Uutiset

Työkoneet

Caterpillar tuo sarjavalmisteisen hybridin Baumaan

 Kyseessä on hybridikaivukone mallia 336E H. Koneen peltien alle piilotettua hybriditekniikkaa ei tiedotteessa kovin tarkkaan selitetä, mutta kyseessä lienee Catin omaa patenttia oleva, aivan uusi hydraulijärjestelmä. Uusien patenttien määräksi koneessa mainitaan jopa 300. Hydraulienergiaa otetaan Catissakin talteen käännön jarrutuksesta ja sitä varastoidaan paineakkuihin uudelleen käyttöä varten.

”Kehittämämme hybriditeknologia on aivan uusi, eikä sen aina tarvitse olla sähköä hyödyntävä. On monia tapoja varastoida ja luovuttaa energiaa, meillä polttoainetta säästävä teknologia nojaa hydrauliikkaan”, kertoo tuotepäällikkö Ken Gray.

”Jo vuosia Caterpillar on tutkinut ja kokeillut erilaisia hybriditeknologioita, mutta vasta nyt toteutimme asian uudelta suunnalta. Isot kaivukoneet kuluttavat perinteisesti paljon polttoainetta, joten hybridiversio 36 tonnin ”työhevosesta” 336E oli luonnollinen valinta ensimmäiseksi uuden sukupolven koneeksi”, jatkaa Gray. Hybridin omistajan käyttökulujen luvataan olevan huomattavasti standardimallia pienemmät.

Catilta muistutetaan myös, että jatkuva tuotekehitys hybrideissäkin jatkuu edelleen. Myös sähkön käytön tutkimista hybriditeknologiassa jatketaan edelleen.

Catin 300-sarjan kaivukoneet esiteltiin vuonna 1994. Standardimalli 336E tuotiin markkinoille pari vuotta sitten ja se korvasi suositun kaivukoneen 336D. 336E on varustettu Stage IIIB/Tier4i moottorilla.

Uudessa hybridimallissa 336E H luvataan olevan kaikki perusmallin 336E piirteet ja ominaisuudet tallella. Suurin eroavaisuus on polttoainetaloudessa, kerrotaan Catilta.

Valmistajan omissa koeajoissa hybridimallia on verrattu mm. 335D-malliin. Tiedotteen mukaan säästö on jopa 50 prosentin luokkaa.

Uudempaan 336E-malliinkin verrattuna päästään 25 prosenttia pienempään kulutukseen. Nykyisillä polttoainehinnoilla Caterpillarin insinöörit ovat laskeneet, että korkeampi hankintahinta tulee asiakkaalle takaisin jo vuodessa. Hybridin hiilijalanjälki on myös pienempi kuin standardimalleilla, joten uutuus on sijoitus entistään kiristyvien ympäristölakien ja -määräysten tulevaisuuteen.

Uutuus on siis esillä keväällä Baumassa ja tilauksia jälleenmyyjät alkavat ottaa vastaan helmikuussa 2013. Toimituksien lasketaan alkavan maaliskuussa ensi vuonna. OP.

Lue seuraavaksi