Uutiset

Työkoneet

Case E-perhe – uudet moottorit ja ohjaamon viilausta

Casen uudessa mallistossa pitkäperäiset CX130E (14 t/76 kW), CX160E (17,4 t/91 kW), CX180E (18,5 t/91 kW), CX210E (myös LC ja LCN) (21,7–22,2 t/121 kW), CX250E (25,4 t/133 kW) ja CX300E (29,7 t/193 kW) siirtyvät nyt Stage V -aikaan. Tätä suurempi mallisto on jo aiemmin päivitetty vastaavalle päästötasolle. Moottoreiksi on nyt vaihtunut konsernin omaa tuotantoa olevat FPT:n NEF-moottorit entisen Isuzun sijaan. Pieniä parannuksia on tehty rakenteisiin kautta linjan, mutta ohjaamon muutokset koskettanevat eniten kuljettajaa. Nämäkin kokoluokat tulevat nekin nykyään suoraan Japanista, eivät enää Italiasta.

Ulkomuodoltaan uudet E-sarjalaiset eivät juuri eroa vanhoista D-malleista. Moottorin vaihtuminen onkin varmasti se merkittävin muutos. Malleihin CX210E ja CX250E on laitettu kuusisylinteriset versiot eli mäntiä on kaksi enemmän kuin aiemmin. Kolmesatanen oli aiemminkin jo kuusimukinen ja mallisarjan kaksi pienintä pumppaavat edelleen tehoja neljällä sylinterillä. Neljäsylinterisen N45-moottorin iskutilavuus on 4,5 ja N67:n 6,7 litraa.

Casen uusi tela-alustaisten kaivukoneiden E-perhe (14–30 t) on esitelty ja Suomen maahantuoja Rentti toivoo saavansa ensimmäisen uuden mallisarjan koneen Maxpo-näyttelyyn.

Casen mukaan FPT:n moottoreihin kehitetty pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmä on täysin huoltovapaa 8 000 käyttötuntiin saakka. Järjestelmän puhdistus tapahtuu automaattisesti intervallilla 15–100 tuntia ja kestää 45–100 minuuttia. Työtä voidaan toki jatkaa koko ajan puhdistuksen ollessa käynnissä.

E-perheen uusissa koneissa moottori on nyt FPT, kun se aiemmissa D-malleissa oli Isuzu.

Pakokaasujen takaisinkierrätystä (EGR) ei kummassakaan edellä mainitussa moottorissa tarvita, vaan hapetuskatalysaattori (DOC) ja AdBlue (SCR) sekä hiukkasloukku (PM) riittävät. Casen mukaan tämä ratkaisu vähentää pakokaasujen jälkikäsittelyn komponenttien määrää sekä parantaa polttoainetaloutta. FPT-moottoreissa voidaan käyttää vaihtoehtoisiakin polttoaineita kuten esimerkiksi Neste MY Uusiutuvaa Diesel™:iä. Moottorin vaihto on tuonut Casen uusin kaivukoneisiin myös suuremman AdBlue-tankin. Täyttöaukko on tuotu helpompaan paikkaan.

Vähän rakenteellisia muutoksia

Koneen rakenteisiin on tehty minimaalisia muutoksia. Puomissa hydrauliikkaletkujen ja putkien kiinnityksiä on muutettu tukevammiksi ja pulttaussuunta on muuttunut vertikaalisesta horisontaaliseksi. Joidenkin tappien ja puslien toleransseja on tiukennettu. Myös esimerkiksi kaivupuomin kaaren alapuolelle on lisätty ainevahvuutta. Letkunrikkoventtiilien paikkoja on muutettu siten, että linjojen kytkettävyys on parempi.

Alavaunuihinkin on tehty pieniä parannuksia. Esimerkiksi ylärullien yhden pultin kiinnitys on nyt tuplattu kahteen malleissa CX160E, CX180E, CX210E ja CX250. Alarullien sijoitusta muuttamalla on haettu ajoaikaisen tärinän vähentämistä. Telalappujen kiinnitys mallissa CX300E on nyt vahvemmilla M22-pulteilla. Ajomoottorit ovat niin ikään uudet malleissa CX210E ja CX250E. Öljynvaihtoväli niissä on kasvatettu tuhannesta tunnista kahteen tuhanteen. Myös alavaunun ainevahvuuksia on kasvatettu.

Vielä alavaunuista voisi mainita puhdistettavuuden kohentumisen, kun muta pääsee vapaasti putoamaan telarungon aukosta pois.

