Uutiset

Työkoneet

Bobcatin pienkuormaajiin kauko-ohjaus

Bobcatin pienkuormaajiin on saatavilla kymmenittäin erilaisia, nopeasti kiinnitettäviä ja irrotettavia työlaitteita. Nyt Bobcat esittelee uuden, radiosignaalilla toimivan kauko-ohjausjärjestelmän, joka voidaan asentaa koneeseen samalla periaatteella, nopeasti paikoilleen ja irti. Järjestelmä kytketään koneeseen plug & play -menetelmällä. Yhtä helposti tapahtuu irrotus, jonka jälkeen kone jää alkuperäiseen käyttökuntoonsa.


Kauko-ohjauksen avulla pyritään parantamaan työn turvallisuutta sekä tuottavuutta. Kuljettaja saadaan pois paikoista, joissa on pölyä, melua, tärinää tai muuten vain on vaarallista olla. Työnteko sujuu nopeammin ja tarkkuus paranee, ja ehkä näin jopa työntekijöiden määrä työmaalla pienenee. Turvallisuustekijänä koneessa on etänä käytettävä hätäpysäytystoiminto sekä putoamisen ja kaatumisen estävät rajoittimet.

Kaukokäytön myötä saadaan parempi näkymä itse työkohteeseen. Se, ja mahdollisuus käyttää monia eri työlaitteita, lisää pienkuormaajan monikäyttöisyyttä. Esimerkiksi töissä, joissa konetta pitää ajaa taaksepäin työskentelyn aikana, helpottuu homman hoitaminen oleellisesti, kun näkyvyys kohteeseen paranee kauko-ohjauksessa. Koneen kuljettaja voi näin myös helpommin kommunikoida työtovereiden kanssa työn edetessä, sen sijaan että istuisi koneen hytissä.

Yksi erittäin sopiva käyttökohde kauko-ohjatulle koneelle on purkutyömaa. Siellä ilma on useimmiten pölyistä ja ympäristö häiritsevän meluisa. Kauko-ohjaus tuo tällöin mahdollisuuden käyttää konetta etäämmältä, jossa melu on vähäisempää eikä ilma ole niin pölyistä. Laivojen lastauksesta ja purkutyöstä saadaan turvallisempaa, kun konetta voi käyttää etäämmältä käsiteltäessä esimerkiksi vaarallisia kemikaaleja. Samoin kierrätystoiminnassa myrkyllisiä materiaaleja voidaan käsitellä riittävän etäältä. Kauko-ohjattu kone soveltuu hyvin myös maamiinojen etsintään ja poistoon. Käyttöä koneelle löytyy myös tulva-alueilla, maavyöryissä ja muissa vaarallisissa kohteissa.

Asennus hetkessä

Kauko-ohjausjärjestelmän asennus onnistuu muutamassa minuutissa, kuten oheinen video kertoo. Järjestelmä soveltuu käytettäväksi kaikkien Bobcatin liukuohjattujen ja telakuormaajien sekä nelipyöräohjattujen kuormaajien kanssa, joissa on vaihtoehdoilla varustettu joystick-ohjaus.
”Pitkän ja perusteellisen testijakson läpikäynyt, Bobcatin kauko-ohjausjärjestelmä on ensimmäinen konevalmistajan itsensä toteuttama alkuperäinen plug & play -menetelmä. Yleensä näitä ovat tarjonneet erilliset laitevalmistajat”, kertoo Bobcatin Alastair Jones. ”Kauko-ohjaus soveltuu hyvin kohteisiin, joissa on rajoitettu näkyvyys tai työn aikana on kommunikoitava muiden kanssa. Näin kuljettajan ei myöskään tarvitse itse mennä kohteeseen, jossa on melua, tärinää tai vaikkapa joitain vaaratekijöitä.”

Uusi plug & play -kaukohallintajärjestelmä toimii radiosignaalilla, ja se voidaan asentaa helposti koneeseen. Yhtä lailla irrotus onnistuu nopeasti. Kone toimii irrotukseen jälkeenkin entiseen malliin. Kauko-ohjaus on suojattu salasanalla. Järjestelmä on kaksisuuntainen tuoden koneen tärkeitä tietoja kauko-ohjaimen 3,5 tuuman värinäytölle, kuten polttoainemäärän, öljynpaineen varoituksen jne. Ohjaimen avulla onnistuvat valtaosa toiminnoista, jotka normaalisti hoidetaan ohjaamossa istuen, kuten kaasun ja kuormaajan käyttö sekä ajotoiminnot, valot jne.
Kauko-ohjaimen mukana toimitetaan kaksi vaihdettavaa akkua. Akun luvataan kestävän 20 tunnin työskentelyn. Ohjain on muotoiltu ergonomisesti käytön sujuvoittamiseksi. Ohjaimen kotelo on tukeva ja säänkestävä. Järjestelmä on pakattu tukevaan salkkuun kuljettamisen helpottamiseksi työmaalta toiselle.

 

Oheisesta videosta selviää, miten helppoa kauko-ohjausjärjestelmän asennus koneeseen on, ja miten koneen käyttö onnistuu etäämmältä. Kauko-ohjauksella hallitun koneen avulla voidaan käyttää useimpia Bobcatin työlaitteita:

 

Tässä toinen video, joka on kuvattu Doosan/Bobcat Demo Days -tapahtumassa 2017:

 

LUE MYÖS: Ensimmäinen Bobcat E10e valmistui

 

 

Lue seuraavaksi