Uutiset

Työkoneet

Ase pölynsidontaan

Öljy-yhtiö Shellin entinen voiteluainetehdas Helsingin Laajasalossa saa väistyä asuinrakentamisen tieltä. Voiteluainetehdasta viimeiselle matkalleen lähettävä Umacon Oy on käyttänyt työmaan pölynsidonnassa italialaista, espoolaisen Terra-Team Oy:n maahantuomaa Dust Fighter 15000-vesisumutinta.

”Aikaisemmin pölynsidonnassa on hyödynnetty lähinnä vesiletkua, jonka suihku on varsin kapea-alainen. Perinteisen vesiletkun käyttö sitoo käytännössä yhden työntekijänkin, sillä suihkua on suunnattavaa uudelleen aina työmaan edetessä”, kertoo Umacon Oy:n Tuomas Salonen.

Anjalankoskelaisyritys on käyttänyt vesisumutinta heinäkuun alusta saakka varsin myönteisin kokemuksin. ”Vesisumutin vaatii ainoastaan sähköä ja vettä, jonka jälkeen se toimii täysin itsenäisesti. Kauko-ohjaimen ansiosta koneenkuljettaja voi säätää suihkun kokoa, suuntaa ja määrää aina tarpeen mukaan”, jatkaa Salonen.

Painoltaan 790 kilon Dust Fighter -vesisumutin on rakennettu helposti liikuteltavalle perävaunualustalle, jossa on vetosilmukan ohella trukkitaskut käsittelyn helpottamiseksi. Säädettävän nokkapyörän ja tukijalkojen ansiosta sumuttimen käyttöönotto ja suuntaus on helppoa. Teholtaan 15 kW:n sähkömoottori vaatii Salosen mukaan 50 A:n sähköjärjestelmän, jonka löytymisessä saattaa varsinkin pienemmissä kohteissa olla vaikeuksia.

Vesisumuttimen vedenkulutus on noin 43 litraa minuutissa ja kokemusten perusteella sumu yltää jopa 50 metrin päähän. Tuulen suunta ja voimakkuus tosin vaikuttavat kantamaan varsin huomattavasti.

”Vesisumutin on täyttänyt sille asetetut vaatimukset erittäin hyvin. Vesisumun kyky sitoa pölyä on erittäin hyvä, huomattavan paljon vesiletkusta tulevaa sumua parempi”, toteaa Salonen, joka luotsaa vuonna 1988 perustettua teollisuuspurkuihin erikostunutta perheyritystä.

Kouvolan Anjalankoskella pääpaikkaansa pitävä yritys työllistää noin 30 työntekijää, joiden ammattitaitoa hyödynnetään lähinnä eteläisen Suomen alueella sijaitsevilla työmailla. Yrityksen historiaan kuuluu varsin paljon vaativia teollisuuslaitosten saneerauspurkuja, jotka on hoidettu usein lyhyen huoltoseisokin aikana. Usein kyse on suuren teollisuuslaitoksen sisällä tehtävästä purkutyöstä, jossa tarpeettomaksi jäänyt kokonaisuus puretaan uuden kohteen tieltä.

”Toimintafilosofiamme mukaan kohde on sitä kiinnostavampi, mitä teollisempi ja haastavampi se on”, valottaa Salonen, joka hyppäsi yritystoimintaan suoraan koulunpenkiltä.

”Koulu jäi kesken, kun perheyrityksessä tarvittiin kiireapua ja vielä pikaisesti”, muistelee Salonen kymmenen vuoden takaisia tapahtumia.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi