Uutiset

Työkoneet

Doosan DX140LCR-5 saapui Härmään

Doosan Construction Equipment esitteli keväällä Baumassa runsaasti uusia vitosperheen konemallejaan. Muun muassa useamman pyöräalustaisen kaivukoneen, jotka tulevat Suomen kamaralle myöhemmin. Yksi päivitetyistä uutuuksista oli Suomenkin markkinoita ajatellen erittäin kiinnostava malli: kuvan lyhytperäinen DX140LCR-5 (15,5 t/85,9 kW). Ensimmäinen Stage IV -päästöluokkaan päivitetty kone on saatu Suomeen ja tulee olemaan esillä Metkossa, RealMachinery Oy:n osastolla 77.

Dae-Tek Oy:n konepäivillä viime vuoden alussa esiteltiin jo suurempi lyhytperäinen malli DX235 LCR-5. Monet vitossarjaan tehdyt muutokset ovat yhteneväisiä molemmissa koneissa. Esimerkiksi hydrauliikka ja ohjaamo ovat kutakuinkin samat.  Suurin eroavaisuus näissä kahdessa mallissa on moottori. Kun 24-tonnisessa voimanlähteenä on kuusisylinterinen Doosan, on 15,5 tonnin koneessa Cummins korvattu nelisylinterisellä Perkins 1204F -dieselmoottorilla.

 

Yhteistä on, että kummassakaan, Perkinsissä tai Doosanissa, ei käytetä partikkelisuodatinta pakokaasujen jälkikäsittelyyn vaan pakokaasujen takaisinkierrätys (CEGR), hapetuskatalysaattori (DOC) ja selektiivinen katalyyyttinen pelkistäminen (SCR) eli AdBlue on käytössä. Valmistajan mukaan Perkins antaa nykymallissa kuusi prosenttia enemmän tehoa ja myös kolmen prosentin lisäyksen vääntömomenttiin.

Ylävaunun kääntöön on tullut lisää potkua. Doosan kertoo lisänneensä momenttia 8-11 prosenttia mallista riippuen. Käytännössä täysi kauhallinen kääntyy nyt vastamäenkin suuntaan kevyemmin. Voimansiirron nopeusalueen vaihto nopeasta hitaaseen tapahtuu automaattisesti kuorman kasvaessa. Kun rasitus hellittää, vaihtaa automatiikka jälleen nopealle puolelle.

Vähemmän litroja

Polttoaineen kulutuksen vähentäminen on uusissa vitosperheen malleissa ollut Doosaninkin johtotähtenä. Kulutusta varmasti pienentää sekin, että uudesta seitsemän tuuman näytöstä voi nyt helposti lukea päivittäisen ja pitkä ajan kulutuksen. Automaattinen, 800 minuuttikierroksen tyhjäkäynnille pudotus sekä automaattinen moottorin sammutus ovat niin ikään ominaisuuksia, jotka näkyvät miinuksena poltetuissa litroissa. Kun ympäristön lämpötila laskee alle +10 asteen, nousevat tyhjäkäyntikierrokset lukemaan 1100 r/min.

Polttoaineen kulutukseen vaikuttaa myös Doosanin uusi SPC-tekniikka (Smart Power Control). Se säätää moottorin ja hydrauliikan tehoa työtehtävän mukaan eli reagoi siihen onko työ raskasta vai kevyttä. Koska kaikkia neljää työaluetta (Power Plus, Power, Standard ja Eco) voidaan nyt käyttää sekä SPC päällä tai pois päältä, on työalueiden määrä kasvanut ikään kuin kahdeksaan.  Kun kone käynnistetään on SPC oletusarvoisesti päällä. Valmistaja lupaa polttoaineen kulutuksen olevan näin viisi prosenttia pienempää kuin ilman sitä.

Eikä tässä vielä kaikki. Järjestelmässä on erillinen polttoaineen säästövalinta (Fuel-saving mode). Jos tämä toiminto on valittu, käynnistyy järjestelmä aina Standard-alueella. Jos ei, käynnistys palauttaa aina viimeksi päällä olleen työalueen.

Lisätilaa ohjaamoon

Ohjaamo on hieman aiempaa suurempi leveyssunnassa. Lisäystä on tullut 30 millimetriä. Pituus ja korkeus ovat entisellään. Hieman lyhennettyjen kaivuvipujen kiinnitys on siirretty istuimen jousitetun osan yläpuolelle, mikä parantaa kaivutuntumaa entisestään. Lisähydrauliikkaa voi ohjata joko kaivuvipujen peukalopyörillä tai vaihtoehtoisesti kaksisuuntaisella jalkapolkimella. Kuljettaja voi näytön valikosta valita jomman kumman hallintatavan. Lattialla on em. lisähydrauliikka- ja ajopolkimien lisäksi suoraan ajon poljin lisävarusteena, joka helpottaa kulkua silloin, kun ohjausliikkeitä ei tarvita.

Uuden vitossarjan ohjaamo on hieman leveämpi kuin aiemmin. Doosanin vakiovarusteena on suoraan ajon poljin.

Hydrauliikassa on oikeanpuoleisen kaivuvivun painonappiin alistettu boost-toiminto, joka antaa hetkellisesti lisätehoa kaivuhydrauliikkaan. Seitsemän tuuman värinäyttö on uusi. Vanha tumma taustaväri on hylätty ja nyt mittaristot erottuvat aiempaa paremmin. Valikoissa liikkuminen tapahtuu joko suoraan toimintonäppäimillä näytön alta tai kaivuvivun vieressä olevan hallintakiekon avulla. Alivalikoiden avaamiseksi ei tarvitse enää kahlata läpi useita sivuja. AdBlue-nesteen mittari näytössä on uusi. Peruutuskameran näkymän avaaminen ei enää mykistä koko muuta näytön tarjontaa. Varoitusvalot ja nestetasomittarit on edelleen luettavissa kameran ollessa aktiivisena.

Uutuutena on vedestä polttoaineessa varoittava hälytysääni ja samalla näyttöön tulee info asiasta. Mikäli kuljettaja on pitkään välittämättä varoituksesta, moottori sammuu itsestään ja estää työskentelyn. Doosan on uusinut myös puomiston tappien holkit. Niiden luvataan olevan nyt pitkäikäisemmät kuin aiemmin.

Tehtaan tarjoama vakiomalli varustellaan 600 millimetrin telalapuilla, jolloin koneen leveys on 2,59 metriä. Monopuomi on vakiona, mutta koneen saa myös taittopuomilla varustettuna. Käyttämällä 500 millimetrin telalappuja, koneen kokonaisleveys pienenee 2,49 metriin. Kun koneen pyörityssäde kääntökehän keskeltä vastapainoon on vain 2205 millimetriä, niin kyseessä on urbaanin maailman ahtaisiin työtehtäviin hyvin istuva tulokas.

Uusi seitsemän tuuman näyttö tarjoaa runsaasti dataa ja hallintamahdollisuuksia. Eri työalueita on valittavana neljä.

Lue seuraavaksi