Uutiset

Työkoneet

Avant Robot 185 -purkurobotti

Avant on laajentanut tuotevalikoimaansa purku-urakoinnin koneisiin ottamalla tuotantoon purkurobotin. Avant Robot on Finmacin peruja ja se on hiottu Avant-laadun puitteisiin. Avantin kalustosta saadaan toimiva koneketju ahtaissa tiloissa tapahtuviin purkutöihin.

Päälähtökohtana Avantilla on ollut tehdä purkurobotista käyttäjäystävällinen ja ennen kaikkea luotettava. ”Purkukoneen meille siirtymisen jälkeen sitä on kehitetty eteenpäin ja nyt se on erittäin luotettava ja helppokäyttöinen”, kertoo Avant Tecno Oy:n varatoimitusjohtaja Jani Käkelä. ”Kone on nyt ulkoisestikin eri näköinen kuin aikaisemmin. Avantin tarrat kun tulevat kylkeen, on laadun oltava samalla tasolla kuormaajien kanssa. Kone on hyvin pitkälle täällä Ylöjärvellä tehty.”

”Purkurobotti on teknisempi tuote kuin aikaisemmat Avantit. Kauko-ohjausta ja uutta venttiilitekniikkaa on kuitenkin jo kokeiltu kuormaajapuolella, joten aivan puhtaalta pöydältä tähän ei ole tarvinnut lähteä. Myös sähkötoimisuus luo omat haasteensa, mutta talossa on kyllä olemassa vahvasähköpuolen osaaminen”, lisää Käkelä.

Avantin purkurobottia käytetään paikassa kuin paikassa, mutta tyypillisimpiä ovat sisätilat, joihin muilla koneilla ei päästä. Sähkökäyttöisenä se sopii erittäin hyvin sisätöihin ja sitä voidaan käyttää aggregaatin avulla myös paikoissa, joissa sähköverkkoa ei ole saatavissa. Esimerkiksi asbestipurkuun robotti on kätevä, sillä itse kone voidaan eristää pölytiiviiseen tilaan ja kuljettaja voi ohjata konetta ulkopuolelta ikkunan takaa tai kameran välityksellä. Suojat robotissa ovat terästä, joten ne kestävät päälle putoilevia lohkareita hyvin.

Avant Robot on saanut edeltäjäänsä pidemmät telat, joiden ansiosta sillä voidaan vakaammin ja turvallisemmin ajaa myös ylös ja alas rappusia, jolloin purkutyö voidaan aloittaa ylhäältä päin. Koneen nousukulma on 30 astetta ja leveys 780 mm, joten se sopii kulkemaan standardioviaukosta. Kone painaa ilman lisälaitteita 1850 kg.

Telat ovat normaalisti kumiset, mutta myös terästelat ovat mahdolliset, samoin tahraamattomat kumitelat. Telojen automaattinen kiristys pitää telat sopivalla kireydellä ilman huolehtimista ja systeemin ansiosta myös telojen vaihto on helppoa.

Muutoinkin Avant Robot on kuljettajan terveyden kannalta hyvä laite. Siinä ollaan riittävän kaukana, mutta kuitenkin tarpeeksi lähellä, jotta työ käy turvallisesti ja tehokkaasti. Koneen tärinä ei pääse vaikuttamaan suoraan kuljettajaan. Kauko-ohjain on langaton, mutta sitä voidaan käyttää myös kaapelin välityksellä. Kantavuutta ohjaimella on 150 metriä, joten ihan lähelläkään ei tarvitse olla, mutta työnteko vaatii jo tuolta matkalta kameran käyttöä. Epecin informaatiojärjestelmä hoitaa koneenohjauksen ja lisäksi järjestelmässä on saatavana suomenkielinen värinäyttö.

Pääasiassa purkurobotin työkaluna on iskuvasara, mutta myös muita hydraulisia lisälaitteita on siihen saatavana. Myös kauha on saatavissa, mutta ajatuksena on, että kantotyöt tehdään Avant-kuormaajilla, joissa on saatavana myös sisäkäyttöön hyvin soveltuva kaasumoottorivaihtoehto.

”Robotissa on uskomattoman paljon tehoa ja mikä tärkeintä, se on silti vakaa. Näissä käytetään 5-6 -tonnisen kaivukoneen vasaraa”, kuvailee myyntipäällikkö Jukka Kytömäki.

Mitat ovat kompaktit, joten Robot 185 mahtuu standardiovesta.

Avant B220 iskuvasaran iskuteho on erittäin korkea ja iskutaajuus 1900 bpm. Terä on 150 mm paksu ja sillä on on elinikäinen takuu.

Baumassa esiteltävässä Robot 185:ssä on kaksi moottorivaihtoehtoa: 15 kW ja 18 kW. Kummassakin vaihtoehdossa on teleskooppipuomi ja matala painopiste, sillä painavat komponentit on sijoitettu alavaunuun. Painopiste on tärkeä koneen vakauden kannalta. Ulottuvuutta koneella on vaakatasossa 4,5 metriä, pystysuunnassa 5,2 metriä ja ylävaunu on päättymättömästi ympäri pyörivä.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi