Uutiset

Työkoneet

CitySkid on ketterä kaupunkimurskain

Kaupunkien keskustoissa tapahtuva purku- ja saneeraustyö on haasteellista monestakin syystä, mutta yksi merkittävimmistä on purkumateriaalin käsittely. Purkumateriaali ajetaan usein muualle murskattavaksi, vaikka työmaalla olisi tarvetta kiviaineksesta.

Vimelco Oy on tuonut suomalaismarkkinoille kompaktin kaupunkimurskaimen, joka soveltuu niin kiven, tiilen kuin betoninkin murskaukseen. Käytön ohella kompakti koko helpottaa myös murskaimen siirtoja työmaiden välillä.

– Suomalaismarkkinoilta on puuttunut helposti liikuteltava citymurskain, joka mahtuu työskentelemään saneeraus- ja purkutyömailla, kertoo Vimelcon Jarmo Syrjälä.

Saksalaisvalmisteinen CitySkid 7V4-murskain on alkujaan kehitetty itäsaksalaisille purkutyömaille, mikä tarkoittaa käytännössä erittäin yksinkertaista rakennetta. Syrjälän mukaan murskaimen huolto- ja korjaustoimet sujuvat ilman erikoistyökaluja tai -osaamista. Normaali asentajaosaaminen pitää murskaimen työkunnossa, koska laitteesta ei löydy lainkaan elektroniikkaa. Laitteen ohjaus ja käyttö tapahtuu toimintavarmojen releiden avulla.

Helppo siirtää

Kompakti koko tarkoittaa helppoa käytettävyyttä työmailla, mutta myös siirron ja pystytyksen helppoutta. Painoltaan 15 tonnin murskaimen kuljettaminen hoituu koukkuvaihtolava-autolla ja pystytys tai kuljetuskuntoon laittaminen sujuu 15 minuutissa. Tarvittaessa CitySkid voidaan nostaa myös lavetille kuljetuksen ajaksi.

Leukamurskain saa käyttövoimansa taloudellisesta 80 kilowatin (100 KVA) dieselmoottorista, joka tuottaa virtaa koko laitoksen pyörittämiseen. Dieselmoottorin ohella murskainta voidaan käyttää myös verkkovirran avulla. Syöttöaukon koko on 700 x 500 milliä ja valmistaja lupaa murskaimen tuntikapasiteetiksi 30-120 tonnia materiaalista riippuen.

– Hyvinkäällä tehdyn koeajon aikana pääsimme noin 100 tonnin tuntivauhtiin, kertoo Syrjälä.

CitySkid-murskaimella voidaan tehdä 30-140 millin lopputuotetta, joka ajetaan kasaan 800 millin levyisellä ja 7 metrin pituisella hihnakuljettimella, joka purkaa lopputuotteen 2,8 metrin korkeudesta. Hihna voidaan kääntää käsikäyttöisen vinssin avulla kuljetusasentoon. Murskaimessa on esierottelumahdollisuus hienoainekselle, joka voidaan ajaa sivuun lisävarusteena saatavalla hihankuljettimella. Ilman kuljetinta hienoaines ajetaan murskatun lopputuotteen sekaan. Metallien erottelua varten murskain voidaan varustaa magneettierottimella.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi