Uutiset

Työkoneet

Atlas Copco rikkoo patoja

Kaksi Atlas Copcon hydraulista iskuvasaraa eli mallit HB3100 ja SB552 valjastettiin Amerikan Ohiossa palauttamaan kerran pahoin saastuneen Cuyahoga-joen normaalia virtausta. Rikottavana oli kaksi voimalapatoa. Molemmissa vasaroissa on paineilmalla toimivat varusteet vedenalaiseen työskentelyyn. Atlas Copco on nimennyt tämän varusteen nimellä ”underwater kit”.

Paikallinen ympäristön parantamiseen ja vesistöparannuksiin erikoistunut RiverReach Construction antoi paikalliselle Atlas Copco myyjälle etsiä vedenalaiseen purkuun parhaiten sopivat laitteet. Vasaroiden pariksi valikoitu Atlas Copcon kompressori XAS 185, jonka tuottaman paineilman avulla vesi pidetään poissa vasaroiden sisäkaluista.

Töiden suunnittelusta vastasi RiverReachin toinen omistaja ja toimitusjohtaja Greg Guello. Ensimmäisenä purettiin 12 metriä pitkä ja kolme metriä korkea Sheraton Mill –pato. Minikaivukone vasaroineen sijoitettiin yläjuoksun puolelle proomuun.

Kuljettaja Shannon Swaino mursi minikaivukoneella ja SB 552-vasaralla ensin vedelle uran purkautua alajuoksulle. Veden pinnan laskettua yläjuoksulla, otetiin käyttöön järeämpi kaivukone ja vasara HB 3100. Pato saatiin poistettua päivässä.

”Ison vasaran avulla työ oli varsin helppoa ja nopeaa”, sanoi Swaino.

LeFever –pato oli sitten hieman isompi; 27 metriä pitkä ja neljä metriä korkea. Suuren vesimäärän takia patoa lähestyttiin nyt alapuolelta ja vesi juoksutettiin hiljalleen pois padon takaa. Patojen purkamisen jälkeen koskipaikat virtaavat nyt vapaana ja paikalliset asukkaat pääsevät ihailemaan niitä ensimmäistä kertaa sataan vuoteen.

Patojen purkamsien jälkeen RiverReach puhdisti kaiken jokeen kertyneen moskan ja romun. Betonijäte poistettiin hyvin tarkkaan. Vanhoja voimalaitosrakennuksia jätettiin museoituna pystyyn ja viimeinen työ oli rakentaa suojamuurit rakennuksia varten joen törmään.

Lue seuraavaksi