Uutiset

Työkoneet

Case CX470C – marmoria marmoria

Botticino marmori (Marmo Botticino Classico®) tunnetaan maailmanlaajuisesti ja sitä louhitaan Brescian alueelta Pohjois-Italiasta. Kuuluisaa marmoria voi nähdä muun muassa La Scala –teatterissa Milanossa, keskusrautatieasemalla New Yorkissa sekä tunnetuissa tavarataloissa kuten Galeries Lafayettessa Pariisissa sekä Harrodsissa Lontoossa. Kyseessä onkin varsin arvostettu marmorilaatu. Bresciassa marmorin tuotanto on noin 30 000 tonnia vuodessa ja menekki on taattu.

Jo muinaiset roomalaiset rakensivat palatsejaan tästä kivestä, joka on muodostunut italialaiseen maaperään arviolta noin 60-190 miljoonaa vuotta sitten. Nykyään kiven louhinnasta ja tuotannosta vastaa yritys nimeltä Valverde Cooperative, joka muodostuu yhteensä 36:sta eri yrityksestä.

”Me emme myy vain mitä tahansa kiven lohkareita vaan Botticion Classico –marmoria. Nimi takaa marmorille laadun ja tasaiset tekniset ominaisuudet. Tätä kiveä ei saa muualta kuin tästä tarvekivilouhimosta Botticinosta. Kivi työstetään kunnioittamalla sen ainutlaatuisia piirteitä”, runoilee johtaja Maurizio Fraboni (kuva).

Hänen mukaansa koko marmorin tuotanto- ja jalostusprosessista ympäristölle aiheutuvat haittavaikutukset on minimoitu taannoin aloitetulla Marbo-projektilla, joka on saanut useita palkintoja Italiassa.

Työprosessissa kivi räjäytetään irti rintauksesta ja leikataan sen jälkeen timantin avulla lohkareiksi. Ne siirretään kaivukoneilla viimeistelyyn ja sieltä edelleen telakuormaajilla varastointialueelle lastattaviksi pyöräkuormaajilla rekkoihin. Rekat kuljettavat lohkareet lopulliseen jalostukseen rakennusmateriaaliksi.

Konekannassa on kuusi tela-alustaista kaivukonetta sekä kolme telakuormaajaa ja pyöräkuormaajia. Uusin hankinta on Case CX470C –kaivukone.

”Tarvitsimme koneen, joka on turvallinen ja vakaa. Kuljetamme raskaita kuormia jyrkissäkin kallistuksissa. Myös hyvä näkyväisyys ohjaamosta joka puolelle on täällä louhoksella ehdoton edellytys turvalliselle työskentelylle”, lisää Fraboni.

Casen ohjaamon pystypalkit ovat kapeat ja neljä peiliä sekä peruutus- ja sivukamerat tuovat tätä kaivattua näkyväisyyttä. Koska koneen stabiliteetti on ykkösasia italialaislouhoksella, niin kauhanvarreksi koneeseen on asennettu lyhyt 2,9 metrin versio. Se antaa edellytykset siirtää raskaita kivilohkareita pienessä tilassa. Maksimi lohkarepainot kun ovat noin 27 tonnia.

Perheyritys Maren-CMO on paikallinen Case-jälleenmyyjä ja omaa hyvät edellytykset pitää Valverdenkin Caset ajanmukaisesti huollettuna. Käytössä kun on 24 tunnin huollon päivystys sekä 15 huoltoautoa.

Case CX470C painaa noin 50 tonnia ja Stage IIIB –moottorin teho on 270 kilowattia.

Lue seuraavaksi