosia, kuten yleensä. ”Nämä osat eivät ehkä ole yhtä kauniita katsella kuin valuosat, mutta edut ovat korjattavuudessa. Runko on tällöin periaatteessa ikuinen. Kaikki porakoneet kavitoivat jossakin määrin, tässä ratkaisussa venttiilin pesä on erillinen ja helppo vaihtaa. Teräksestä valmistetut osat mahdollistavat myös korjaushitsauksen ja näppärä kyläseppä tekee tarvittaessa itsekin kavitaatiokorjauksen täytehitsaamalla. Korjaamiseen ei tarvita erikoistyökaluja, joten periaatteessa korjaaminen onnistuu millä tahansa korjaamolla. Myöskään etukannen pultteihin ei kohdistu erityisiä voimia, sillä tyhjäiskulla runkorakenne vastaa päätyvaimennukseen”, luettelee Tervonen porakoneen sielunelämän hyviä puolia.
Hyvät kokemukset
Koekäytössä vuoden ollut kone otettiin pajalle avattavaksi tänä keväänä eikä siinä havaittu mitään vikaa. ”Mitään vuotoja ei ollut, mutta tiivisteet uusittiin kuitenkin samalla. Käyttämämme tiivisteet ja laakerit ovat yleisesti markkinoilla olevia standardiosia, joten niiden hankkimiseen ei erillistä varaosaorganisaatiota tarvita ja ne ovat edullisia”, kertoo Tervonen.
Ulkomaankauppa on alue, johon Drillcom aikoo panostaa. ”Etelä-Amerikkaan on jo mennyt kone ja pari on lähdössä Espanjaan. Odotuksia ja näkemyksiä Venäjän kauppaan on myös olemassa”, kertoo Virtanen. ”Koneemme sopii parhaiten pienen öljynkulutuksensa ansiosta pieniin peruskoneisiin, kuten Commandoihin ja traktorialustaisiin ratkaisuihin sekä myös tarvekivipuolelle. Tunnelipuolellakin tätä konetta on jo käytetty pultitukseen. Suuremman mallin myötä mahdollisuudet erilaisiin sovelluksiin kasvavat ennestään.”
Drillcom huoltaa kaiken merkkisiä kallioporakoneita ja tekee lähes mitä tahansa konepajakorjaustoimintaa tämän lisäksi. Porakoneita huollon kautta kulkee keskimäärin yksi joka päivä. Muusta korjaustoiminnasta esimerkkinä on naapurissa toimivan Realmachineryn kanssa tehtävä yhteistyö, jossa Drillcom tekee ja asentaa koneiden varustelussa tarvittavia holkkeja, tappeja ja sylintereitä. Iskuvasaroiden, joiden toimintaperiaate on pitkälti sama kuin kallioporakoneiden, huolto saattaa olla yksi seuraavista Drillcomin aluevaltauksista.
Huoltoverkostoa Drillcom rakentaa kaikessa rauhassa. ”Pääkaupunkiseudulle on tulossa yhteistyökumppani, joka tulee huoltamaan kaikkia porakonemerkkejä kuten mekin täällä Nokialla. Myös pohjoisen suuntaan, esimerkiksi jonnekin Kokkolan korkeudelle olisi mukava löytää yhteistyökumppani. Näin pystyisimme palvelemaan asiakkaitamme entistä paremmin”, vinkkaa Virtanen.
Juha Kuusjärvi