Uutiset

Työkoneet

Bauma 2022 – Bobcatin järeät

Kesällä Bobcat Demo Days -tapahtumassa lupailtiin uusien isojen liukuohjattujen Bobcat-pienkuormaajamallien markkinoille tuloa ja se hetki on nyt. Esittelytilaisuudessa Internetin kautta kerrottiin, että sekä pyörillä oleva Bobcat S86 ja tela-alustalla varustettu T86 ovat nyt tuotannossa Tšekin Dobrisin tehtaalla. Myös uusi TL25.60 kurottaja sai nyt ensi-iltansa.

Bobcat TL25.60 on varustettu Bobcatin Stage V -dieselmoottorilla (55 kW). Tyyppinumeron mukaisesti jatkuva työkuorman kapasiteetti on 2 500 kilogrammaa. Maksimi nostokorkeus on 5,91 ja ulottuvaisuus 3,31 metriä. Tuttu Bob-Tach -kiinnike sallii laajan Bobcat-työlaitevalikoiman käytön.

Ohjaamo on sama ja yhtä tilava kuin R-sarjan muissakin malleissa. Ohjaamossa on uusi viiden tuuman kokoinen näyttö, lisättyä säilytystilaa ja ilmajousitettu istuin. Kallistuva ja korkeussäädettävä ohjauspyörä mainitaan lisävarusteeksi. Bobcatin mukaan erityisen helppoa on ohjaamoon ja ohjaamosta kulkeminen. Ovi avautuu reilusti 90 astetta ja lattia on matalalla.

”Kuten muutkin malliston kurottajat myös TL25.60 tarjoaa hyvän näköalan optimaaliseksi muotoillun konepeiton yli oikealle. Ohjaamon ohuet pilarit edistävät nekin kuljettajan esteetöntä ympäristön havainnoimista. Erittäin pieni kääntösäde antaa ketteryyttä työmaille”, sanoo tuotepäällikkö Florian Hilbert (Bobcat EMEA).

Kurottajan suojauksiin on kiinntetty erikosihuomiota. Pohja on varustettu teräslevyin ja myös hydraulikkan komponentteja on suojattu kriittisissä paikoissa. Voimansiirtokin on koteloitu suojaan.

S86 ja T86

Järeät, R-malliston suurimmat Bobcatit olivat siis jo koeajettavissa kesän tapahtumassa ja nyt niitä saa myös jo työmaille.

Uutuudet siirtävät M-sarjan mallit 700 ja 800 historiaan. Molemmissa voimanlähteenä on Bobcatin Stage V -päästötason diesel, josta tehoa saadaan 78 kilowattia.

Työhydrauliikkaan on valittavana kolme eri tuottoa. Standardikoneessa litroja saadaan minuutissa 87. Tämä riittää, kun työ on pääasiassa massojen siirtoa ilman tarvetta suuritehoisille hydraulisille työlaitteille. High Flow -versiossa tuotto on 138 ja Super Flow -hydrauliikalla jopa 159 litraa minuutissa. Viimeksi mainitussa versiossa hydrauliikkaletkujen ja -liittimien läpimittaa on kasvatettu ja Bobcatin mukaan suurta tuottoa vaativilla lisälaitteilla työteho kasvaa 15–20 prosenttia.

High Flow- ja Super Flow -versioiden mukana tulee Bobcatin työlaitehallintaan kehittämä ACD-järjestelmä (attachment control device). Myös peruspikakiinnikettä kehittyneempi Power Bob-Tach -kiinnike (video yllä) on näissä vakiona. Yhteensopivien työlaitteiden kytkentä onnistuu helposti eli lukitus ja vapautus hoituvat ohjaamosta käsin.

S 86 painaa 4 536 kilogrammaa ja T86 1 100 kilogrammaa enemmän. Kaatokuormat ovat 3 175 ja 5 087 kilogrammaa. Tela-alustainen versio tarjoaa siis huomattavasti pyöräalustaista paremman kapasiteetin ja sitä kautta tehokkaammat työtunnit.

Ohjaamo on sama kuin pienemmissä S66/T66 ja S76/T76 -malleissa. Peruutuskamera on vakiona ja viiden tuuman näytön tilalle tarjotaan nyt myös optiona kaksi tuumaa suurempaa ruutua. Molempiin pienkuormaajiin saa lisävarusteena siirtoajoa helpottavan aisojen vaimennusjärjestelmän (Ride Control). Myös kahteen suuntaan pyöritettävät puhaltimen siivet on saatavana erittäin likaisiin olosuhteisiin, missä jäähdyttimien kennoihin kerääntyy likaa.

Edellämainitut uutuudet ja paljon muutakin on luonnollisesti esillä lokakuun lopulla Bauma-näyttelyssä (24.-30.10.). Bobcatin osastonumero on FN.817.


Lue seuraavaksi