Uutiset

Työkoneet

Cat 770G ja 772G Stage IV -aikaan

Suuremmista G-sarjan kiviautoista tuttuja muutoksia on tehty nyt myös pienempiin Cat-autoihin, mallimerkinnöiltään 770G (40 t/356 kW) ja 772G (52 t/410 kW). Stage IV -vaiheen Cat-moottorit, voimansiirron luistonestojärjestelmä, uusi runko sekä jäähdytystehon kasvattaminen ovat autoihin tehtyjä muutoksia.

Polttoainetta säästäviä ratkaisuja ovat kaksi eri ajoaluetta (Economy ja Adaptive Economy), jotka optimoivat moottorilta otettavaa tehoa koko työkierron aikana. Kuljettaja valitsee nämä käyttöönsä napin painalluksella.

Uusissa autoissa voimansiirto siirtyy automaattisesti vapaa-asentoon, kun jarruja painetaan yli 15 sekunnin ajan.  Ja heti kun jalka nousee jarrupolkimelta, voimansiirto kytkeytyy taas päälle. Toiminto on täysin näkymätön kuljettajalle.

Moottorit autoissa ovat C15 ja C18, jotka käyttävät Stage IV –vaiheen päästöjen alittamiseksi SCR-teknologiaa. Paksusta muovista tehty, 21,2 litran vetoinen ureasäiliö sijaitsee polttoainetankin yhteydessä.  Catin mukeaan ureasäiliö pitää täyttää aina polttoainesäiliön täytön yhteydessä. Ohjaamossa on mittari myös urean määrälle. Sekä urean suihkutusta tekevä injektori että ureasäiliö lämmitetään moottorin jäähdytysnesteen avulla.

Uusi voimansiirron hallinta on Catin nimeämänä APECS. Lyhenne tulee sanoista  “Advanced Productivity Electronic Control Strategy”.

Sen eduiksi mainitaan nopeampi vaihteiden vaihtuminen, parempi kiihtyvyys, sitkeämpi rinteen nousu ja nopeammat työkierrot.

Edelleen Cat lupaa, että järjestelmä vaihtaa tehon ja momentin suhteen juuri optimikohdissa ja kaikkinainen komponentteihin aiheutuva rasitus on pienempää kuin aiemmin.

Kuljettajalle uusi voimansiirto antaa tasaisen kyydin ja tavara pysyy lavallakin paremmin. Luistonesto toimii Catin lupausten mukaan nyt paremmin alhaisillakin nopeuksilla ja järjestelmä huomioi myös ohjauskulman.

Molempien autojen rungot ovat entistä vahvempia ja kriittisiä kohtia on vahvistettu. Kuljettajan ohjaamoon ja ohjaamosta kipuamista on helpotettu lisäämällä kaiteita ja käsikahvoja. Myös tuulilasia puhdistaessaan kuljettaja voi tukeutua kahvoihin.

Keskelle sijoitetussa ohjaamossa on täysin uusi istuin ja entisestään tehostettu ilmastointi-/lämmityslaite.

Autoissa on vakiona kaikki informaatiojärjestelmät, joista tietoa saa näkyviin näyttöruudulle ohjaamossa.

VIMS 3G (Caterpillar’s Vital Information Management System) tarjoaa tietoa koneen kriittisistä komponenteista ja antaa näin ennakkotietoa tulevista huolto- tai korjaustarpeista.

TPMS (Truck Production Management System) kerää informaation massan painoista lavalla ja muistiin voidaan tallentaa 2400 viimeisintä kuormaa.

TKPH- järjestelmä (Tonne Kilometer Per Hour) ) hälyttää kun valmistajan antama rengaskuorma ylittyy.

Lue seuraavaksi