Eco tuli

D-mallien hydrauliikassa oli kolme asetusta eli A, H ja SP. Niiden valinta asetti moottorin kierrokset ennalta asetettuun arvoon, eikä kuljettaja pystynyt sitä muuttamaan. Nyt niin sanottuja kaivualueita on neljä eli SP (super power), P (power), E (eco) ja L (lifting). SP on kuten aiemminkin täystehoalue eli moottorin kierrokset ovat tapissa asetuksessa 10. P-asento kattaa entiset A- ja H-asetukset ja kierrokset voi säätää alueella 1–10. Eco-alue on nimensä mukaisesti polttoainetta säästävä. Casen mukaan ecolla kaivettaessa menovettä kuluu viisi prosenttia P-asetusta vähemmän. Nostoasetuksella L vain kierrosalueet 1–6 ovat käytettävissä ja hälytysääni kertoo stabiliteetin ollessa uhattuna.

Jokainen kuljettaja voi säätää myös hydrauliikan virtauksen jakaantumisen eri kaivuliikkeille juuri omien mieltymystensä tai työtehtävän mukaan.

Eri työlaiteasetuksia järjestelmään on ohjelmoitu 10 kappaletta. Hydrauliikka-asetukset ovat valmiina muun muassa iskuvasaralle ja kallistuvalle kauhanpyörittäjälle.

Hydrauliikan muutosten ja uusien moottoreiden avulla Case on parhaimmillaan mitannut 17 prosentin polttoainesäästöjä vanhaan D-mallistoon verrattuna.

Lisää jalkatilaa

E-perheessä ohjaamo on istuimen etupuolelta hieman tilavampi kuin D-malleissa. Koko pituus on pysynyt entisellään, mutta kulkuväylä on väljempi kuin aiemmin. Etäisyys etupilarista vipuihin on kasvanut 50 millimetriä. Lisääntynyt tila johtunee osaltaan uudesta kaivuvipujen sijoittelusta. Ne on nyt integroitu istuimen rakenteisiin.

Näkyvimmät muutokset ohjaamossa ovat uusi 10 tuuman LCD-näyttö sekä kohentuneet säilytystilat. Nyt esimerkiksi kännykälle on oma lokeronsa, mukipidikkeitä on kaksi ja istuimen takana olevat säilytystilat on pantu uusiksi. Sieltä löytyy nyt muun muassa viileä lokerikko eväiden säilytykseen.

Näytön resoluutio on 1280×800 pikseliä, mikä puhuu erinomaisen tarkkuuden puolesta. Kameranäkymät saa näytölle aktiiviseksi kaivutyön ajaksi, mikä lisää turvallisuutta. Edelleen näytön alla on viisi itse ohjelmoitavaa nappia. Niiden avulla voidaan saada näkyviin esimerkiksi polttoaineen kulutuslukema tai muuta dataa. Myös esimerkiksi radion mykistäminen, tyhjäkäynnille pudotus tms. on mahdollista alistaa nappeihin.

Uusi näyttö on 10 tuuman kokoinen ja omaa varsin hyvän resoluution. Eco-toiminto hydrauliikassa säästää Casen mukaan polttoainetta useita prosentteja muihin esiohjelmoituihin kaivuasetuksiin verrattuna.

Ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmän ohjaus tapahtuu sekin näytön avulla, kun D-sarjalaisissa sitä ohjattiin omasta paneelistaan. Venttiilien sijoittelua on parannettu. Case lupaa parantuneen ilmankierron myös nopeuttavan etenkin tuulilasin alaosan huurteenpoistoa pakkasilla.

Vesisuuttimet antavat etulasille nyt sumumaisen suihkun. Sen luvataan parantavan puhtaana pysymistä. Pissapojan säiliön kokokin on kasvanut 1,5 litrasta 3,3 litraan. Vielä voisi mainita, että ajopolkimet ovat 20 millimetriä alempana kuin aiemmin.

Istuimen takana on säilytyslokeroiden lisäksi nyt myös kylmäboksi. QR-koodin avulla voi ladata SiteConnect-sovelluksen omalle älylaitteelle kätevästi.

Ohjaamon puhtaanapitoa helpottaa kahdessa osassa oleva lattiamatto. D-sarjalaisissa yhdestä osasta koostuva suoja painoi 10 kilogrammaa. Nyt E-perheen konetta siivoava kiittää Casen oivallusta kolme ja 4,5 kilogrammaa painavia mattoja siirrellessään.

Huoltohommiinkin on tehty muutoksia. Esimerkiksi erilaisia öljyjen vaihtovälejä on pidennetty. Moottoriöljyn ja suodattimen vaihto tulee ajankohtaiseksi nyt 1 000 tunnin välein, kun D-mallissa ohjeena oli 500 tuntia. Myös muun muassa jäähdyttimien puhdistusta on helpotettu.

Suomen maahantuoja Rentti toivoo saavansa ensimmäisen uuden mallisarjan koneen Maxpo-näyttelyyn.

Lue seuraavaksi