Uutiset

Työkoneet

Dardat tehokkaina Wärtsilän voimalaitoksella

Hansa-Machines toimitti vaasalaiselle purkualan yritykselle Sparal Oy:lle neljä Darda C 12 N -halkaisusylinteriä voimayksikköineen. Halkaisusylinterit pääsivät yhdessä töihin, kun Maarianhaminan Wärtsilän dieselkäyttöisellä lämpövoimalalla (46 V 18) piti purkaa neljä metriä leveä, 2,5 metriä korkea ja 17,5 metriä pitkä massiivinen, raskaasti raudoitettu betoninen konepeti, jonka kannen vahvuus oli 1,3 metriä.

Darda-kiilojen avulla työ pystyttiin suorittamaan huomattavasti pienemmillä purkukoneilla pysyen silti aikataulussa. Purkukoneeksi valittiin Mecalac 8MCR ja siihen sopiva vasara. Tämä kone mahtui juuri ja juuri oviaukosta sisälle. Mecalac soveltuu puomistorakenteeltaan erinomaisesti ahtaan paikan työskentelyyn sekä piikkaus- ja purkutöihin.

Kun 320 tonnia painava 10 MW:n voimalaitos generaattorilla haalattiin rakennukseen vuonna 1990, oli entisen hiilivoimalaitoksen etuseinä purettuna. Myös tätä urakkaa aloitettaessa ajateltiin, että tämä noin 10 metriä leveä ja 20 metriä korkea tiiliseinä olisi pakko purkaa. Dardojen avulla säästyttiin niin julkisivun purulta kuin myös jälleenrakennuskustannuksilta, eikä näin ollen talotekniikkaakaan tarvinnut purkaa/siirtää siltä osin.

Kiiloille porattiin raskaasti raudoitetuissa osissa timantilla 100 millimetrin reikiä ja käytettiin Dardan paineenlevittimiä. Näiden lisäksi porattiin paineilmaporalla 45 millimetrin reikiä raudattomiin kohtiin.

Tavallisimmin Darda-halkaisusylintereitä käytetään kivenhalkaisuun, mutta ne soveltuvat hyvin myös muun muassa betonirakenteiden äänettömään rikotukseen.


Lue seuraavaksi