Uutiset

Työkoneet

Cat–mallistoon uudet lippulaivat – Järeät kaivukoneet kaivoksille

Molemmat kaivukoneet ovat saaneet lisää mm. hydrauliikan tehoa. Kuormantuntevassa hydraulijärjestelmässä on kolme pumppua, käännöllä on oma piirinsä. Käännön venttiili on vaimennettu ja valmistajan mukaan käännön epätarkkuus vähenee ja ylävaunun jarrutus on pehmeää.
Hydrauliikan tehon nousu on tuonut kauhalle lisää murtovoimaa ja työkiertoon lisää tehokkuutta, kun hydrauliikan toiminnot ovat myös entistä nopeammat. Kauhavarren sekä kauhan sylinterien läpimittaa on kasvatettu vastaamaan hydrauliikan nostettua tehoa. Esimerkiksi mallissa Cat 374D kaivuvoimat ovat Caterpillarin mukaan kasvaneet 24 prosenttia edelliseen malliin verrattuna. 390 DL on saanut kaivuvoimiin yhdeksän prosenttia lisää tehoa ja nostovoimaan jopa 14 prosentin korotuksen. Vastapaino onkin Belgian tehtaan suurimassa koneessa kasvanut 12,4 tonniin; se on kuusi prosenttia raskaampi kuin edeltäjässä 385C. Lisähydrauliikan toimintoja ja säätöä ohjataan monitorilta.

ACERT säästää polttoainetta

Mallissa Cat 374D L on moottorina Catin ACERT C15 ja suuremmassa vastaavasti C18. Moottoritehot ovat 355 ja 390 kilowattia eli 476 ja 523 hevosvoimaa. Cat kehaisee uudet ACERT –moottorit tähänastisista polttoainetaloudellisimmiksi. Osaltaan hyvään polttoainetalouteen vaikuttavat hydraulisesti molempiin suuntiin pyörivät tuulettimen siivet. Pyörintäsuunta on valittavissa ohjaamon näyttöruudulta.
Kaivukoneiden alavaunut on pantu kutakuinkin uusiin puihin. Komponenttien kestävyyttä on parannettu mm. valettujen johtopyörien ja uusittujen perusketjujen avulla. Myös tela- ja alarullia on kehitetty mm. tiivisteiden osalta.
Sekä alavaunun että puomin ainevahvuuksia on kasvatettu. Myös vastapainon kiinnitys on astetta järeämpi. Nämäkin muutokset ovat tietenkin osaltaan vaikuttaneet kasvaneisiin työpainoihin. Valmistajan mukaan myös puomien hitsaustekniikkaa on kehitetty vähentämään puomiin jääviä hitsausjännityksiä. Varsinkin saumojen liitoskohtien parempi jatkuvuus poistaa pisterasituksia. Valmiiksi hitsattujen kauhanvarsien ja puomien lopulliset jännitykset poistetaan lämpökäsittelyssä hitsauksen jälkeen.

Ohjaamossa uusi näyttö

Paineistettu ohjaamo molemmissa koneissa on yhteneväinen ja varustettu vakiona mm. automaatti-ilmastoinnilla. Ohjaamo on kiinnitetty runkoon uudenlaisilla kumityynyillä, joiden avulla valmistaja kertoo melutason ja tärinän ohjaamossa edelleen laskeneen. Melutason laskemista on auttanut myös hydraulipumppujen ja venttiilien sijoittaminen etäälle kuljettajan työpisteestä.
Molemmissa koneissa on ilmajousitettu istuin ja hallintavipujen konsoli on säädettävissä itsenäisesti sekä korkeus –että pituussuunnassa. Säätö tapahtuu uuden värillisen näytön kautta. Edelleen vipujen herkkyyskin on säädettävissä samalla tapaa näytön kautta.
Näytöstä kuljettaja voi säätää monia ominaisuuksia sekä lukea monenlaista dataa. Työskentelyalueita voidaan valita kahdesta eli vaihtoehdot ovat täystehon tarjoava ”high power” ja taloudellisuutta antava ”economy”.
Valmistajan mukaan molemmat tehoalueet tarjoavat täsmälleen samat kaivuvoimat, mutta economy –alueella tuottavuus on pienempi ja se alentaa polttoaineen kulutusta.
Uudesta näytöstä voidaan lukea reaaliaikainen polttoaineen kulutus, mikä helpottaa omien työtapojen tarkkailua. Peruutuskamera on vakiona ja kytketään näkymään samalle näytölle. Myös puomiin tai koneen sivulle voidaan asentaa lisää kameroita.
Molemmissa koneissa on vakiona halogeenivalaistus, joka voidaan korvata kirkkaimmilla Xenon HID –kaasulampuilla. Ohjaamon katolla olevat valot ovat aikakytkimellä varustetut. Kuljettaja voi siis poistua pimeässä koneelta turvallisesti.
Koneiden huollettavuus on sekin parantunut eikä vähiten ylävaunun molemmille sivuille sijoitettujen, 500 millimetriä leveiden huoltotasojen ansiosta. Kaikki muut suodattimet paitsi polttoainesuodatin ovat vaihdettavissa koneen vasemmalta sivulta. Ilmansuodatin on kaksielementtinen. Koneessa on myös erillinen huoltovalo.
Huoltoväli mm. moottoriöljyn ja suodattimen vaihdolle on 500 tuntia.
Koneen elektroninen tehonsäädin on nyt siirretty ohjaamosta ilmansuodattimen kanssa samaan tilaan. Näin ohjamaon lattia voidaan pestä ilman riskiä EPC –komponentin vioittumisesta. Tosin yksikkö ja sen sähkökomponentit ovat nytkin vesitiiviitä ja kosteudelta suojattuja. Uusien koneiden toimitukset Suomeenkin ovat jo käynnissä.

Katso Youtube-video tästä.

Lue seuraavaksi